Veel soeps

Ik hoor het mijn grootmoeder nog zeggen : "Ik zal eens goede kippenbouillon maken. Je zal snel beter worden en je niet meer zo slapjes voelen"

Soep was gemakkelijk, goedkoop en voedzaam. Het lag binnen ieders bereik en onze voorouders, die van zuinigheid een deugd maakten, hadden dat al goed begrepen.

Mijn oma maakte vooral : erwtensoep, ajuinsoep, groentesoep (met allerlei groenten uit de tuin), tomatensoep (en ik at ze liefst met balletjes) ….

  • Is de geldbeugel aan het eind van de maand bijna leeg? Dan is soep jouw redding, het is namelijk hét perfecte gerecht om jouw restjes groenten in te verwerken.
  • Een kuchje hier, kuchje daar en je voelt je zo slap als een dweil? Weer is het antwoord: soep! Het zit namelijk boordevol vitaminen. Wat dacht je van een groentesoep gevuld met allerlei krachtgroentes?
  • Ben jij een echte kookkluns … geen probleem, zelfs jij kunt een paar simpele ingrediënten nog omtoveren tot een soepsensatie.

Waar komt soep vandaan?

Oorspronkelijk was soep een snede brood waarover bouillon werd gegoten. Vlees en groenten werden in water gekookt om ze zacht te laten worden, lekkerder te laten smaken en veiliger te maken om te eten. Koks kwamen erachter dat het kookvocht een volle smaak had en het zonde was om het weg te gooien. Ze aten de bouillon met een sneetje brood en noemden het later soep. Die betekenis vinden we nog terug in het woordje ‘soppen’.

Soep werd door alle bevolkingsklassen gegeten. De armen overleefden op een dagelijks maal van brood en kookvocht, op smaak gebracht met groenten of peulvruchten. Ze noemden het potage.  De burgerij verrijkte het kookvocht met vlees of vis, met kruiden en met room.

Tegenwoordig heeft soep een eigen plaats in de gastronomie verworven. In Japan, China en andere oosterse landen zijn het meer bouillons, verrijkt met groenten en eventueel deegwaren. Onze westerse soepen gaan van heldere bouillons tot romige, gebonden soepen.

Iedere streekkeuken heeft wel een soep die tot ver over de grenzen bekendheid verwierf. Zo heeft België zijn biersoep met kaas, Frankrijk zijn uiensoep met basilicum, Nederland zijn erwtensoep, Andalusië zijn gazpacho, Italië zijn minestrone, Griekenland zijn kippensoep met rijst en citroen, Turkije zijn koraal-linzensoep, Marokko zijn harira, Amerika zijn maïssoep met kokkels en China zijn noedelbouillon.

Met soep kan je alle kanten op. Wanneer het buiten koud is en miezerig, is een kop warme soep een ideale opwarmer. Bij warm weer in de zomer kan soep ook verfrissend zijn. Denken we maar aan gazpacho, de bekende Spaanse koude soep.

Waarvoor is soep goed?

  • Soep levert meestal weinig calorieën. Vermijd daarom bindmiddelen en room.
  • Het zorgt voor een hongerstillend effect
  • Groentesoep brengt voedingsvezels aan, die mee bijdragen tot het verzadigend gevoel. Dit gunstige effect komt ten volle tot zijn recht in niet gemixte soepen en wanneer de soep niet te lang op het vuur heeft gestaan.
  • Vitamine C (zeer gevoelig voor warmte, licht en lucht) wordt afgebroken tijdens het koken. Hoe langer de kooktijd, hoe groter het verlies. Daarom als gouden regel: hou de kooktijd kort en warm de soep niet te vaak op.
  • Vezels vormen in de darm een gel die cholesterol kan binden. Dus kan soep een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte.
  • Bouillonblokjes en bouillonpoeder bevatten veel zout. Het gebruik van kruiden (en liefst verse tuinkruiden) is een aanrader.
  • Voor een goede soep vertrek je van een groentebouillon, een kruidentuiltje en mager soepvlees, dat breng je aan de kook en laat je nadien wat ‘trekken’. De ontvette en gezeefde bouillon gebruik je als basis voor je soep: je voegt gesneden groenten toe die je beetgaar laat koken.

De tomatensoep, erwtensoep, kervelsoep, aspergesoep … we kennen ze ...

Maar probeer ook de volgende soepen eens, ze zijn lekker en nog gezond ook!

 

1. Rode bietensoep

Voor 4 personen :

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 wortel, in blokjes
  • 50 gram knolselder, in blokjes
  • 500 gram rode biet, in blokjes
  • 800 ml groentebouillon
  • koolzaadolie
  • 1 laurierblaadje
  • zout en peper
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • gemalen karwijzaad
  • gemalen piment
  • 1 eetlepel gehakte dille
  • 50 gram zure room

Bereiding :

  • fruit de ui met de groenten in wat olie
  • voeg het laurierblaadje toe en giet de bouillon erbij
  • kruid met peper, zout, azijn, karwijzaad en piment
  • laat afgedekt 30 minuten gaar sudderen
  • verwijder het laurierbladen pureer de soep fijn
  • neem van het vuur, roer de dille erdoor en breng verder op smaak
  • verdeel de soep over de kommetjes en werk af met de zure room.

