Drink jij voldoende water?

Water drinken is ontzettend gezond.

Het is van bijna elk dieet wel een vast onderdeel, want je wordt er slank van.

Maar pas op, TE is TE en ook te veel water drinken kan levensgevaarlijk zijn.

We zien ze zó vaak, mensen met een flesje water waaruit ze af een toe een slok nemen. Zowat overal horen en lezen we dat het aangeraden is om dagelijks 1,5 tot 2 liter te drinken.

Sommigen beweren zelfs dat 1,5 l water moeten drinken bovenop alle andere dranken. Dit advies mist evenwel elke wetenschappelijke basis, zoals recent nogmaals werd geargumenteerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde: "We ‘moeten’ helemaal niet zoveel drinken en ten tweede hoeven we niet alleen water te drinken.

 

TWAALF VRAGEN OVER WATERDRINKEN.

Ons lichaam bevat 60 tot 70% water en toch moeten we nog regelmatig bijtanken.

1. Waarom moeten we water drinken?

Ons lichaam verbruikt zo’n 2 à 2,5 liter water door te plassen, te zweten en te ademen. Dat vocht moet aangevuld worden via voeding en drank om de vochtbalans in evenwicht te houden. Water is noodzakelijk om onze organen (hart, nieren, darmen en lever) goed te doen functioneren. Het helpt ook om afvalstoffen te verwijderen, het zorgt voor een mooie huid, heeft een positief effect bij hoofdpijn en geeft je meer energie.  Daarnaast heb je minder last van constipatie, minder risico op nierstenen en is de concentratie beter. Water onderdrukt ook het hongergevoel.

Via onze voeding krijgen we ongeveer 1 l vocht per dag binnen, afhankelijk van het soort en de hoeveelheid voedsel, de rest haal je uit drinken.

 

2. Hoeveel water drink je best per dag?

De boodschap luidt: elke dag 1,5 liter water, dat zijn ongeveer 6 tot 8 glazen, gespreid over een ganse dag. Mannen mogen gerust 2 liter drinken voor een efficiënte werking van het lichaam. De richtlijn heeft het dan trouwens niet specifiek over water, maar over vloeistoffen in het algemeen.
De hoeveelheid die je best drinkt hangt natuurlijk ook af van je lengte en gewicht, hoe actief je bent en in welk klimaat je je bevindt. Hoe groter en actiever je bent, hoe meer vloeistoffen je nodig hebt. En leef je in een warm klimaat, dan moet je ook meer drinken.

Normaal gezien geeft je lichaam het vanzelf aan als je genoeg hebt, of dat nu één of twee liter per dag is. De beste aanwijzing om te weten of je al dan niet genoeg drinkt is je dorst. Als je dorst hebt, moet je drinken, zo simpel is het. Door de kleur van je urine in het oog te houden kan je bepalen of je al dan niet genoeg drinkt. Onder ideale omstandigheden -en bij een ideale vochtbalans dus- heeft je urine een lichte, strogele kleur. Wanneer je urine donkerder is ben je waarschijnlijk uitgedroogd en moet je meer drinken. Een lichtere, bijna transparante, kleur wijst er dan weer op dat je té veel drinkt en dus wat moet minderen.

 

3. Kan te veel water drinken slecht zijn? En hoeveel is té veel?

Het wordt overal verkondigd: 'de gezondheidsvoordelen van water zijn bijna niet te tellen'. Dus is het is niet verwonderlijk dat velen onder ons de deur niet meer uitgaan zonder een fles water bij zich. Dat deed een belletje rinkelen bij verschillende experts die ons watergebruik in vraag beginnen stellen. Meer dan anderhalve à twee liter water per dag drinken zou meer zijn dan ons lichaam nodig heeft, en bijgevolg nadelige tot zelfs levensbedreigende gevolgen kunnen hebben.

Er is voldoende vocht nodig opdat onze nieren voldoende urine kunnen produceren om alle afvalstoffen te kunnen verwijderen. Alle urine die méér geproduceerd wordt, scheidt men uit als ‘vrij water’. Onder normale omstandigheden zou een gezonde volwassene dus kunnen volstaan met het drinken van 0,5 l per dag. Alles wat u meer drinkt, wordt gewoon uitgescheiden.

Té snel, té veel water drinken (bv. 2 liter op een half uur) doe je beter niet! Het kan de delicate balans van zouten in ons lichaam verstoren. Wanneer we een grote hoeveelheid water drinken in een korte tijdspanne, kunnen onze nieren dat extra vocht niet snel genoeg weer uit ons lichaam verwijderen. Daardoor wordt het bloed dunner dan het zou mogen zijn, met een zeer lage zoutconcentratie tot gevolg. Over het algemeen is het percentage zouten in ons bloed gelijk aan dat van onze cellen. Maar wanneer ons bloed plots dunner wordt, heeft dat als gevolg dat onze lichaamscellen, en dan vooral die in onze hersenen, zwellen. Dit kan zorgen voor druk in onze schedel, die hoofdpijn veroorzaakt, maar in extreme gevallen ook voor hyponatraemia of watervergiftiging, wat dodelijk kan zijn.

Professor Mark Whiteley, vasculair chirurg en oprichter van The Whiteley Clinic in Londen is zelfs van mening dat meer water drinken dan nodig over een lange periode onze hersenen zelfs kan resetten, zodat die belachelijk grote hoeveelheden water beginnen te verwachten.

