Last van een indigestie?

Je hebt een brandend gevoel in je borst.

Het is alsof een luchtbel tekeer gaat in je hartstreek, buik en darmen.

Gaat dit zomaar over? Of is er gevaar?

Mensen die af en toe zwaar tafelen, kennen het gevoel van indigestie misschien al te goed. Dit maagprobleem gaat vaak samen met een Bourgondische levensstijl en veel eten.

Is indigestie een ziekte? Neen, het is gewoon iets wat mensen af en toe treft na een maaltijd. Ze hebben misschien iets gegeten dat hen niet goed bevallen is. Of ze hebben gewoonweg te veel gegeten. Maar pas op: af en toe kan een indigestie wel een onderliggende ziekte maskeren, zoals een maagzweer of maagkanker.

 

1. Wat is een indigestie?

Een indigestie betekent dat je maag overbelast wordt. Er is sprake van een vertraagde of belemmerde spijsvertering. Normaal volstaan 3 maagcontracties om je maaginhoud verder te doen schuiven. Maar bij overbelasting zorgen bepaalde reacties ervoor dat de uitgang van de maag geblokkeerd wordt.

 

2. Hoe herken je een indigestie?

Mensen met een indigestie hebben last van een heel onaangenaam opgeblazen gevoel, van misselijkheid vaak vergezeld van braken, een doffe pijn in de buik, duizeligheid en last van oprispingen. Soms is er ook sprake van een benauwd gevoel achter het borstbeen. En er kan een ‘vagale malaise’ optreden. Door het opzwellen van de maag kan er een signaal naar de hersenen gaan en vandaar naar de nervus vagus, die de bloeddruk doet dalen en het hartritme verlaagt. De patiënt wordt dan vaak lijkbleek en kan flauwvallen. Dat gebeurt vrij geregeld in restaurants.

betekenis : MalaiseVagaal

 

3. Hoe wordt een indigestie veroorzaakt?

Door te snel, te veel en te vet te eten, te lang tafelen … De meeste mensen die last hebben van een indigestie, weten wel wat de oorzaak is en wat ze eigenlijk beter niet hadden gedaan.

Wanneer het zuur in je maag in contact komt met het gevoelige slijmvlies dat als beschermlaag rond je spijsverteringsstelsel zit, zal het maagzuur het slijmvlies afbreken. Dit leidt tot ontsteking en irritatie en veroorzaakt de symptomen die we kennen als indigestie. Iemand die heel snel eet en onvoldoende op zijn voedsel kauwt, loopt meer risico om zijn maag te overbelasten.

In de meeste gevallen heeft indigestie dus te maken met eten, maar het probleem kan ook veroorzaakt worden door bepaalde geneesmiddelen of een infectie. Ook factoren als stress, overgewicht, alcohol, roken, bepaalde geneesmiddelen en eetgewoonten verhogen het risico.

 

4. Hoe kun je een indigestie vermijden?

Wanneer er geen sprake is van een ziekte, kan je indigesties vermijden door minder en trager te eten en door matig te zijn met alcohol. Het zijn vooral vette of sterk gekruide etenswaren die maagproblemen veroorzaken. Roken heeft ook een negatieve invloed, omdat het de sluitspier van de maag verzwakt.

 

5. Zijn er huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die helpen bij een indigestie?

Er zit niet veel anders op dan te wachten tot het overgaat. Braken kan verlichting brengen, maar kan ook de slokdarm irriteren. Om het ongemakkelijk gevoel sneller te verhelpen, doe je het best rustig aan, drink veel water en eet enkel licht maaltijden. Er wordt wel eens beweerd dat een pepermuntje kan helpen om maag en darmen te kalmeren.

 

6. Zijn er geneesmiddelen die helpen tegen indigestie?

Bij de meeste vormen van braken en misselijkheid zijn gastroprokinetica (maagledigingversnellers) aangewezen. Zij bevorderen de spierbewegingen van de slokdarm en verbeteren de spanning van de sluitspier. Een voorbeeld is: Motilium (vanaf 2014 enkel op voorschrift omdat het uitzonderlijk hartproblemen kan veroorzaken), maar het brengt de motoriek van de maag wel weer in orde en versnelt de maaglediging.

Wanneer er sprake is van een onderliggende aandoening aan je spijsverteringsstelsel, zal je eerst in het ziekenhuis bijkomende onderzoeken moeten ondergaan.

 

7. Wat kun je bij een indigestie beter niet doen?

Maagzuurremmers zijn niet efficiënt bij een indigestie, ze helpen enkel tegen oprispingen en tegen irritatie van de slokdarm na het braken.

 

8. Wanneer moet je een dokter raadplegen?

Als een indigestie heel vaak terugkeren of erg pijnlijk zijn, kan je best je arts raadplegen. Je doet dit ook bij aanhoudend braken, hevige pijn of als er bloed in het braaksel is. Een indigestie kan een symptoom zijn van een onderliggende aandoening aan je spijsverteringsstelsel.

 

9. Kan een indigestie gevaarlijk zijn?

Een indigestie op zich is niet gevaarlijk, maar hevig braken wel. Dat kan scheurtjes veroorzaken tussen de slokdarm en de maag en dan moet je zeker een arts consulteren.

 

10. Zijn er aandoeningen die met een indigestie verward kunnen worden?

Zeker. De symptomen van een vagale malaise komen erg overeen met die van een naderende hartaanval: lijkbleek worden en flauwvallen. Raken de problemen niet opgelost door de persoon in kwestie te laten neerliggen met de benen omhoog, gaat het om iemand met een vergroot risico op een hartaanval (roker, te hoge cholesterol, enz ..) of houdt de bewusteloze toestand aan, dan is het verstandig medische hulp in te roepen.

 

foto's zijn genomen via google