Een pijnlijke voetknobbel en twee hamertenen

Wie heeft er nog nooit van gehoord: hallux valgus (voetknobbels) en hamer- of klauwtenen?

Er wordt beweerd dat ongeveer één op de drie volwassenen erdoor getroffen worden én het zijn vooral vrouwenvoeten die de pineut zijn. In ruim 80% van de gevallen zijn de problemen het gevolg van 'foute' schoenen. Het gaat niet over een dag, een week, een jaar, maar jarenlang.

 

Hamertenen

Bij hamertenen zijn de boosdoeners vaak schoenen die achteraan stevigheid missen, schoenen zonder ‘contrefort’, bv slippers, espadrilles, sandalen.

Volgens wikipedia: Een contrefort is een onderdeel van een schoen. Andere benamingen zijn hakstuk en hielstuk. Het is een versteviging aan de achterzijde van de schoen die de achtervoet ondersteunt en de hiel op zijn plaats houdt. Zeer duidelijk is een contrefort aanwezig in berg- en wandelschoenen en in veiligheidsschoeisel. Het woord komt van het Frans en betekent steunbeer. In deze betekenis wordt het eveneens in het Nederlands gebruikt.

De tenen moeten zich bij elke stap inspannen om de schoen niet te verliezen. Wie een ganse dag op slippers loopt, doet zijn tenen gemiddeld 8000 keer een grijpbeweging maken waardoor de grijpspiertjes op termijn verkorten en de tenen krom blijven staan.

En blijkbaar zijn mijn grijpspiertjes héél kort geworden. Maar ik wijt het niet alleen aan dragen van slippers (wat ik wel deed, vooral thuis). Ik kreeg die ‘vervelende’ tenen als erfenis van mijn vader. Hij was zò fier, toen ik geboren was, dat ik dezelfde tenen had als hij (nl. de 2de teen hing over de 1ste teen).

Het gevolg: in 2009 werd een hamerteen geopereerd en twee jaar geleden een andere hamerteen  (aan dezelfde voet)

 

HALLUX VALGUS

Het ontstaan van voetknobbels (hallux valgus) kan ontstaan door het dragen van te nauwe, puntige of te krappe schoenen. Dat geeft wrijving waardoor het bot aan de basis van de grote teen als een bult gaat uitsteken. De grote teen wijst dan naar de tweede teen en groeit er soms zelfs overheen of onderdoor. Een andere oorzaak is ook omdat de anatomie van de vrouwenvoeten anders zijn dan die van mannen. Meer hierover vertel ik in een volgend artikel, als mijn operatie achter de rug is.

 

Je hoort me al … nadat mijn eerste voet geopereerd werd van hallux valgus, gaat nu die tweede voet onder het mes. Of zeg ik beter onder de bijl of zaag? Er moet trouwens een stuk bot verwijderd worden!

Ik heb al veel middeltjes geprobeerd, gaande van pleisters, speciale ortheses en -spalkjes. Maar zoiets helpt tijdelijk, maar neemt de oorzaak niet weg. Dat betekent dat ik vanaf de herfst zijn intrede doet, geen schoenen kan dragen, zonder pijn te hebben. De beste periode voor mijn ‘voetjes’ is de zomer. Dan kunnen alle knobbels en bobbels vrijuit in open schoenen en sandalen. En gelukkig kunnen mijn sportschoenen ook nog als we gaan wandelen.

Het was de voorbije weken alweer een gevecht en gedoe om buiten te komen met laarsjes of andere schoenen. Mijn kast puilt uit van gekochte schoenen die ik slechtst twee keren gedragen heb en weer moet opbergen omdat ik teveel pijn heb.

Ik ben het kotsbeu, en mijn man waarschijnlijk nog véél meer dan ik (want ik ben dan niet de gemakkelijkste thuis)

Na lang beraad (een 2-tal jaren) is het zover. De afspraak met de orthopedist is gemaakt. De diagnose is gesteld en een operatie mag niet erg lang meer uitblijven, want door artrose kan de voet alleen maar erger worden. De röntgenfoto's zijn genomen. De opnameformulieren liggen klaar. De ziekenhuiskamer is gereserveerd. Ik ben er mentaal klaar voor – op donderdag 27 oktober word ik om 8.30u verwacht in het ziekenhuis.

Ik verblijf er van donderdag tot zaterdag en dan volgt revalidatie.

Ik mag drie weken niet op de voet staan (been in het gips tot aan de knie).

De twee daaropvolgende weken zal ik ‘misschien’ al wat mogen steunen op de gips. En dan volgt nog een hele tijd van gips en speciale schoen (is te zien op de link hieronder)

 

MIJN OPERATIE HAMERTEEN

MIJN HERSTEL VAN OPERATIE HAMERTEEN

 

Maar ach, ik heb geen reden om te zeuren. Het is even doorbijten gedurende de eerste twee maanden en dan zijn we weer mobiel én met winterlaarsjes of pumps aan.