Exotisch fruit in putje winter.

Een groot aanbod exotisch fruit in de koude winter.

Het heeft heel wat troeven ; je kan deze vruchten perfect uit de hand eten. Daarnaast geven ze recepten een extra toets en zijn ze een opkikker voor de gezondheid.

Wie ken ze niet?

 

1. Kokosnoot

De kokosnoot is een inheemse vrucht uit India, de kustgebieden van Zuid-Oost Azië en het Caraïbisch gebied. Het is de vrucht van de kokospalm. Het witte vruchtvlees zit veilig beschut achter een dikke, draderige schaal (bast). Deze vrucht bevat de bekende kokosmelk die zowel in gerechten als in cocktails wordt gebruikt.

 

2. Papaja

De papaja is een tropische vrucht die vooral groeit in Azië, Midden-Amerika en Zuid- en Midden-Afrika. Het is een zoete vrucht met boterzacht vruchtvlees. De vorm van een papaja varieert van bolrond tot peervormig met een gladde groenachtig gele tot gele schil.
Als je de vrucht halveert zie je binnenin een verzameling aan zwart tot donkerbruine zaadjes met daaromheen het vruchtvlees.

Rijpe papaja’s eet je natuur, als mousse, ijsje of bij gerookte ham. Is hij nog onrijp, rasp hem dan voor in een gratin, puree of beignets.  Er zijn diverse mogelijkheden om de papaja te eten, het is een vrucht die multi-inzetbaar is!

3. Kaki

Papaja groeit van nature in de Himalaya en in de bergen van Myanmar, Thailand, Thailand, Indochina, Korea en Japan. De vrucht wordt gekweekt in de subtropen en de tropen hoger dan 1000 meter.

De kaki lijkt op een grote, oranje tomaat en heeft een heerlijk verfrissend vruchtvlees zonder pitten. De vrucht wordt vervoerd wanneer zij nog hard en onrijp is. De kleur is dan geel/oranje. Op de fruitschaal bij kamertemperatuur rijpen ze vrij snel na. De kaki is pas lekker als zij overrijp is, de kleur is dan tomaatrood en de schil ziet er glazig uit.

Hij is ook lekker in compotes, marmelade, sauzen en zelfs in gebak.

 

4. Passievrucht

Op het eerste gezicht lijkt er niets smakelijks aan een passievrucht, maar niets is minder waar. Eenmaal je de vrucht opengesneden hebt, ruik je het geparfumeerde vruchtvlees. Het proeft gesuikerd en toch lichtjes zuur. De passievrucht is verfrissend en wordt natuur gegeten of verwerkt in sap, longdrinks of sorbets en zelfs in sommige gebakjes. Passievruchten zijn ook lekker in een smoothie – je voegt ze best toe nadat je alles in een blender hebt vermalen. Op die manier worden de pitjes niet vermalen. In warme gerechten worden ze minder vaak gebruikt.

Het vruchtvlees zit boordevol vitamine C en vezels. Een passievrucht is dus het ideale tussendoortje om je weerstand te versterken en je vertering te bevorderen. De provitamine A wordt aanbevolen voor de huid.

 

5. Granaatappel

Granaatappels zijn afkomstig uit Perzië en worden al eeuwenlang gekweekt rond de Middellandse Zee.  Deze ronde vrucht is ongeveer zo groot als een sinaasappel. De kleur varieert van kopergeel tot bruinrood als ze rijp is.

De granaatappel is heel sappig en bevat grote cellen zoals een citrusvrucht, maar in elke cel zit een pitje van ongeveer 3 mm groot. Om de pitjes zit een soort gelei, zoals om de pitjes van een tomaat. Bovendien bevat de vrucht veel vellen, die bitter smaken.

Ze heeft een frisse, lichtzure smaak die een beetje neigt naar die van rode aalbessen. Snij de granaatappel in twee en eet hem met een lepeltje of gebruik hem om fruitsla, een gelei, een coulis of sorbet mee te garneren.

 

6. Mango

Er bestaan meer dan duizend soorten mango’s, die in smaak en afmetingen zeer uiteenlopen. Ze zijn er in groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en uitermate sappig en lekker.

De mango heeft geel tot lichtoranje vruchtvlees en ruikt naar abrikoos en perzik. De vrucht smaakt friszoet en verspreidt een zoete geur. De grote pit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

Mango wordt natuur gegeten of in een fruitsla. Tijdens de eindejaarsfeesten past mango perfect bij kreeft, scampi, gevogelte en zoetzure saus.

