Groene vijverweelde in je tuin

Hou je ook van WATER in je tuin?

In en rond een waterpartij gebeurt van alles waardoor de tuin nieuw leven krijgt. Elke groenliefhebber kan de geestelijke batterij weer opladen in de omgeving van een waterpartij.

Het geluid van stromend of vallend water geeft een aangename ontspanning en kan ook dienen als afleidingsmechanisme voor ander storend lawaai.

En een stil water werkt als een stille, gladde spiegel. De weerspiegeling van lucht en planten maakt de tuin ruimer en levendiger en de weerkaatsing van het zonlicht zorgt voor een prachtig kijkspel.

Veel tuinliefhebbers willen graag water in de tuin. Velen willen het liefst een prachtige grote vijver die er zo natuurlijk mogelijk uitziet. Een vijver compleet met beplanting en vissen. Maar zo’n vijver vraagt veel ruimte en niet elke tuinbezitter heeft daar voldoende vierkante meters voor. Een alternatief is dan een minivijver waar altijd wel een plekje voor is te vinden, of zelfs op een balkon.

 

Een minivijver

Een tuinvijver bevat water, planten en dieren. Ook in een minivijver zijn deze drie elementen meestal te vinden. Je kunt dus heel breed denken bij de overweging om een minivijver aan te schaffen of te creëren. Dat kan gaan van een glazen schaal met drijfplantjes of een kuip met een dwergwaterlelie, tot bijvoorbeeld een voorgevormd klein vijvertje dat een compleet watermilieu herbergt, inclusief een waterlelie of een lotus.

Meestal wordt bij een minivijver gedacht aan een vijver van zo’n 40-120 cm doorsnede, met een diepte die kan variëren va 10 tot 60 cm.  Door dit geringe formaat en de beperkte diepte zijn vissen voor de meeste minivijvers niet geschikt. ’s Zomers warmt het water te snel op en ‘s winters kunnen de vissen er geen enkel plekje in vinden om vorstvrij te overwinteren. Bovendien kunnen poezen en reigers wel erg gemakkelijk een visje snaaien uit de minivijver, omdat ze niet diep genoeg weg kunnen duiken.

Maar zelfs al kun je geen vis in je minivijver houden, je zult veel plezier hebben van de dieren die wél op dit watermilieu afkomen. Zodra je een schaal met water en drijfplantjes buiten neerzet, trek je bijvoorbeeld al insecten als libellen aan, en in een gewone speciekuip met enkele waterplanten zal je vanzelf waterslakjes en vaak ook kikkers aantreffen, zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen.

Als je overweegt een minivijver aan te leggen, bedenk dan van tevoren goed wàt je wil.

  • denk na over de duurzaamheid van het materiaal, de vijvervorm en de plek waar je de vijver wilt hebben.
  • informeer welk type vissen in aanmerking komen voor het vijvermodel dat je gekozen hebt.
  • vraag ook hoeveel vissen van de betreffende soort je per liter water kunt houden
  • én … kies de juiste planten om te voorkomen dat het water troebel wordt door algenvorming.

Om een goed biologisch evenwicht te creëren in een klein tuinvijver - dit geldt niet voor een eenvoudig schaal met drijfplantjes – kun je beter niet alleen maar planten uitkiezen omdat je ze mooi vindt.

Elke vijver, ook een minivijver zonder vissen, gedijt het beste met verschillende zuurstofplanten.

  • Zuurstofplanten koop je in de eerste plaats om hun positieve effect op het vijverwater.
  • Daarnaast kies je enkele drijfplanten en/of planten met drijvend blad, die voor enige schaduw gaan zorgen. De ‘drijvende delen’ van deze planten moeten tezamen ongeveer een derde van het wateroppervlak bedekken.
  • Verder is er volop keuze in mooie rand-en oeverplanten, zoals sierlijke dwergbiesjes of vrolijk bloeiende moerasplantjes. Deze planten zijn niet zozeer voor het biologisch evenwicht bedoeld, maar geven je vijver wel een natuurlijk aanzien en kunnen als schuilplaats voor allerlei diertjes dienen. Ook sommige borderplanten kunnen in aanmerking komen als oeverplant, vooral de soorten die bestand zijn tegen een vochtige omgeving, zoals bv. hosta’s.

 

In volgend deel kiezen we de juiste planten voor onze mini-vijver én voor de grotere natuurvijver.

 

Lees ook de andere delen :

- Een vijver en de juiste planten

- Drijvende planten in je vijver

- Planten rond je vijver

- Waterelementen en planten op balkon of terras

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb