Een lekker stukje vlees op tafel
Er is toch niets mis met een lekker stukje vlees?
Of je nu zin hebt in een knapperig gegrilde steak, een perfect rosé braadstuk of een sappige hamburger, het eten van vlees hoort tot de geneugten des levens. Dat vond de mens toen hij nog in koeienhuiden rondliep. En dat vinden we nu nog steeds als we lekkere spareribs kluiven, van een balletje gehakt genieten of wanneer we een klassieke steak bestellen in een restaurant.
Ik geef toe ... wij eten héél wat minder vlees dan vroeger. De vegetarische recepten en gerechten worden hier veelvuldig klaargemaakt. Maar we kunnen ook niet weerstaan aan een lekker stukje vlees.
Fijn aan vlees is dat het zo gemakkelijk te bereiden is: even om en om is vaak genoeg om iets heerlijks op tafel te zetten. Een stuk vlees bij een maaltijd zorgt voor net dat beetje extra.
Vlees is eiwitrijk en bevat ijzer, zink en vitamine B. Ons lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Maar dat betekent niet dat vegetariërs een tekort hebben aan al deze voedingsstoffen hoor!
Dus ... af en toe een veggiedag en .... af en toe een stukje vlees ...
1. Gevulde varkenssneden met pasta en courgetteroom
Ingrediënten voor 4 personen :
- 4 varkenssneden
- 3 courgettes
- 10 blaadjes basilicum
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 300 g verse pasta
- 2 dl lichte room
- 3 eetl. boter
- 4 eetl. olijventapenade
- peper en zout
Voorbereiding :
- Leg de varkenssneden tussen 2 vellen vershoudfolie en maak ze wat dunner met een deegrol.
- Snipper het knoflook en de sjalotten fijn.
- Snij de ongeschilde courgettes in blokjes van 1 cm.
- Snipper de blaadjes basilicum fijn.
Bereiding :
- Kook de pasta in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking) en giet af.
- Smelt ondertussen 1 eetl. boter in een kookpot en bak het knoflook en de sjalotten glazig. Voeg de courgetteblokjes toe en laat 2 à 3 min. bakken. Giet er de lichte room bij, kruid met peper en zout en laat 7 min. inkoken. Bestrooi met het basilicum.
- Bestrijk 1 kant van elke varkenssnede met 1 eetl. tapenade en vouw dicht als een enveloppe. Smelt 2 eetl. boter in een pan en bak de envelopjes ± 4 min. aan elke kant.
- Kruid met peper en zout.
Afwerking :
Meng de pasta met de courgetteroom en verdeel over de borden. Schik er een gevulde varkenssnede naast.
Variatie mogelijk : Gestoofde groenekool
- Snij een halve groenekool in fijne reepjes. Kook 2 min. in lichtgezouten water.
- Verhit 1 eetl. olijfolie in een kookpot en bak 1 fijngesnipperde ui en 1 fijngesnipperd teentje knoflook glazig.
- Voeg 200 g gerookte spekblokjes toe en bak nog 2 min.
- Voeg 250 g in reepjes gescheurde oesterzwammen toe en bak nog 2 min. Doe er de reepjes groenekool bij en laat alles nog 1 min. opwarmen. Kruid naar smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Serveer met een varkenssnede en natuuraardappelen.
2. Vleesbrood (of gehaktbrood) op Provençaalse wijze
Ingrediënten voor 4 personen :
- 1 kg vleesbrood om te bakken
- 400 g paprikareepjes (diepvries, Ringis)
- 150 g champignons in schijfjes (diepvries, Ringis)
- 400 g hele gepelde tomaten (blik)
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetl. olijfolie
- Topaz kruiden: cayennepeper, Provençaalse kruiden, tijm, laurier, peper en zout
Bereiding :
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Leg intussen het vleesbrood in een ovenschotel en laat 15 min. bakken in de voorverwarmde oven, zodat het vlees kleurt.
- Bak nog 45 min. verder op 180 °C.
- Bereid intussen de saus: verhit de olijfolie in een kookpot en fruit de fijngesnipperde sjalotten (niet laten kleuren). Voeg de geperste teentjes knoflook toe, de gepelde tomaten en de diepgevroren paprikareepjes. Kruid met tijm, laurier, peper en zout, Provençaalse kruiden en cayennepeper.
- Laat 20 min. zachtjes sudderen zonder deksel.
- Voeg de diepgevroren champignons toe en laat nog 10 min. verder stoven.
3. Hespengebraad met salie en witbier
Ingrediënten voor 6 personen :
- 1.5 kg hespengebraad
- 200 g champignons
- 1 eetl. verse peterselie (fijngesnipperd)
- 1 eetl. salie (fijngesnipperd)
- 1 teentje knoflook
- 0.5 dl room
- 2 eetl. boter
- 1 flesje witbier (25 cl)
- instantsausbinder
- peper en zout
Voorbereiding :
- Snij de champignons in schijfjes.
Bereiding :
- Smelt de boter in een kookpot en bak het gebraad aan alle kanten goudbruin.
- Voeg 1/3 van het flesje witbier toe en kruid het vlees met peper, zout en de salie.
- Zet een deksel op de pan en laat 50 à 55 min. gaar stoven op een zacht vuur. Voeg regelmatig wat bier toe.
- Snipper intussen het teentje knoflook fijn en snij de champignons in schijfjes.
- Voeg het fijngesnipperde teentje knoflook en de champignons toe. Laat 10 min. verder stoven en voeg het resterende bier toe.
- Haal het vlees uit de pan en hou warm. Zet het vuur hoger, voeg de room toe en bind met instantsausbinder. Werk af met de fijngesnipperde peterselie.
Met veel dank aan Colryut voor deze lekkere recepten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb