Zet je schrap voor Braziliaanse streetfood

Vorig deel: Brazilië - Amazonengebied en gastronomie

 

Het leven in Brazilië speelt zich grotendeels af op straat. Het is er gezellig om te keuvelen, te voetballen, te eten en te drinken. De Brazilianen genieten graag samen van lekkere cocktails en Salgados (gefrituurde tussendoortjes), hartige gebakken broodjes met kaas, vleeswaren of andere dingen.

1. Broodje Bauru

Bauru is een stad in de provincie Sao Paulo en is vooral bekend om haar station waar de dodentrein vertrekt. Twee dagen lang rijdt die in de brandende hitte aan 30 km per uur richting Bolivia.

Nodig voor 1 stuk:

  • 1/2 dik stokbrood
  • 3 plakken coeur de boeuf tomaat
  • 6 plakken grote augurk
  • gedroogde oregano
  • 4 sneden rosbief
  • 30 gr kaas

Klaarmaken:

  • Snij het brood net niet middendoor en trek het kruim eruit.
  • Beleg met rosbief met daarop plakjes tomaat. Kruid met oregano, versgemalen peper en zout. Schik de plakken augurk erop.
  • Smelt de kaas in de microgolfoven. Verdeel over de augurken.
  • Kruid met oregano, peper en zout. Serveer onmiddellijk.

2. Cachorro Quente Caseiro

Brazilianen pikken razendsnel dingen op uit andere culturen. Deze hotchie doggie met ketchupie is een stukje nagebootst van Engeland.

Nodig voor 1 stuk:

  • 2 eetlepels gesneden spaghettigroenten
  • 1 eetlepel tomatenpassata
  • Olijfolie
  • Provençaalse kruiden
  • 1 worst
  • 1 eetlepel aardappelpuree
  • 1 eetlepel gebakken spekreepjes
  • 1 eetlepel paprika sticks
  • 1 piccolobroodje

Klaarmaken:

  1. Stoof de spaghettigroenten aan in olijfolie. Voeg de passata toe en laat garen. Kruid met Provençaalse kruiden, versgemalen peper en zout.
    2. Verwarm de puree, worst en spekjes.
    3. Snij het broodje open. Bestrijk met warme aardappelpuree en bestrooi deze met gebakken spekjes. Leg de worst erop en schep de groentesaus erover. Werk af met krokante (paprika)frietjes en serveer onmiddellijk.

Op zowat elke straathoek vind je zogenaamde Lanchonetes. Dit zijn een soort snackbars met een keuze aan Salgados, Pão de Quejo, Coxinha enz …

Bord met Salgados

Brazilianen hebben iets uitgevonden waar je gemakkelijk verslaafd aan raakt, de Pão de Queijo. Het zijn kleine kaas-broodballetjes die van binnen extreem smeuïg blijven. Het is geen echt brood, maar wordt gemaakt van een zoete meelsoort genaamd Polvilho Doce. Dit favoriet hapje in Brazilië is héél lekker, toevallig ook nog glutenvrij én gemakkelijk te maken. Je kunt het eten als snack of als voorgerecht.

Ingrediënten (voor 10 porties)

  • 300 ml melk
  • 150 ml plantaardige olie
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 500 gr 'Polvilho Doce' ofwel tapiocameel
  • 2 eieren
  • 250 gr geraspte kaas

Warm de oven op 180 graden

Klaarmaken

  • Vet een bakplaat in en bestrooi met (tapioca)meel.
  • Breng de melk, olie en zout in een middelgrote steelpan aan de kook.
  • Zodra de melk begint te koken, voeg je het tapiocameel toe (alles tegelijk). Blijf roeren, tot het tot een deeg vormt dat van de randen van de pan loskomt.
  • Haal van het vuur en laat het deeg afkoelen.
  • Meng de eieren een voor een door het deeg, en meng dan de geraspte kaas erdoor.
  • Vorm balletjes van het deeg met ingevette handen en leg ze op de voorbereide bakplaat. Hou wat ruimte tussen de balletjes vrij.
  • Bak de kaasballetjes in ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze gerezen en licht goudbruin zijn. Serveer warm.

Ze zijn zo ongelooflijk lekker dat er een gehele winkelketen werd aan gewijd, de Casa de Pão de Queijo.

