Last van beestjes in je keuken?
ALLEMAAL BEESTJES !!!
Niet is meer vervelend dan die kleine beestjes die je voedingsmiddelen besmetten en bacteriën verspreiden.
WIE ZIJN ZE EN WAAR KUNNEN WIJ HEN VINDEN?
1. Kijk uit met fruit
Het bekendste vliegend beestje is de fruitvlieg. hij is heel klein, leeft maar twee weken, maar vermeerdert zich razendsnel. Fruitvliegjes leven van gistcellen in rottend fruit. je kunt ze verjagen door een bakje met witte azijn en afwasmiddel te plaatsen op de plek waar ze rondvliegen.
2. Wat zoet is, gaat in een doos
De bekendste kruipende insecten zijn mieren en kakkerlakken. Die laatste vertoeven graag in warme, vochtig ruimtes of kieren en leven van zoete, vochtige producten. Ook mieren komen op zoete eetwaren af. In keukens komen de zwarte huismier en de rode faraomier het vaakst voor. Een huismiddeltje om ze te vangen is een schoteltje met bier en suiker plaatsen.
Je vindt heel wat producten tegen die insecten, maar voor een hardnekkig mierenprobleem schakel je het best professionele ongediertebestrijding in, om te garanderen dat ze niet terugkeren.
3. Op alle droge voeding past een dekseltje
Zogenaamde voorraadinsecten nestelen zich in bepaalde voedingsmiddelen, waardoor je het product niet meer kunt eten of in voeding verwerken. Een voorbeeld hiervan zijn meelmijten. Deze piepkleine, zwarte beestjes zitten in bloem, meel, graanproducten en gedroogde vruchten. Het gaat om minuscule larfjes, wormpjes en kevertjes die teren op zetmeelrijke producten. Ze verraden hun aanwezigheid in het voedsel meestal door een vieze geur en smaak. verwijder dus zo snel mogelijk het aangetaste voedingsmiddel om te voorkomen dat andere producten ook worden ‘besmet’. Ongeopende voorraad – zoals een pak bloem - kun je even in de diepvriezer stoppen, dan ben je er zeker van dat alle larven en eitjes dood zijn. Bewaar droge producten zoals bloem, pasta, rozijnen, suiker … in een hermetisch afsluitbare bokaal of doos.
4. Etensresten weg en kranen dicht
In de buurt van keukens worden vaak muizen en soms ook ratten gesignaleerd. Ruik je een scherpe urinegeur, vind je keuteltjes in hoeken en langs muren, werden materialen of grondstoffen aangevreten of voedingsmiddelen vervuild, dan hebben ze toegeslagen.
Verwijder eerst alle etensresten, laat geen kranen lekken, berg al wat eetbaar is op een gesloten bakken of dozen en maak heel regelmatig de vuilnis- en de GFT-bak leeg. Een of twee muizen kun je nog bestrijden met een klem of vangkooi. Als je langere tijd last hebt van die beestjes of te kampen hebt met een plaag, helpt in de praktijk alleen maar vergif tegen knaagdieren. Je kan ze ook gewoon vangen en buiten zetten.
Nog een paar voorbeelden van onwelkome gasten!
1. Meelmot
Fladderen er al een tijdje van die witte kleine motjes rond in je keuken? Dan is de kans groot dat je met meelmotten zit. Een meelmot is ongeveer 1 cm lang en de spanwijdte van de vleugels ligt tussen de 20 en 30 mm. De voorvleugels zijn grijs, de achtervleugels gebroken wit. Meelmotten vindt je in havermout, pasta, meel en zemelen. De voorraadkast waar je spaghetti, koeken of meelproducten bewaart, is dus een favoriete plek van de meelmot. Ze leven van deze voedingswaar en leggen er ook hun eitjes in.
Voor meer gegevens + de bestrijding klik op volgende links
http://www.ppd.nl/ppd/determinatielab/materiaal-aantastende-insekte/de-meelmot.html
2. Broodkever
Broodkevers zijn 2-4 mm lange, vliegende insecten. De torretjes zijn bruin tot roodbruin en ovaal van vorm. Ze hebben ver uitstaande antennes. Je kunt ze herkennen aan het halsschild dat als een monnikskap de kop bedekt en aan de dekschilden die fijne lengtestrepen vertonen. De larven zijn ongeveer een 0,5 mm groot
Voor meer gegevens + de bestrijding klik op volgende links
https://www.anticimex.be/broodkever
3. Rijstmeelkevertje
Een volwassen rijstmeelkevertje is 3 – 4 mm lang en heeft een roodbruine kleur. De ogen staan iets verder uit elkaar dan bij de broodkever. De dekschilden zijn fijn gestreept en de voelsprieten worden geleidelijk breder naar het uiteinde.
De larve zijn witachtig tot geelbruin, 1 – 5 mm lang en hebben 3 paar poten.
Voor meer gegevens + de bestrijding klik op volgende links
https://www.anticimex.be/rijstmeelkever
4. Graan-klander
De graanklander heeft een van lengte 3 tot 5 mm en behoort tot de familie van de snuitkevers. Het voorstuk van de kop is bij alle soorten uitgegroeid tot een soort slurf, met helemaal aan het eind een mondje. Aan weerszijden van de trompetsnuit zitten knotsvormige antennen.
Voor meer gegevens + de bestrijding klik op volgende links
https://www.anticimex.be/graanklander
5. Korenworm
Dit is de naam van de larve van de graanklander. Het zijn kleine beestjes (3–4 mm) die iedereen in de keuken bijvoorbeeld in peulen wel eens tegengekomen. Deze schadelijke beestjes ontwikkelen zich in het zaad van allerlei peulsoorten.
Voor meer gegevens + de bestrijding klik op volgende link
https://www.tuinadvies.be/artikels/schadelijke_kevers_in_huis
6. Zilvervisje
Het zilvervisje , ook suikergast wordt genoemd, komt zeer algemeen voor, echter vaak in geringe aantallen. Zilvervisjes komen voor in huizen, vaak in "natte ruimtes" zoals de badkamer, waskamer of toilet. Het liefst is het zilvervisje in ruimtes met een relatief hoge luchtvochtigheid. Vaak komen zilvervisjes voor bij een lekkage of een bouwtechnisch probleem, bijvoorbeeld een "doorslaande" muur. Een te hoog vochtgehalte in (slecht geventileerde) kruipruimten of kelders kan voor ernstige overlast door zilvervisjes boven de begane grondvloer zorgen.
Het zilvervisje wordt tussen de 7 en 12 millimeter lang en heeft aan alle borstsegmenten duidelijk plaatvormige verbredingen. De schubben van het zilvervisje zijn zilver van kleur. Karakteristiek zijn de tweegeringde antennen en de drie fijngeringde "staartdraden" aan het achterlijf.
Maak jouw eigen website met JouwWeb