Hoe hou ik mijn keuken hygiënisch schoon?

Voorkom voedselinfecties!

Ook meer over: voeding - gezondheid - hygiëne en veiligheid!

 

Bacteriën houden van warmte, vocht en vuil.

Probeer deze dingen dus zoveel mogelijk te weren uit de keuken!

De keuken is wellicht de vuilste plaats in het hele huis, ook al maak je die vaak en grondig schoon.

De pannen, de tafelvodden, de koelkast, de broodrooster en zelfs restjes dragen allemaal een bepaalde graad van risico met zich mee.

 

We zetten het even op een rijtje en denken hierbij niet alleen aan de hygiëne, maar ook een stukje aan de veiligheid.

  • was je handen na een toiletbezoek en telkens u voeding aangeraakt hebt.
  • het is aangeraden een handdoek voor de handen ... en een andere voor de vaat te gebruiken.

 

KOKEN.

  • was je handen voor je aan het eten begint en droog ze goed af met een schone handdoek (geen theedoek)
  • gebruik altijd proper gerei, gereinigd met heet water en afwasmiddel.
  • gebruik bij voorkeur snijplanken van kunststof, die je mee in de vaatwas kan steken!  Wil je toch liever houten snijplanken, was ze dan goed af en steek ze regelmatig 3 tot 4 minuten in de microgolfoven op de hoogste stand!
  • bak of kook de voeding goed - hierdoor worden de meeste ziekteverwekkende organismen vernietigd.

AFWASSEN

  • als je met de hand afwast, doe dat dan met zo heet mogelijk water. Draag eventueel rubberen handschoenen zodat je de hitte beter verdraagt.
  • doekjes en sponsen die gebruikt worden om de tafel af te vegen, de afwas mee te doen en de keuken mee schoon te maken zijn een ware haard van bacteriën. Zo'n afwasspons bevat wellicht het meest bacteriën van alle spullen die je in huis hebt, inclusief je toilet, je laptop en alle deurklinken. Dat je er de hele keuken mee schoonmaakt, betekent vooral dat je de bacteriën verspreidt, zodat ze overal zitten.
  • gebruik elke dag een schone vaatdoek (gewassen op 60* C) en koop regelmatig een nieuwe afwasborstel
  • laat vaatdoeken en sponsen altijd goed drogen, was ze op een hoge temperatuur en ververs ze regelmatig, liefst verschillende keren per week.

 

POETSEN

  • hou het aanrecht en de gootsteen proper. Na elke kookbeurt schoonmaken met een theedoek, die je daarna in de was gooit.
  • reinig de afzuigkap en vervang de filter één keer elke twee maanden; zo vermijdt u dat het aanwezige vuil tijdens het koken in de kookpotten zou druppelen.
  • als de keuken toch zo vuil is, waarom dan geen anti-bacteriële producten gebruiken, dan is het in een keer proper? ja ... maar neen ...
  • Deze producten zijn meestal gevaarlijk voor de volksgezondheid. Zelfs al doden ze '99 procent' van de bacteriën, dan nog laten ze de gevaarlijkste 1 procent leven.
  • Gebruik dus geen agressieve desinfecterende middelen. De kans bestaat namelijk dat het weinige van de bacteriën dat overbleef , zich gaat aanpassen en bijgevolg niet meer te elimineren zijn. Het duurt niet lang of ze zitten verspreid over je hele keuken.

Bovendien moeten we niet proper zijn. Ons lichaam kan zich dan niet meer verweren tegen al die bacteriën, wat de oorzaak zou zijn voor de spectaculaire stijging in auto-immuunziektes als astma en eczema.

Dus: hou het proper, maar overdrijf niet. Heet water en zeep kunnen veel doen, zeker als het regelmatig gebeurt.

 

BEWAREN

  • bewaar voeding in de koelkast en de vrieskast op de juiste manier. De temperatuur in het hart van de koelkast mag normaal niet meer bedragen dan 4ºC. Dat geldt meer bepaald voor de vakken waar bederfelijke eetwaren zoals vlees, vis, bereide gerechten, desserts met room, platte kaas enz. worden bewaard. De meeste kiemen ontwikkelen zich niet meer bij temperaturen onder de 4ºC.
  • In het vriesgedeelte moet de temperatuur lager zijn dan -18ºC. Omwille van de stabiliteit van de temperaturen moet men de deuren van koel- en vriesgedeelten zo kort mogelijk openen.
  • maak elke maand je koelkast goed schoon met water en natriumcarbonaat of met een vloeibaar vaatwasdetergent. Spoel ze daarna goed uit met een vochtige doek en zorg dat ze droog is alvorens er terug etenswaar in te zetten
  • als je producten stapelt in de koelkast, zet dan nooit rauwe producten bovenop bereide eetwaren. De sappen die er soms uit druppen, kunnen een voedselvergiftiging veroorzaken.
  • scheid rauwe van bereide voedingsmiddelen en scheid producten van dierlijke origine van plantaardige producten.
  • check steeds de vervaldatum. Na die datum zijn de producten niet enkel ongeschikt voor consumptie, ze kunnen er bovendien voor zorgen dat andere eetwaren besmet raken.
  • de kans op besmetting door rauwe voeding (vooral vlees) is groter. Let er dus op dat rauw vlees waar nog bloed uitkomt, niet kan afdruipen. Bewaar geen voeding in plastic zakjes, wat het verval kan versnellen.
  • dek de eetwaar die in de frigo staat altijd af of steek het in geschikte dozen.