 

Coxinha

Deze populaire snack in veel landen van Zuid-Amerika, maar vooral in Brazilië, is lekker als hapje op een feestje. De ware Coxinha bestaat uit gegaard kippenvlees waarvan de bouillon is getrokken. De perfecte, traditionele coxinha herken je aan zijn krokante korst, verse deeg en smeuïge kippenvulling.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor het deeg:

  • 7,5 dl kippenbouillon
  • 150 gr tarwebloem

Voor de vulling:

  • 1 grote kipfilet
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 1 teentje knoflook (fijngesneden)
  • 2 eetlepels bieslook
  • 200 gram roomkaas Catupiry (een Braziliaanse roomkaas).
  • 2,5 el olie ( plantaardig bv.olijf- zonnebloem-, maïs- of arachideolie).
  • Gemalen zwarte peper en zeezout

Om te paneren:

  • 1 ei
  • 1 el melk
  • 50 gram paneermeel

 

KLAARMAKEN

  • Breng de bouillon in een steelpannetje aan de kook, voeg voorzichtig de kip toe, dek af en zet het vuur lager tot medium-laag.
  • Pocheer de kip gedurende 15 à 20 minuten of tot ze net gaar is.
  • Zet het vuur af, maar laat de pan op de plaat staan.
  • Haal de kip uit de bouillon en laat het 10 minuten afkoelen.
  • Versnijd de kip fijn met een keukenmes op een snijplank.
  • Hou 3 dl kippenbouillon opzij in het padennetje, de rest kan je wegdoen.

Voor het deeg:

  • Breng de 3 dl bouillon terug aan de kook samen met een ½ el olie, strooi er de bloem bij en roer krachtig met een roerspatel tot er een dik deeg ontstaat.
  • Neem het deeg uit de pan en laat het enigszins afkoelen op een licht met bloem bestoven werkblad.
  • Kneed het vervolgens tot het deeg glad en elastisch is, ongeveer 5 minuten. Dek af met een licht vochtige, maar propere keukenhanddoek (om uitdroging te voorkomen) of plasticfolie.

Voor de vulling:

  • Verhit 2 el olie in een pan en bak hierin de ui en de knoflook glazig (dus niet bruinen).
  • Haal de pan van het vuur, voeg de versnipperde kipfilet toe samen met de kaas en het bieslook. Breng op smaak met peper en zout. Meng alles goed door elkaar.

Om te paneren : Klop het ei met de melk los in één bord en giet het paneermeel in een ander bord.

Maken van deegrondjes

  • Rol de deegbal uit tot een worst met een diameter van ongeveer 3 cm.
  • Snij deze worst dan vervolgens in stukjes van 3 cm.
  • Rol van elk stukje een bolletje.
  • Verwerkt zo de hele deegbal
  • Leg een bolletje in je bebloemde handpalm en duw het uit met je duim tot een ronde deegflap van 6 à 7 cm in diameter.
  • Deze is nu klaar om op te vullen (je kunt dit ook met een deegroller doen)

Afwerking

  • Schep wat kippenmengsel op het deegrondje (½ à 1 eetlepel).
  • Vouw het deeg dan dicht rond de vulling naar boven toe, zodat een druppelachtige vorm ontstaat  (peervorm of drumstickvorm).
  • Zorg dat de vulling goed vastzit in het deegpakketje. Knijp of vouw het deeg aan de top goed samen om het te verzegelen, daar anders de kroketjes open zullen barsten tijdens het bakken.
  • Doop de coxinha in het bord met het ei en daarna in het bord met het paneermeel.
  • Doe een paar coxinhas in de friteuse (180°C) en frituur ze gedurende 5 à 7 minuten of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier, breng ze lichtjes op smaak met zout en plaats ze in een op 50°C voorverwarmde op een serveerschaal tot ze allemaal zijn gefrituurd.

Je kan dit ook met 2 kippenbouten in het deeg – het is sappiger, maar het moet iets langer garen. Je kan het ook maken met 250 gram kippengehakt.

 

Nog een toetje ...

In Brazilië maken ze ook graag zoete lekkernijen: met banaan, limoen en doce de leite. En natuurlijk zijn er de brigadeiro’s of beijinho’s, een typische Braziliaans snoepje. Lekker voor bij een kopje Braziliaanse koffie.

Brigadeiros zijn onmisbaar op elk Braziliaans feestje. De naam kom van Brigadeiro Eduardo Gomes die eind jaren ’40 presidentskandidaat was. Via zijn beruchte feestjes werden deze chocoladesnoepjes snel bekend.

Nodig voor ongeveer 40 stuks:

  • 2 blikken gecondenseerde, gesuikerde melk
  • 4 eetlepels geraspte donkere chocolade
  • 2 eetlepels boter
  • 1 dl melk
  • enkele druppels vanille-extract
  • donkere hagelslag

Klaarmaken:

  • Verwarm de gecondenseerde melk samen met de boter, chocolade, melk en het vanille-extract. Laat zachtjes koken, onder voortdurend roeren met een houten lepel.
  • Blijf roeren tot het mengsel dikker wordt en van de zijkanten van de pan afvalt.
  • Giet in een vorm met antiaanbaklaag en laat afkoelen. Plaats dan nog minstens 1 uur in de koelkast.
  • Vorm er met de hand kleine balletjes van en rol ze door de hagelslag.

 

 

In Nederland is een catering waar je veel Braziliaanse hapjes én gerechten kunt kopen, nl.

http://www.queenscatering.nl/

 

 

Volgend deel : Meer gerechten uit Brazilië