De Hortensia / Hydrangea
Ik sta elk jaar vol bewondering voor de hortensia’s in onze tuin.
Het zijn en blijven mooie bloemen en we hebben er lang plezier van.
De botanische naam van Hortensia is Hydrangea. Deze struiken en bloemen behoren tot een van de meest geliefde soorten. Ze zijn vooral de laatste decennia heel populair geworden. Tal van tuinen pronken met een weelderige bloemenpracht. De meeste hortensia’s bloeien 2-3 maanden, sommige reeds vanaf mei en er zijn er zelfs die tot midden november bloemen hebben.
Maar daar stopt het niet bij. Dankzij de mooie herfstverkleuringen zijn hortensia’s ook zeer gewild voor droogboeketten.
ENKELE SOORTEN HORTENSIA’S
Er zijn te veel soorten om hier allemaal op te noemen. Hier volgt een ‘kort’ overzicht van de meest voorkomende hortensia’s
1. Hortensia’s met bolvormige bloemen ( Hydrangea macrophylla)
De klassieker is de bol- of boerenhortensia, de Hydrangea macrophylla. Deze bloeien van juni tot augustus en de prachtige bolvormige bloemen sieren veel tuinen. Ze voelen zich best in halfschaduw (enkele uren zon- maar geen volle middagzon)
Weetje: De felheid van de kleur van de hortensia hangt af van de zuurgraad en het ijzergehalte van de grond. De hier aangegeven blauwe hortensia’s zijn op kalkrijke grond gewoon rose.
De Hydrangea macrophylla 'Holehird Purple' kan het soms uithouden tot in november. En omdat deze bloem een mooie uitbloei heeft, is ze zelfs in de herfst heel mooi en decoratief.
2. Hortensia’s met schermvormige bloemen (Lacecaps, Teller)
De hortensia’s met schermvormige bloemen zijn heel sierlijk. De Hydrangea macrophylla (Lacecaps, Teller ) is een prachtig voorbeeld van deze soort. Aan de buitenrand van de struik staan de mooie steriele randbloemen en aan de binnenkant de vruchtbare (fertiele) binnenbloemen.
Een ander voorbeeld is de Hydrangea serrata. Deze lijkt op de vorige lacecaps van de macrophylla soorten , maar is veel sierlijker. Ze zijn winterhard en als er voldoende zonne-uren zijn, kan het blad mooi rood verkleuren. Deze 2de soort schermvormige bloeit iets vroeger dan de 1ste en ze blijven 20 à 30 cm lager.
3. Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata)
De pluimhortensia Hydrangea paniculata komt uit China en Japan. Deze soort hortensia is helemaal anders dan voorgaande. De struiken bevatten stevige stengels en de bloempluimen bloeien op éénjarig hout. Deze hortensia houdt van veel zon, heeft lange pluimen en een rechtopgaande groei (net als in een vaas). In het voorjaar mogen de struiken flink teruggesnoeid worden om daarna een mooie bloei te hebben.
4. De eikenblad Hortensia’s (Hydrangea Quercifolia)
Zoals de naam al laat vermoeden heeft deze hortensia een bijzondere bladvorm, lijkend op een eikenblad. Deze soort raakt meer en meer geliefd bij het grote publiek. De kegelvormige bloemen lijken wat op die van de pluimhortensia. Van bijna alle hortensiasoorten hebben deze soort de mooiste herfstkleuren. Deze soort mag je niet snoeien in het voorjaar, aangezien de bloemen bloeien op hout van vorig jaar.
5. De klimhortensia’s (Hydrangea petiolaris)
Deze soort dient voor het laten begroeien van een muur of als bodembedekker. De schermvormige bloemen heeft een crèmewitte kleur, met in het midden groenwit.
De schijnhortensia (Schizophragma hydrangeoides) die eveneens crèmewit bloeit is ideaal voor begroeien van huismuren, pergola’s of oude bomen. Er is ook een roze bloeiende geurende versie van nl. Rose Sensation.
Wil je meer soorten leren kennen? Of wil je bijleren over bemesten, verzorgen, snoeien … kijk dan naar volgende links.
http://www.plantenkwekerijen.be/hydrangea's-hort.html
Maak jouw eigen website met JouwWeb