 

APPARATEN

  • elk jaar sterven wereldwijd mensen door hun broodrooster. Broodroosters bevatten elektrische elementen en kunnen ze dus elektrocuteren als je met een mes een stukje toast probeert te peuteren, terwijl de broodrooster nog in het stopcontact zit.
  • Laat de toast niet zwart worden, die verbrande stukjes zijn kankerverwekkend.
  • Trek dus eerst eerst het stopcontact uit, keer de toaster ondersteboven en peuter de toast met een plastic mes of lepel eruit. Stel de toaster ook juist in, zodat je mooi geroosterd brood krijgt in plaats van verbrand en keihard brood.

 

  • een open frietketel is een van de gevaarlijkste objecten in de keuken. De gesloten frietketel is veiliger, maar kan nog altijd in brand vliegen. Als dat gebeurt: sluit de stroom af, gooi er een branddeken of natte handdoeken over tot de vlammen uit zijn. Loop niet met de frietketel als hij nog brandt en gooi er zeker geen water op.
  • een tweede gevaar zit in het afkoelen en weer laten koken van de olie. Dat verandert de samenstelling van de olie, en maakt gevaarlijke hoeveelheden gevaarlijke radicalen aan, die zorgen voor hart- en vaatziekten.
  • Eet niet 'TE' vaak gefrituurd voedsel en vervang geregeld de frituurolie.
  • Bij het opwarmen van vloeistoffen in de microgolfoven, is het mogelijk je fel te verbranden. De temperatuur van de vloeistof kan namelijk hoger zijn dan het kookpunt, zonder dat het kookt.
  • Er is een risico op explosies als je afgesloten dingen opwarmt, en een risico op brand als je metalen dingen in de microgolf plaatst.

 

RESTJES

Oma's regel is zo gek nog niet:

  • klaargemaakt vlees kan je terug opwarmen, maar enkel één keer. Als je dus een hele pot restjes terug opwarmt, en de pot is niet op, dan moet je dié restjes dus weggooien.
  • steek gesmolten ijs nooit terug in de diepvriezer. Warm ijs is de perfecte broeihaard voor salmonella en listeria-bacteorie. Dit geldt overigens voor alle voedsel dat ontdooid is.
  • behandel restjes goed. Bewaar ze in de koelkast, warm ze maximaal één keer op en gooi het weg als het er na een paar dagen nog staat
  • restjes moet u opwarmen op meer dan 70°C.
  • om te vermijden dat er schadelijke nitrieten zouden ontstaan, is het aan te raden om restjes spinazie beter niet op te warmen, zeker niet voor baby's. 

 

BEVROREN VOEDING

  • Het is duidelijk wanneer vers voedsel aan het bederven is: de kleur verandert, het wordt slap, het krijgt een geurtje of het beschimmelt.
  • In de diepvries is dit echter niet zo duidelijk, bovendien is het soms moeilijk zich te herinneren wanneer het werd ingevroren. Het is echter niet zo dat bevroren voeding onbeperkt houdbaar is. De microben en bacteriën ontwikkelen zich nog altijd, maar veel trager.
  • Eet de diepvries regelmatig leeg, en zoek hoe lang voeding houdbaar is. Zet een datum erop als jet het invriest. De houdbaarheid verschilt van het soort voeding, en is dus niet gemakkelijk te voorspellen.
  • Let erop dat je diepvries altijd minstens -18 ° Celsius aangeeft.

 

NOG WAT LOSSE TIPS ERBIJ.

1. Schoonmaakmiddelen:

Bleekmiddel is giftig en irriterend voor ogen en de huid als je het puur opneemt. Maar het is ook gevaarlijk in combinatie met ammoniak, hydroperoxide of zuren, zoals toilet-eenden. De combinatie van grote hoeveelheden van deze stoffen leidt tot het dodelijke chlorine of het explosieve tricholoride.

Zoek dus schoonmaakmiddelen zonder deze stoffen.


2. De keukenkasten, en vooral die onder de wasbak, bevat zoveel gevaarlijke chemische stoffen dat je een chemisch labo kan beginnen. Zorg ervoor dat kinderen er niet aankunnen, en bewaar het nooit in hetzelfde kastje als voedsel.

Een oplossing kan zijn: koop kinderproof doppen, barricadeer de deur en gebruik hetzelfde kastje nooit voor voeding


3. Chemische stoffen in verpakkingen, plastiek en containers, zorgen ervoor dat te veel van die stoffen in het milieu terecht komen, en de gezondheid en hormonale werking van onze kinderen (vooral jongens) aantasten. Het zou kanker veroorzaken, de oorzaak zijn van de daling van het aantal spermatozoïden en het onevenwicht in de geslachtsverhouding.

Probeer verpakkingen te vermijden, door in bulk te kopen en kies voor papier of karton waar je kan. Voor de rest moeten vooral de fabrikanten dringend op de proppen komen met eco-vriendelijke verpakkingen.
 

4. Groenten en fruit worden vaak behandeld, en een restje daarvan even we op. Het is belangrijk te beseffen dat we een deeltje van de natuurlijke verdelgers (pesticiden) dus opeten. Hou ook in gedachten dat sommige natuurlijke verdelgers even schadelijk, zoniet schadelijker kunnen zijn voor jouw gezondheid dan synthetische. Was dus groenten en fruit voor je het opeet!

 

5. In anti-aanbakpannen en keukenkasten behandeld tegen vlekken werd de chemische stof PFOA aangetroffen, wat gelinkt wordt aan schilklieraandoeningen. Het enige wat je kan doen is deze niet gebruiken?

 

6. De vuilnisbak moet steeds gesloten zijn; was hem geregeld uit en desinfecteer hem;

7. Hou zoveel mogelijk je huisdieren uit de keuken.

8. Ook kattenbakken en voederbakken horen er niet thuis!

 

Ik ben hier ook niet "de perfectie" in mijn keuken hoor! Het in een artikel schrijven is gemakkelijker dan het zelf voor 100% goed doen!