Salades met producten van Belgische bodem - deel 3

en dit is het 3de en laatste deel van onze lekkere salades

vorige gemist ... DEEL 1  -  DEEL 2

 

7. Druiven uit Brabant, schimmelkaas uit Gent en de Mechelse koekoek … meer is er niet nodig voor een lekkere salade!

Mechelse koekoek: de Mechelse koekoek is een ras van vleeskippen afkomstig uit de streek tussen Mechelen en Dendermonde. De naam verwijst naar hun zwart-wit gespikkelde vederdos. Lekkerbekken waarderen de kip vooral omwille van de fijne smaak. Het vlees is zacht en sappig, onder meer doordat ze de laatste weken gevoed worden met onder meer boekweit en melk.

Pas de Bleu: is een pittige Gentse blauwschimmelkaas, gemaakt van rauwe biologische koemelk. Als alternatief kun je Achelse Blauwe gebruiken of een andere blauw-schimmelkaas.

Belgische druiven: onze Belgische tafeldruiven zijn afkomstig uit de ‘glazen dorpen’ Hoeilaart en Overijse. In grote serres worden daar witte en blauwe druiven van topkwaliteit geteeld. Bekende rassen zijn onder meer: Baidor, Muscat, Royal en Leopold III

Salade van Mechelse koekoek, blauwe kaas en druiven

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 kipfilets (dubbele, Mechelse koekoek)
  • 150 g blauwe, Belgische druiven
  • ½ bleekselder (hart + blaadjes voor de afwerking)
  • 150 g gemengde, jonge sla
  • 1 bosje waterkers
  • ½ rode appel
  • 50 g walnoten
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 30 g blauwe kaas (Pas de Bleu of Achelse Blauwe)
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 100 ml olijfolie
  • mosterd

Bereiding:

  • kruid de kipfilets met peper en zout. Bak ze naar smaak in boter met olijfolie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • roer voor de dressing de eidooier los met de azijn en wat mosterd. Schenk er in een straaltje de olie bij en roer tot een mayonaise. Verkruimel er de kaas bij en mix glad. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.
  • spoel de groenten en het fruit. Halveer de druiven. Snij de selder in boogjes, de appel in fijne plakjes. Trek de waterkers in stukjes
  • snij de kip in plakjes.
  • meng de sla met de waterkers, selder, appel, druiven en noten. Verdeel de salade en de kip over de borden.
  • werk af met selderijblaadjes. Geef de dressing apart erbij.

 

8. De laatste salade in het rijtje bevat onder meer de abdijkaas uit de provincie Antwerpen, de Gentse mosterd en een stukje salami uit de Ardennen.

Ardense salami: le saucisson d’Ardenne wordt bij voorkeur bereid met gemalen varkensvlees. De worsten worden een tijdlang opgehangen om te drogen en te rijpen. Daarna worden ze gerookt.

Postelse abdijkaas: De paters uit Postel maken kaas sinds 1947, met de melk van  koeien die rond de abdij  grazen. In de abdij van Westmalle maken ze al sinds 1860 een halfharde roodbacteriekaas van rauwe melk.

Mosterd:   Gentse mosterd van Tierenteyn bestaat al sinds 1818. Deze wereldwijd bekende mosterd van België vind je in een zachte en een pittige variant. Daarnaast is er zachte Leuvense mosterd, pittige Torhoutse mosterd en een scherpe graanmosterd uit Hamme.

Pastasalade met Ardense salami en abdijkaas

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 350 g farfalle (vlinderpasta)
  • 250 g Ardense salami (in plakjes)
  • 250 g oude Postelse abdijkaas
  • 400 g prinsessenbonen
  • 50 g rucola
  • 1 bosje radijs
  • ½ ui, rode
  • 400 g artisjokharten (uit blik)
  • 2 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepel yoghurt
  • 2 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepel gehakte bieslook
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 koffielepel honing
  • 1 koffielepel Gentse mosterd
  • peper en zout

Bereiding:

  • kook de pasta beetgaar. Spoel met koud water, laat uitlekken en afkoelen.
  • meng alle ingrediënten voor de dressing (yoghurt, mayonaise, bieslook, citroensap, honing en mosterd) tot een gladde saus. Kruid met peper en zout en zet even koel weg.
  • maak de groenten schoon. Kook de boontjes beetgaar, laat ze schrikken in koud water en uitlekken. Snij de radijsjes in plakjes, de artisjokharten in partjes, de ui in ringen.
  • snij de kaas in blokjes. Schep ze samen met groenten en kappertjes door de pasta.
  • verdeel de salade over de borden en werk af met de salami. Geef er de dressing apart bij.

En nu maar hopen op die ‘warme zomerse dagen’, dagen waarop we hunkeren naar salades!

recepten en foto's uit het weekblad Libelle :  http://www.libelle-lekker.be/

Maak jouw eigen website met JouwWeb