Oorspronkelijk komt de mango uit India. De groengele bloemen van de mangoboom worden in India gebruikt voor ceremonies en godsdienstige plechtigheden. Leuke weetje is, dat men beweert dat Boeddha zijn wijsheid als slapende onder de mangoboom heeft opgedaan.

 

7. Lychee (of Chinese aardbei)

De lychee is oorspronkelijk uit China afkomstig. Een lychee is een ronde of ovaalvormige vrucht van 3 tot 5 cm doorsnede, met een opvallende rode schil, glanzend wit vruchtvlees en in het midden een langwerpige bruine pit.

Lychee's verkleuren tijdens het rijpingsproces van rozerood naar roodbruin. Ze worden rijp geplukt en kunnen direct gegeten worden.

De vrucht is sappig, zoet van smaak. Je kan de smaak vergelijken met de muskaatdruif. Het vruchtvlees is het lekkerst vers, eet hem natuur of eventueel besprenkeld met likeur.

Lychee is heerlijk in fruitsla, bij ijs en slagroom. Of serveer hem bij vis- of vleesgerecht om er een originele toets aan te geven. Lychees zijn ook rijk aan vitamine C, een zeer sterke antioxidant

 

8. Minibanaan

Niet alleen het formaat is anders, ook de smaak verschilt van die van een normale banaan. De mini heeft zoet vruchtvlees, met een lichte appelsmaak. Daarnaast is de schil dunner, en kan de banaan het beste van onderaf gepeld worden

Ze is ideaal als tussendoortje, in papillot of geflambeerd en zijn bijzonder goed geschikt voor kinderen die geen gewone,grote banaan op krijgen.

 

9. Granadilla

Granadilla komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft een sterke maar kwetsbare schil. De vrucht heeft de vorm en grootte van een pruim De buitenkant is hard en glanzend. De vrucht bevat gele, geleiachtige vruchtvlees met zwarte, eetbare zaadjes.

Deze tweelingzus van de passievrucht is heerlijk sappig en heeft een zoetzure smaak. Eet ze natuur of overgoten met enkele druppels kirsch, rum of maracuja.

 

10. Tamarillo (of boomtomaat)

Tamarillo komt oorspronkelijk uit Peru, Chili, Ecuador en Bolivia. De schil is dun en verschilt van rood, goud tot amber kleurig. De vrucht is eivormig. Door zijn kleur, textuur en vruchtvlees lijkt de tamarillo op een tomaat.

Het vruchtvlees heeft een sterke smaak, is lichtzoet, en kan worden vergeleken met kiwi's, tomaten, of passiefruit. De pitjes zijn klein en eetbaar.

Wanneer hij rijp is, is de smaak van het gesuikerde vruchtvlees met kruidenaroma’s echter uniek. De tamarillo is superlekker  …gewoon natuur, bij kaas of een stukje koud vlees

 

11. Mangoestan (of mangosteen)

Ken je deze ronde violetbruine vrucht? De tropische vrucht is erg populair in het Zuidoosten van Azië. Mangoestan is maar voor een klein deel eetbaar, het bestaat vooral uit de schil, welke er af gepeuterd moet worden. Mangoestan heeft een sterke geur.

Het witte, zoete vruchtvlees is even zacht als dat van de lychee maar smelt nog meer op de tong. Hij smaakt naar een subtiele mengeling van perzik, framboos en ananas. In exclusieve restaurants, worden dessertjes met mangoestan geserveerd.

Mangoestan wordt aangeraden als lekker en fris handfruit, voor wie eens in een zotte bui is. Ze staan ook beeldig in de fruitmand, dat wel. Maar pas op; eenmaal geopend moet het direct worden opgegeten. Het vruchtvlees is heel snel niet meer eetbaar is.

Al eeuwen wordt de mangosteen gebruikt om allerlei kwalen zoals buikloop, malaria, ontstekingen, huidaandoeningen, vermoeidheid en koorts te genezen.

 

12. Pitaja (of drakenvrucht)

Deze ovale vrucht is afkomstig van de kandelaarcactus. Van nature komt de pitaja uit Mexico en Midden- en Zuid-Amerika, maar tegenwoordig groeit hij ook in China en Zuidoost-Azië.

