De pompoengekte is er weer.

De pompoen, een groente met een hoog gehalte aan voedingsstoffen.

De herfst is in het land, tijd voor de pompoen. Straks begluren de griezels van Halloween ons van alle kanten, uitgeholde pompoenen met kaarsen brengen sfeer op deze herfstdagen.

Maar we zien ze ook in de tuin groeien, ze zijn te koop in de winkels, op markten en liggen aan de deur van de huizen.

Wie ze in de tuin kweekt, weet het : wanneer het seizoen van de reuzenpompoenen nadert, wordt de grond met ongeduld afgespeurd op zoek naar een bolletje ter grootte van een pingpongballetje, waaruit een mastodont zal groeien.

 

Gewone pompoen versus reuzenpompoen

Let op : de vrucht van deze moestuinplant die we gebruiken voor soepen, puree of als groente bij bepaalde gerechten onderscheidt zich van zijn zus, de gewone pompoen. Deze laatste is rond en oranje van kleur.

De harde, vezelachtige steel heeft vijfhoekige kanten en geen verdikking aan het aanhechtingspunt. Het vlees is draderig en het is in hoofdzaak deze pompoen die we gebruiken met Halloween.

De reuzenpompoen is min of meer afgeplat en zijn kleur gaat van roodachtig oranje tot donkergroen. Zijn steel is zacht en sponzig, cilindrisch en loopt breder uit naar de vrucht toe. Het vlees van de reuzenpompoen is zoeter, smakelijker en minder draderig dan dat van de gewone pompoen.

 

Ook uitstekend voor de gezondheid

Pompoenen bevatten erg weinig calorieën en hebben een hoge concentratie aan micronutriënten. We kunnen ze op honderden manieren bereiden, als groente of als dessert: in soepen, puree, gratin, taarten, pasteien, confituur … zelfs in roomijs.

Door zijn hoog gehalte aan bétacaroteen en aan voedingsstoffen is de pompoen een vrucht die we regelmatig op het menu zouden moeten zetten. En dit zeker in het kader van kankerpreventie en cardiovasculaire aandoeningen.

Als je 150 gram pompoen eet, is je volledige dagelijkse behoefte aan provitamine namelijk gedekt.

Hij bestaat in alle vormen, in alle smaken en biedt voor ieder wat wils.

 

De verschillende pompoenvariëteiten

1. De muskuspompoen uit de Provence

Hij heeft enorm veel zon nodig en wordt geteeld in het zuiden van Frankrijk. Hij is beschikbaar in alle vormen, maten en kleuren die variëren van groen tot oranjeachtig oker. Het vruchtvlees is fel oranje, vlezig en zoet.

2. De spaghettipompoen

Hij is langgerekt en heeft de vorm van een rugbybal. Zijn draderig vruchtvlees komt makkelijk los en ziet eruit als spaghetti. Hij wordt gebruikt voor gratin, puree maar kan ook salades opfleuren en creatieve recepten verfraaien.

3 .De potimarron

Hij heeft de vorm van een grote ui, een kleiner kaliber dan zijn neefjes en een oranjekleur die naar het rood neigt. Hij doet het goed in soepen en zijn vorm leent zich tot knappe presentaties die je gasten zullen verrassen.

4. De butternut (ook wel flespompoen genoemd)

Zijn bleekgele kleur heeft de neiging oranje te kleuren na het plukken en de rijping geeft hem aan zoetere, rijkere smaak. Zijn langgerekte vorm en zijn bijzondere smaak maken hem tot de koning van de kookprogramma’s en de favoriet van de gastronomen.

De Turkse muts

Hij is beschikbaar in verschillende kleuren, maar zijn tulbandvorm maakt hem erg herkenbaar. Deze vrucht met zijn lichtoranje, stevig, niet erg dik vruchtvlees is ook gekend onder de naam Giramont, en wordt in hoofdzaak gebruikt als decoratie. Hij kan echter ook worden gevuld, of verwerkt in soepen of soufflés.

6. De rode van Etampes

Deze variëteit is uitstekend voor soepen en lijkt het beste op de reuzenpompoen. De rode van Etampes is een erg productieve variëteit met afgevlakte, geribde vruchten van een mooi kaliber, met oranje tinten die naar het rood gaan. Hij bewaart uitstekend en kan gans de winter worden gebruikt.

Tip voor het schillen:

De schil van de reuzenpompoen is erg hard en kan je niet zo gemakkelijk verwijderen. Om ongelukken te voorkomen, hou je het kwart pompoen beter niet in de hand, maar leg het op een snijplank. Zo kan je de schil verwijderen met een scherp mes.

 

Geniet ook van de zelfgemaakte, lekkere pompoensoep

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb