De slagkracht van planten

Als het om winterkwaaltjes, een gestoorde spijsvertering of andere gezondheidsklachten gaat, kennen planten hun gelijke niet, al kunnen ze geen geneesmiddelen vervangen.

 

IMMUUMSYSTEEM OPKRIKKEN

Echinacea purpurea (rode zonnehoed)

Deze plant afkomstig uit Noord-Amerika wordt al eeuwenlang gebruikt om de immuniteit aan te zwengelen bij luchtwegaandoeningen en blaasinfecties, maar ook voor wondheling. Ze bevordert de aanmaak van collageen en gaat zo littekenvorming tegen.

“Ben je vatbaar voor verkoudheden, dan start je best vanaf eind oktober/november met een kuur. Hou ze vol tot in maart. Neem twee weken lang elke dag een tablet, las daarna een pauze van twee weken in en blijf dit schema herhalen. Echinacea tilt het immuunsysteem naar een hoger niveau van paraatheid”, zegt apotheker Catherine Legrand.

Ben je al verkouden of grieperig? Neem dan gedurende vier dagen vier doses Echinacea per dag om je afweer extra te boosten tegen virussen.

Kleine kanttekening :  de Wereldgezondheidsorganisatie erkent het gebruik van Echinacea voor de behandeling van verkoudheden en luchtwegaandoeningen. Maar ondanks de vele studies is men er nog steeds niet in geslaagd om werkzaamheid ervan ook wetenschappelijk te bewijzen. Mensen met bepaalde auto-immuunaandoeningen, allergieën en diabetes vragen best advies voor ze deze plant gebruiken.

 

Katteklauw

Is minder bekend maar een absolute powerplant voor je weerstand, weet herborist Hugo Desmecht van de gelijknamige Brusselse herboristerij. “Deze liaan uit het Amazonegebied is nog sterker dan echinacea. De Indianen gebruikten de plant zelfs om ernstige wonden mee te genezen. Hij boost de witte bloedcellen aan en is ook effectief voor de spijsvertering. De doornen lijken op klauwen van een kat, vandaar de naam.

Je kan er thee van maken of je neemt bij beginnende keelpijn wat poeder in je mond. Dat dringt snel in de bloedbaan en zorgt daar voor een enorme immuunreflex.”

 

GEHEUGEN EN CONCENTRATIE

Ginkgo biloba

Het extract van de fameuze boom die Hiroshima overleefde, bevordert de microcirculatie in de hersenen, verdunt het bloed en verwijdt de bloedvaten. Daardoor gaan je geheugen en je hersenen beter functioneren.

Je gebruikt best de tabletvorm in plaats van de thee, omdat de actieve stof van ginkgo biloba onvoldoende oplost in water.

 

Saffraan

Saffraan activeert de bloedsomloop, de hersenfuncties en bestrijdt angstgevoelens en depressie. Je kan deze specerij verwerken in allerhande gerechten: meng enkele saffraandraadjes door je muesliontbijt of je rijstpap. In supplementvorm is saffraan een stuk duurder.

 

Constipatie

Psylliumzaadjes werken laxerend en zijn erg veilig. Ze bevatten vezels die tot achtmaal hun volume aan water absorberen en vormen zo de stoelgang tot een zachte massa. “Dit bijzondere mechanisme maakt dat psyllium zowel constipatie als diarree verhelpt. Ook bij prikkelbare darmsyndroom en colitis ulcerosa kunnen deze vezels verlichting brengen”, aldus Catherine Legrand.

Start met een kleine dosis, een halve theelepel. Nadien kan je de zaadjes (of het poeder) tot drie keer per dag toevoegen aan je voeding (slaatje, puree, yoghurt, soep …). Na één tot twee dagen wordt de stoelgang zachter. Wie vaak last heeft van constipatie, mag dit onbeperkt blijven doornemen.

Of neem een mucilax-zadenmengeling (psyllium gemengd met ispaghul en lijnzaad). “Los ’s avonds een soeplepel op in een glas koud water. Laat de mengeling een nacht zwellen en drink ze ’s ochtends bij je ontbijt, eventueel in combinatie met (gedroogde) pruimen, vijgen en probiotica. Bij sommige mensen werkt dit zelfs afslankend”, weet Hugo Desmecht.