De vrucht heeft een dunne, donkerrode, geschubde schil zonder stekels. Het vruchtvlees is rood of wit met zwarte, eetbare pitjes, en het smaakt mildzoet.

Naturel is de pitaja overheerlijk of gebruik ze in fruitsalades en cocktails of in saus bij wit vlees.

 

13. Ramboetan

De ramboetan is een van de meest geliefde vruchten van Zuidoost-Azië. De soort komt van nature voor in de laaggelegen regenwouden van Maleisië. Hij wordt gekweekt in Zuidoost-Azië, India, Sri Lanka, Filippijnen, Australië, Oost-Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika.

Hij wordt ook wel eens harige luchee genoemd, omdat niet alleen de smaak maar ook het vruchtvlees er zo op lijken. De vrucht heeft zachte harige stekels die bij erg verse exemplaren rood of geel zijn.

Het sappige vruchtvlees is glazig, wit van kleur en bevat een witte pit. Het vruchtvlees van de ramboetan is minder sappig, iets steviger dan dat van de lychee en de smaak is iets minder zoet. Ze zijn het hele jaar door vers verkrijgbaar. Je kun ze zo eten als dessert maar het past ook perfect bij een vis- of vleesgerecht

 

14. Avocado

Deze groene of paarse vrucht kan peervormig zijn of rond. Het zachte, romige, vruchtvlees is gelig van kleur en smaakt nootachtig. Middenin de vrucht bevindt zich een grote houtige pit. De donkerste zijn de lekkerste!

In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie en ook veel proteïne. Van alle vruchten is de avocado waarschijnlijk het meest voedzaam. De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus een gunstige invloed op het cholesterolgehalte. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer.

Je kunt de vrucht rauw eten. Ze zijn niet erg bestand tegen verhitting, het vruchtvlees oxydeert snel en wordt bruin bij contact met de buitenlucht. Om die oxydatie tegen te gaan kan je het vruchtvlees besprenkelen met citroensap.

De romige vrucht kan je in de soep of als voorgerecht eten. Je kunt ze als garnering gebruiken en zelfs als dessert. In de Mexicaanse keuken maakt men er guacamole van. Er wordt koude soep mee bereid. De vrucht wordt verwerkt met allerlei vlees- en vissoorten en er wordt zelfs een zoet dessert mee gemaakt.

 

15. Carambola (of stervrucht)

Carambola’s zijn onder andere afkomstig uit Maleisië, tropisch Afrika en Brazilië. Als je de carambola in de lengte opensnijdt, vormt ze een ster met vijf of zes punten. De vrucht heeft sappig geel doorschijnend vruchtvlees met een enkel zwart eetbaar pitje en een lichte geur.

De smaak is fris zoetzuur  Deze vrucht wordt als garnering bij warme gerechten gebruikt maar ook als dessert of in een cocktail.

 

16. Ananas

Deze tropische plant is oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. De Spanjaarden verspreidden de vrucht over de rest van de wereld. De geïmporteerde ananas komt onder andere uit Midden-Amerika, Thailand, India en Ivoorkust en is het gehele jaar door verkrijgbaar.

De ananas lijkt op een grote dennenappel. Het is eigenlijk een grote samengestelde vrucht, die ontstaat uit vele kleine besjes die samengroeien.

Ananas heeft geel, sappig vruchtvlees met een zoetzure aromatische smaak, een zachte smaak waar zowel volwassenen als kinderen gek op zijn.

Je kunt ananas serveren in salades, gebakjes, fruitsalades, smoothies, warme en koude gerechten. Verder kan de ananas ook gebakken worden in een beetje olie of u kan er zelf beignets van maken. Eet de vrucht als carpaccio, als dessert of bij ijs.

Het meest overduidelijke voordeel van de ananas is dat ze volgeladen zijn met vitaminen en mineralen. Ananas beschikt over calcium, kalium, vezels en vitamine C.

 

17. Physalis (ananaskers, goudkers of Kaapse bes)

Het zoetzure vruchtvlees van deze betoverende oranje vrucht is lekker natuur als ze rijp genoeg is.  Gebruik ze voor een fruitsla, op een taart of een salade bij kip of vis.

Doop de vruchtjes in wat chocolade of karamel … zaaaalig lekkerrrr!

 

Deze vruchten zijn voor velen geen onbekenden meer.