Hou je ook van Muesli?
Wat is muesli?
volgens wikipedia: Muesli is een populair ontbijtproduct bestaande uit havervlokken en (gedroogd) fruit, dat met melk of yoghurt wordt gegeten. Yoghurt met muesli kan ook worden genuttigd als nagerecht.
De geschiedenis van Muesli
Muesli is rond 1900 ontstaan in Zwitserland, waar Dr. Bircher Benner het als papje voorschreef. Hij zocht naar harmonie tussen de mens en de natuur en was ervan overtuigd dat voor voedingswaarde vooral fruit, groenten en noten erg belangrijk waren.
De oorspronkelijke muesli bestond uit zure appels, fijngehakte walnoten of cashewnoten, een eetlepel havermout die 12 uur geweekt werd in water, sap van een halve citroen en een eetlepel melk.
Bircher Muesli - http://nomnomnosh.com
Is muesli gezond?
Muesli en krokante ontbijtgranen genieten een veel gezondere reputatie dan cornflakes als ontbijt. Met zijn overvloed aan goede voedingsstoffen zoals vitamines, vezels en koolhydraten is het ideaal om de dag te beginnen.
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en leveren nauwelijks calorieën. Granen, gedroogd fruit en noten geven snel een verzadigd gevoel. En het valt prima te combineren met yoghurt of kwark.
Maar let op : muesli en krokante ontbijtgranen hebben wel een gezonde reputatie, maar als je gezond vertaald naar ‘mager en afvallen’ is muesli niet altijd de juiste keuze. Het bevat veel calorieën en hier moet je dus wel op letten.
En daar staan we dan … in de winkel voor een ganse rij dozen ‘Muesli’.
Hoe maken we hier een goede keuze?
Als je het heel gezond wil houden en ook wat aan de lijn denken, kan je volgende in acht nemen :
- kies voor een muesli die een mooie mengeling granen bevat (gerst, haver, tarwe … ). Het ingrediëntenlijstje op de verpakking kan een leidraad zijn. Een ideale muesli zou voor 50 tot 70% uit pure granen moeten bestaan.
- aan de meeste muesli’s zijn gedroogd fruit, noten, chocolade … toegevoegd. Noten of gedroogd fruit zijn gezonde producten. Van noten is het bijvoorbeeld bewezen dat ze veel goede vetten bevatten, een positief effect hebben op je hart- en bloedvaten en zelfs op je humeur. Maar tegelijk zijn het heel calorierijke voedingsmiddelen, waardoor je er beter niet mee overdrijft.
- vaak zijn veel suikers en chocolade in de muesli. Een trucje om hier meer over te weten is kijken naar de voedingstabel op de verpakking. Er staat vermeld hoeveel gr suikers. Maar kijk ook eens bij de koolhydraten. Daar staat de vermelding bij “waarvan suikers”. Hoe lager dat cijfer is, hoe minder snel de suikers in je bloed opgenomen worden en hoe minder snel je dus weer honger krijgt.
- het is wettelijk verplicht om de ingrediënten in volgorde van aanwezigheid op te sommen: het ingrediënt dat eerst vermeld wordt, is dus het meest aanwezig; het ingrediënt dat laatst staat het minst. Kies dus voor een product met een lijstje dat eerst verschillende granen vermeldt en dan pas extraatjes als fruit of noten opsomt.
Zelf je muesli maken
Om een muesli samen te stellen kun je ‘zelf’ bepalen welke ingrediënten je gebruikt.
- Graansoorten : Ieder heeft een voorkeur voor bepaalde graansoorten. Je kunt kiezen uit verschillende soorten zoals gerst, haver en tarwe of roggemeel. Als je ze droog bewaard zijn deze producten lang houdbaar. Je kunt gistvlokken toevoegen voor extra vitamine B of lijnzaad voor je spijsvertering.
• Noten : Voor noten kun je kiezen uit hazelnoten, walnoten, amandelen, cashewnoten, paranoten macadamianoten, kokosnoten …
• Verse of gedroogde vruchten : Met vruchten kun je eindeloos variëren. Je kunt denken aan appel, peer, ananas, banaan, perzik of in de zomer aan bosbessen, aalbessen of aardbeien. Gedroogde vruchten zoals rozijnen, dadels, cranberries en abrikozen zijn samen ook zeer goed in muesli.
• Yoghurt, kwark of melk : Muesli wordt meestal gegeten met melk of yoghurt, maar mengen met kwark is ook zeer lekker en voedzaam. Dit geeft een voldaan gevoel, waardoor je minder geneigd bent om te gaan snacken of snoepen.
En we gaan aan de slag …
1. De basis
Havervlokken vormen de basis van muesli. Wil je geen gluten, kies dan voor rijst-, gierst-, quinoa- of boekweitvlokken. Neem er een ruime hoeveelheid van!