 

Laxerende sennathee

Dit is een erg krachtige laxerende plant die enkel bij occasionele maar ernstige constipatie kan worden ingezet. De vezels irriteren de dikke darm, wat leidt tot meer beweging en een versnelde darmtransit.

Dit plantenmiddel vergt medisch gevallen advies en toezicht. “Bij hardnekkige gevallen kan je sennablaadjesthee drinken als aanvulling op de mucilax-zadenmengeling, maar die dosering moet juist gebeuren wil je diarree voorkomen”, zegt Hugo Desmecht.

 

Vermoeidheid en stress

Rhodiola rosea is een adaptogeen kruid. Het werkzame deel bevindt zich in de wortelstok. Het kruid bestrijdt mentale en fysieke vermoeidheid en stimuleert bovendien het geheugen. “Dit werd uitgebreid bestudeerd bij Russische kosmonauten. Bleek dat wie rhodiola kreeg toegediend veel geconcentreerder was, minder tekenen van vermoeidheid vertoonde en sneller recupereerde”, vertelt Catherine Legrand.

Dit kruid zorgt ervoor dat de rode bloedlichaampjes beter zuurstof opnemen. Dat verbetert de uithouding en de werking van de signaalstoffen (dopamine en serotonine) in de hersenen en het zenuwstelsel. Het lichaam kan zich zo beter aanpassen aan extreme situaties zoals zware stress. Het is ook interessant voor mensen die langdurig achtereen sporten, bij chronische longaandoeningen en om symptomen van burn-out, stress en mentale uitputting te bestrijden. Rhodiola geeft ook weinig nevenwerkingen.

Rhodiola rosea wordt vooral in capsulevorm genomen. Begin met een lage dosis en neem het extract steeds in voor 15 uur om je nachtrust niet in het gedrang te brengen.

Opgelet : Rhodiola heeft een stimulerend effect en kan soms ongewenste agitatie geven. Vraag medisch advies vooraleer je rhodiola combineert met andere geneesmiddelen.

 

WINTERKWAALTJES

  • Bij een verkoudheid

“De wortels van pelargonium sidoides verminderen de duur van een verkoudheid tot maximum 5 à 7 dagen in plaats van 10 tot 20 dagen. Neem driemaal per dag een dosis in tabletvorm of siroop en dat gedurende zeven dagen. Dit is een geregistreerd kruidengeneesmiddel” aldus Catherine Legrand. De molecule fungeert als een soort schild. Ze hecht zich aan de luchtwegen en verhindert zo dat bacteriën en virussen er voet aan de grond krijgen en zich kunnen vermenigvuldigen.

 

  • Voor de luchtwegen

Thee van den, eucalyptus, tijm, rozemarijn, boldo en salie : “Het zijn allemaal planten die een ontsmettende, antivirale en antibacteriële werking hebben, aangevuld met één plant die op de lever werkt , nl. de boldo”, verklaart Hugo Desmecht de uitgebalanceerde samenstelling. “Een supermengsel dat je zowel kan drinken als inhaleren. Drink een drietal koppen per dag.”

Deze kruidenthee bereid je door een soeplepel gedroogde kruiden op te lossen in 250 ml kokend water. Laat 10 minuten trekken, filter en drink op. Je kan de kruidenthee zelfs samenstellen of een kent-en-klaar mengeling kopen.

Lees hier meer over boldo :

- http://http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/109971-de-geneeskracht-van-boldo.html

- http://http://www.yerbamate-thee.nl/La-Virginia-Boldo-theezakjes-25x15-gram

Vliersiroop is dan weer één van de beste antivirale middelen die er bestaan. Je kan het gemakkelijk zelf maken met bruine suiker of bereid kopen.

