Herfstbladeren, vitaminen voor de bodem
Wat is er leuker dan een wandeling maken in het meest kleurrijke seizoen van het jaar.
De prachtig gekleurde bladeren dwarrelen naar beneden. Het geluid van de ritselende bladeren onder onze voeten brengt rust.
Heerlijk, al die mooie gele, oranje en rode herfstbladeren. Tot ze op de grond vallen en de hele tuin bedekken. Ben jij iemand die helemaal gek wordt van de afgevallen bladeren?
Grijp niet meteen naar de hark. Gooi ze niet weg. Beter dan ze tot afval degraderen, kun je de bladeren recycleren.
Ze dienen als winterwarm dierenhotel, heerlijk vogelbuffet, rijke plantenvoeding – of als sfeervolle herfstdecoratie in huis. Red je bladeren van het containerpark!
LAAT ZE TOCH LIGGEN !
Uren en uren harken vindt niemand leuk en van de bladblazer word ik half-doof. Maar wat moet je met al die bladeren? De oplossing is simpel: laat het (eventueel grotendeels) liggen. Bladeren zijn bijzonder nuttig voor de bodem, voor je planten én voor de dieren in de tuin. Er huizen diertjes in zoals pissebedden, lieveheersbeestjes, duizendpoten en spitsmuizen, die je slakken opeten. Ook de eitjes, rupsen en poppen van sommige vlinders overwinteren in dorre bladeren; hark de bladeren alleen weg van het gazon, vis ze uit de vijver, en hou grindstroken en paden vrij. Elders laat je het liggen. Met de tijd die vrijkomt kan je beter een mooie herfstwandeling maken toch?
HEB JE NOOD AAN EEN GOEDE BODEMVERBETERAAR ?
Bladaarde is de beste bodemverbeteraar voor je tuin. Bladaarde is geen aarde, het is gewoon verteerd blad. Maar het eindresultaat lijkt wel op aarde, op 'bosgrond': luchtig, kruimelig, donker en het ruikt heerlijk naar het bos. Het houdt het water in de bodem beter vast, waardoor je planten minder te lijden hebben onder grote droogte, zoals de voorbije zomer. Zandgrond wordt er steviger door en zware klei lichter en luchtiger zodat het teveel aan water in de winter gemakkelijker weg kan. Strooi elk jaar een laagje van minstens drie cm tussen de planten uit, schoffel het lichtjes in; dan werkt het nog sneller.
ZO MAAK JE BLADAARDE
Bladaarde maken is veel gemakkelijker dan composteren. Er is weinig werk aan. Neem een bladkorf of maak er een met kippengaas. Zet die op een schaduwrijk plekje. Vul de korf met de afgevallen bladeren. Zijn ze erg droog, giet er dan een paar emmers water over: natte bladeren verteren sneller dan droge. Laat de schimmels nu rustig hun afbraakwerk doen. Na een jaar heb je een hoop gratis bladaarde: dat bespaart je een bodemverbeteraar uit. Let op bladaarde bevat geen voedingsstoffen, die moet je dus nog apart aan toevoegen.
https://mergenmetz.nl/blog/notities/basiskennis/compost-en-mest/bladaarde-maken/
De belangrijkste en snelste manier om van bladeren op je gazon verlost te geraken?
Maai er met de grasmaaier over. Zo krijg je een prachtige mengeling van groen (gras) en bruin (blad) plantenmateriaal – ideaal voor op de composthoop. Je kunt het onder het tuinafval mengen dat nog ligt te verteren, of het gewoon boven op de composthoop gooien, als je niet veel tijd hebt. Het composteert snel en geurloos. Zitten er meer bladeren dan gras in je opvangbak? Strooi de mengeling bladsnippers dan uit in je tuin: bedek er elk kaal plekje aarde mee, tussen je groenten, in de bloemenborder en onder hagen of struiken. Het gehakselde blad verteert rustig ter plaatse tot een fijne humus, en remt tegelijk het onkruid. Leg de laag gerust 10 cm dik.
Onder jonge sier- of fruitbomen laat je altijd best een cirkel van een diameter vrij van onkruid. In plaats van die plek de hele tijd te schoffelen, strooi er in de herfst een dik pak bladeren over uit. Dat houdt onkruid tegen en zorgt dat de wortels in de zomer fris en vochtig blijven. Strooi er in de lente nog een laagje stalmest of grove compost op, als voeding.
MAAK ER EEN DIERENHOTEL VAN.
Als je je afvraagt waar de padden, kikkers en salamanders in de winter schuilen, kijk dan maar eens onder een hoop bladeren. Al die dieren rekenen op de herfstbladeren om hun nest te bouwen en de winter te overleven. Leg hier en daar een hoop in je tuin, op een rustig hoekje en laat die onaangeroerd tot april. Stapel op de bodem eerst een laag grillige takken, zo kunnen ook grotere dieren zoals de egel in het bladerhotel logeren. Zorg dat de hopen minstens 70 cm hoog en een meter breed zijn; de kern moet ook in een strenge winter vorstvrij kunnen blijven, anders bevriezen de dieren.
SERVEER ALS VOGELTJESBUFFET
Tal van bodemdiertjes en nuttige insecten overwinteren tussen de bladeren, en dat weten de vogels maar al te goed. Wanneer het eten schaarser wordt, gaan ze scharrelen tussen de bladeren en vinden ze er een nuttig maal van wormen en insecten. Zelfs al het vriest, blijft het binnenin vorstvrij. Hoe dikker de laag bladeren, hoe meer er te eten valt.
STROOI UIT OVER JE LEGE MOESTUINBEDDEN
Bedjes waar je groenten geoogst zijn, kunnen beter niet leeg blijven, anders spoelt de regen alle goede voedingsstoffen uit en wordt de grond hard. Bedek elke lege plek met een dik pak bladeren en laat liggen tot maart. Strooi het ook tussen de prei, dan kun je nog blijven oogsten wanneer het vriest; onder de bladeren geraakt de grond immers veel moeilijker bevroren. In de lente meng je de bladeren dan met een spitvork onder de grond.
Laat dus je ergernis vallen. Eigenlijk is er niets leuker dan door de krakende bladeren te stappen. Laat de kinderen er de mooiste uitzoeken, droog ze, maak er tekeningen of slingers van.
Wordt je gek van bladeren in je tuin? Niet nodig, want ze zijn heel nuttig! Voor de (moes)tuin en de dieren....
Eigen foto's, genomen tijdens een wandeling
Maak jouw eigen website met JouwWeb