2. Vetten
Voeg noten (walnoten, amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pecanoten, pistachenoten, pijnboompitten …) toe, al dan niet vermalen.
3. Maak het knapperig
Voeg kleine zaadjes toe (sesam, lijnzaad, pompoen- en zonnebloempitten, papaverzaadjes)
4. Maak het zoet
Doe er naar believen gedroogde vruchten (rozijnen, abrikozen, appel, peer, pruim, banaan, mango, papaja ..) en suiker / honing / ahornsiroop bij.
5. Nog meer lekkers
Cornflakes, gepofte granen, chocoladeschilfers, gekonfijt fruit : allemaal heerlijk in muesli. Voeg ook een mespuntje zout toe.
Je kan de muesli op het moment zelf maken, of een grotere hoeveelheid bewaren in een bokaal.
links : paranoten - rechts : pecanoten
links macadamianoten - rechts cashewnoten
MUESLI-GRAANREPEN
Ingrediënten voor ong. 10 stuks:
- 150 gr gedroogde vruchten (hazelnoten, amandelen, noten, abrikozen, rozijnen ..)
- 120 gr boter
- 150 gr vijfgranenmix (rijst, rogge, gerst, haver, tarwe)
- 4 eetlepels vloeibare honing of een mix van honing en ahornsiroop
- 50 gr bloem
- 40 ml volle melk
Bereiding:
- vermaal de hazelnoten en amandelen in een vijzel. Snij de abrikozen , rozijnen .. in kleine stukjes
- meng de boter, de 5-granenmix, de noten, de honing (of ahornsiroop), de bloem en de melk in een grote kom. Kneed alles met de vingertoppen door elkaar zodat de honing goed verdeeld wordt.
- Leg alles op een, met bakpapier bedekte, ovenplaat en druk de mix goed aan met de bolle kant van een lepel.
- Schuif in een voorverwarmde oven op 180°C en bak 20-25 min. haal de plaat uit de oven en laat afkoelen op kamertemperatuur.
- Snij het gebak in repen … klaar!
Tip: je kunt de afgekoelde repen eventueel bedekken met gesmolten witte, pure of melkchocolade.
MUESLIBROODJES
Ingrediënten voor 12 stuks :
- 1 zakje bakpoeder
- 500 gr bloem (van granen)
- 1 eetlepel suiker of honing of ahornsiroop
- 50 gr muesli
- 1 natuuryoghurt
- 50 gr boter, gesmolten
- 1 eierdooier
- 1 eetlepel melk
- 3 eetlepels gemengde granen
- 1 theelepel zout
Bereiding :
- los het bakpoeder op in 2 eetlepels lauw water en laat 15 min. rusten. Meng de bloem, het zout, de suiker en de muesli in een grote kom.
- maak een kuiltje in het midden en gier er de yoghurt ,het aangelengde bakpoeder, de boter en 200 ml lauw water in. Meng beetje bij beetje de droge ingrediënten met de natte. Kneed het deeg in 10 min. tot een elastische massa. Maak er een bol van, dek af met een doek en laat 1,2 uur rijzen op een warme plek
- kneed het deeg nog even kort en lag het op een bebloemd werkvlak. Verdeel het in 12 stukken en vorm 12 rechthoeken. Meng de eierdooier met de melk en bestrijk de broodjes ermee. Strooi de gemengde granen erover en laat alles 30 min. rusten op een warme plek.
- Schuif in een voorverwarmde oven op 210°C en laat 25 min. bakken, tot ze mooi goudbruin worden.
TRUFFELS MET CHOCOLADE EN GROENE THEE
Ingrediënten voor 20 stuks:
- 240 gr pure chocolade
- 80 ml room
- 1,5 theelepel groene thee
- 200 gr muesli
Bereiding:
- verhit de chocolade, de room en 1 theelepel groene thee op een laag vuur en laat de chocolade smelten. Meng alles goed dooreen met een spatel. Zet 6 uur in de koelkast.
- Spreid de muesli uit op ene bord? Voeg de rest van de thee toe en meng.
- Vorm truffels en wentel ze in de muesli. Serveer ze in papieren vormpjes.
TIPS
In het Belgisch TV-programma zien we Jeroen Meus aan de slag. Hij laat zien hoe je in een handomdraai knapperige muesli maakt waarmee je de dag smakelijk en gezond kan beginnen
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/muesli-met-yoghurt-en-vers-fruit
of klik op volgende link voor nog meer muesli-recepten :
http://www.volrecepten.nl/z/zelf-gezonde-muesli-maken.html
En voor de geïnteresseerden => de voedingswaarde tabel van muesli
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=902
De laatste 3 afbeeldingen komen van : http://simplyyou.carrefour.eu
Maak jouw eigen website met JouwWeb