 

  • Om slijmen op te lossen

Thee van malve, heemstwortel, klaproos en koningskaars. Deze planten maken taaie slijmen in de longen vloeibaarder zodat je ze gemakkelijk kan ophoesten.

meer over malve/malva :

- http://www.smulweb.nl/artikelen/14687/Geneeskrachtige-werking-van-malva

- http://www.avogel.be/nl/tuinen/plantvandemaand/Verbascum_thapsus.php

 

  • Bij keelpijn

Thee van hondsdraf, blaadjes van aardbei, salie, hysop, zoethout, tijm en heemst. Deze kruiden bevatten looistoffen die een laagje leggen over de ziektekiemen in de slijmen zodat die zich niet verder kunnen verspreiden. Zoethout is een ontstekingsremmer en verzacht het rauwe gevoel.

Meer over de werkng van hysop :

- http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/109270-de-geneeskracht-van-hyssop.html

- http://www.avogel.be/nl/tuinen/plantvandemaand/althaea_officinalis.php

 

  • Preventief

Thee van hibiscus (foto) , zoethout, kruidnagel en tijm. Een dieprode thee die aangenaam smaakt en het immuunsysteem ondersteunt.

 

Verstoorde spijsvertering

Kurkuma en mariadistel

“De spijsvertering vervult een sleutelrol in ons lichaam. Als die hapert, heeft dat ook een weerslag op de immuniteit. De natuur erkent die correlatie : de meeste planten die infecties bestrijden, zoals tijm en salie, bevorderen niet toevallig ook de spijsvertering. Kurkuma en mariadistel (foto) zijn twee planten die een vlotte vertering stimuleren. Ze bevorderen de galproductie en ondersteunen de leverfunctie. Kurkuma werkt verder ontstekingsremmend, zowel op de gewrichten als op de darmen”, vertelt Hugo Desmecht.

Je kan beide planten toevoegen aan warme maaltijden of in supplementsvorm nemen. Een halve theelepel met kurkumapoeder en mariadistelzaad ondersteunt de spijsvertering. Dit kan bv. toegevoegd worden aan een muesliontbijt.

 

Wanneer innemen?

Plantengeneesmiddelen zijn slechts gedurende 4 tot 8 uur werkzaam. Minder lang dus dan bepaalde chemische middelen. Je neemt ze dan ook best ’s morgens of ten laatste kort na de middag, zodat ze op het juiste moment werkzaam zijn en je nachtrust niet verstoren. Uitzondering hierop zijn de slaapbevorderende plantenmiddelen zoals passiflora en valeriaan.

 

Luister naar je lichaam

Herborist Hugo Desmecht : “Als je slecht reageert op een kruid, stop er dan meteen mee. Dat kan betekenen dat er een ongewenste interactie is met een bepaald geneesmiddel. Die interacties zijn nog lang niet allemaal bestudeerd. Ook van actieve planten kan je teveel nemen. Plantenmiddelen zijn doorgaans wel milder dan klassieke medicatie. Ze werken diffuser maar ze hebben het grote voordeel dat ze ook veel minder toxisch zijn en minder nevenwerkingen hebben. Ze zijn net als de mens afkomstig uit de natuur en dus beter aangepast aan ons organisme”.

 

Hoe combineren met klassieke geneesmiddelen?

Voor je met een plantenkuur start, vraag je altijd best raad aan je arts, apotheker of herborist en vermeld je steeds welke geneesmiddelen je al neemt. “Sommige planten, zoals het Sint-Janskruid, kunnen immers de werking van klassieke medicijnen beïnvloeden. Bepaalde plantensoorten worden ook best niet samengenomen omdat ze elkaars werking ongedaan maken. Fytotherapie is maatwerk : vraag daarom advies over welke planten het best bij jouw klachten passen. Ook bij planten- en kruidengeneeskunde zijn er heel wat contra-indicaties! Bovendien circuleren er over heel wat planten misverstanden. Veenbessen zijn bv. erg rijk aan oxalaatzuur en dus absoluut niet geschikt voor mensen met nierstenen”, weet apotheker Catherine Legrand.

 

Bron : Kari Van Hoorick – Plusmagazine

 

Met medewerking van : apotheker Catherine LegrandHerborist Hugo Desmecht

Maak jouw eigen website met JouwWeb