 

4. Wanneer moet je meer drinken dan anderhalve liter per dag?

Als er bijkomend vochtverlies plaatsvindt, moet de vochtopname uiteraard navenant worden verhoogd:

  • bij hevig zweten bijvoorbeeld kan het verlies oplopen tot 1,5 l per uur.
  • bij koorts, diarree, braken enz. hebben we veel meer vocht nodig. Dit geldt vooral voor kinderen, ze verliezen meer vocht als ze in een warme omgeving vertoeven. Laat ze daarom wat extra water drinken.
  • als je zwanger bent heb je 30 ml extra water per dag nodig voor de aanmaak van vruchtwater en voor de goede ontwikkeling van de foetus.
  • als je borstvoeding geeft, heb je een 750 tot 1000 ml extra vocht per dag nodig
  • als je matig tot intensief sport is voldoende drinken voor, tijdens en na het sporten essentieel.
  • als je ouder bent, merk je minder snel dat je dorst hebt. Zet een fles water op het aanrecht, die leeg moet zijn ’s avonds
  • als je medicatie neemt, drink je beter voldoende. Dat is vooral omdat de medicatie lever en nieren extra laat werken

 

5. Drink je best kraantjes- of flessenwater?

Kraantjeswater is kampioen: beter voor het milieu en in geïndustrialiseerde landen niet minder gezond of zuiver dan flessenwater. Leidingwater wordt immers continu en streng gecontroleerd op de aanwezigheid van chemische stoffen en zware metalen en is dus perfect geschikt voor dagelijks gebruik.

Er is natuurlijk niks mis met flessenwater, al zijn sommige merken bijzonder rijk aan mineralen, en die drink je beter met mate. Mensen die te kampen hebben met een mineralentekort, moeten opletten voor sterk gedemineraliseerde watermerken (arm aan calcium, natrium, magnesium ..), om botontkalking te vermijden.

 

6. Hoe zuiver is ons leidingwater?

Het drinkwater wordt (in de meeste Europese landen) dagelijks streng gecontroleerd, het moet immers voldoen een alle Europese regels. Test-Aankoop kwam in het voorjaar tot de conclusie dat het Vlaamse leidingwater veilig is. Een controle van je leiding- of putwater aanvragen kan via een erkend laboratorium voor wateranalyse.

Info op de website van het Departement Leefmilieu, natuur en energie: www. lne.be of je watermaatschappij.

Een tip: gebruik het eerste water dat ’s morgens uit de kraan loopt om je mee te wassen of de afwas te doen. De eerste waterstraal kan in uitzonderlijke gevallen minuscule deeltjes van de metalen leidingwand bevatten.

 

7. Hoe veilig is het leidingwater in het buitenland?

Het leidingwater is niet in elk land drinkbaar. Vooral in landen rond de Middellandse Zee, in Afrika en in Azië is het opletten geblazen. Kook het water gedurende drie minuten of koop water in flessen (maar check of de dop nog verzegeld is). Mijd ijsblokjes in je frisdrank, kijk uit met rauwe groenten en fruit die gewassen zijn in het water van daar. Poets je tanden met flessenwater.

Check vooraf de waterkwaliteit van het land waar je naartoe gaat HIER

 

8. Wat is het verschil tussen gefilterd en ongefilterd kraantjeswater?

Waterfilters geven kraantjeswater een zachtere smaak, omdat ze mineralen als calcium en magnesium eruit filteren. Ze halen ook de chloorsmaak eruit, maar die verdampt ook vanzelf (zonder filter) als het water even in een karaf staat.

Waterfilters moet je regelmatig verversen, want anders worden ze een broeihaard voor bacteriën. Sommige filters zuiveren ook de goede mineralen uit het water. Gefilterd leidingwater is dus niet per se gezonder dan ongefilterd leidingwater.

 

9. Moeten baby’s ander water drinken?

Kraantjeswater is in principe bruikbaar tenzij je baby last heeft van te harde stoelgang, constipatie, krampjes ..en wanneer je arts een specifiek soort flessenwater aanraadt. Meestal wordt voor het bereiden van melkflesjes nog steeds flessenwater verkozen boven leidingwater. Maar niet elk merk komt in aanmerking: op het etiket lees je of het water geschikt is voor babyvoeding. Doorgaans bevat dit water minder minerale zouten en nitraten.

 

10. Welk water is gezonder: plat of bruis?

Het koolzuur in bruiswater doet je buik opzwellen, maar is niet ongezond voor je darmen. Heb je gevoelige darmen, dan kies je best voor drankjes zonder prik. En ook als je moet uitkijken met zout, kies je best voor gewoon water, omdat dat minder natrium bevat.

11. Moet je pas drinken als je dorst hebt?

Als je wacht tot je dorst of een droge mond hebt, heb je eigenlijk al te lang niet gedronken. Ook hoofdpijn, concentratiestoornissen, moeheid, irritatie of zelfs een gevoel van honger zijn signalen dat je water moet drinken. Als je al langere tijd niet gedronken hebt, valt bovendien je natuurlijke dorstreflex weg. Door regelmatig water te drinken, herken je dat gevoel weer.

12. Mag je een waterflesje hergebruiken?

Mensen vullen hun petflesje meerdere keren per dag, omdat het gemakkelijk, goedkoop en milieuvriendelijk is. Het is niet ongezond, maar ook niet 100% hygiënisch. Spoel je flesje (of drinkbus) eens per dag met warm water en afwasmiddel uit en laat ze ’s nachts drogen.

Wist-je-dit?
De laatste paar jaren bekennen steeds meer mensen dat ze verslaafd zijn geworden aan water drinken. Deze zogenaamde ‘aquaholics’ zijn in de ban van de belofte van een mooiere huid, een gedetoxed lichaam en meer energie en voelen zich zelfs angstig wanneer ze voor korte tijd zonder water zitten

 

 

Lees ook volgend artikel : Gezonde alternatieven voor water.

 

Sommige gegevens komen uit Libelle, België

Afbeeldingen genomen via google