Bieten bevatten veel antioxidanten en stimuleren het immuunsysteem

 

Karwijzaad  :  De gedroogde zaadjes van de karwijplant hebben een anijsachtige, zoete smaak. Er bestaat veel verwarring over het verschil tussen karwijzaad, kummel en komijn. Kummel is afgeleid van het Duits en is een andere benaming voor karwij, terwijl komijn een ander specerij is met een vergelijkbare smaak. Om de verwarring compleet te maken wordt karwij ook wel wilde komijn genoemd. De smaak van karwij is twee keer zo sterk als van komijn, gebruik de specerij dus met mate. Karwijzaadjes zijn lekker in hartige gerechten, maar ook in brood of cake.

 

2. Wortelsoep met koriander

Voor 4 personen :

  • 1 ui , fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 2 cm gember, geraspt
  • 200 gram aardappelen in blokjes
  • 500 gram wortelen in blokjes
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 600 ml groentebouillon
  • zout en peper
  • ½ theelepel korianderpoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 50 gram zure room
  • 2 eetlepels gehakte koriander
  • 2 theelepels citroensap

Bereiding :

  • stoof de ui, de look, de gember en de groenten 3 minuten in de olie
  • giet er het sinaasappelsap en de bouillon bij
  • kruid met peper, zout, koriander en komijn
  • laat zo’n 30 minuten gaar sudderen en pureer fijn
  • roer er de zure room en de koriander door en breng verder op smaak met zout, citroensap en peper

Wortelen bevatten betacaroteen dat zich omzet in vitamine A. Deze vitamine speelt een belangrijke rol in het hebben en houden van een sterk immuunsysteem. Koriander is een sterke antioxidant en werkt als een natuurlijk antibioticum.

 

3. Aardpeersoep

Voor 4 personen :

  • 400 gram aardpeer, in blokjes
  • 100 gram knolselder, in blokjes
  • 100 gram aardappelen, in blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • olijfolie
  • 800 ml groentebouillon
  • 200 ml room
  • zout en peper
  • 1 snuifje gemalen karwijzaad
  • witte wijnazijn (optioneel)

Bereiding :

  • fruit de ui en de knoflook samen met de groenten in wat olijfolie
  • blus met de bouillon en laat afgedekt 30 minuten zachtjes sudderen
  • pureer fijn
  • giet er de room bij en breng opnieuw aan de kook
  • breng op smaak met zout, peper, karwijzaad en eventueel wijnazijn

Aardpeer is een rijke bron van koolhydraten en vezels en bevat veel vitamines en mineralen. De groente zorgt voor een goede weerstand en een gezond hart en helpt de bloeddruk te regelen. het bevat ook inuline, een stof die ook voor een gezonde darmflora zorgt.

 

4. Aardappel-preisoep

Voor 4 personen :

  • 300 gram aardappelen, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 3 preistengels, fijngesneden
  • olijfolie
  • 700 ml groentebouillon
  • 150 ml sojaroom
  • zout en peper
  • 80 gram chorizo, in stukjes
  • 2 lente-uitjes, in ringen

Bereiding :

  • stoof de ui, de look en de groenten in olijfolie
  • blus met de bouillon
  • laat ongeveer 30 min. rustig sudderen
  • bak ondertussen de chorizo met de lente-ui in olijfolie
  • pureer de soep
  • roer er de room door en voeg eventueel nog wat bouillon toe als je de soep te dik vindt
  • kruid met zout en peper
  • giet in kommetjes en garneer met de chorizo

Prei bevat net als knoflook allicine, een stof die de bacteriën doodt en de weerstand verhoogt. Ook je bloeddruk en cholesterol varen er wel bij.

 

5. Minestrone

Voor 4 personen:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 lookteentjes, gesnipperd
  • 1 courgette in schijfjes
  • 1 preistengel, fijngesneden
  • 2 wortelen, in schijfjes
  • 400 gram witte kool, in reepjes
  • 2 rode paprika’s, in blokjes
  • 2 aardappelen, in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel karwijzaad
  • zout en peper
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 40 gram geraspte parmezaanse kaas

Bereiding :

  • stoof de ui met de knoflook in olijfolie en voeg dan alle groenten toe
  • roer er de tomatenpuree onder en blus met de bouillon
  • breng aan de kook, voeg laurier en karwijzaad toe en laat 20 minuten rustig sudderen
  • kruid de soep met zout en peper en meng er de peterselie door
  • verdeel over de soepborden en bestrooi met de kaas

Een ware immuunbooster! Deze maaltijdsoep zit vol vitaminen en mineralen

met dank aan recepten uit het maandblad Vitaya