Belgische abdijbieren - deel 2

Abdijbieren, gebrouwen met de zegen van de abdij !!

Het eerste deel van abdijbieren vind je .. HIER

De Belgische ‘Trappistenbieren’  ... HIER

ABDIJBIEREN

ENAME

In Ename, een deelgemeente van Oudenaarde, kan je de ruïnes van de abdij van Ename bezoeken. De geschiedenis van deze abdij gaat terug tot het Verdrag van Verdun in 843. In 1063 vestigden de Benedictijnenmonniken zich in de burcht en bouwden ze het fort om tot een abdij. De eerste brouwactiviteiten dateren vanaf dan. Er werd zelfs verwezen naar hoppevelden in de buurt van Oudenaarde. Dit avontuur was van vrij korte duur, want tijdens de Franse Revolutie werd alles met de grond gelijk gemaakt. Met de paters verdween dus ook het abdijbier ... of toch niet. Brouwerij Roman is sinds 1990 zogenaamde lekensponsor en betaalt royaltys voor het gebruik van onder andere de naam en de afbeelding.

 

ENAME BLOND

Intense goudgele kleur in het glas. Fijne aroma’s van bloemen, hop en lindethee in de neus. De smaak is fris, met een mooie bitterheid en goede zuren.

Serveren : 6°C

Alcoholgehalte : 6,5 % vol.

 

ENAME DUBBEL

Donkerbruinbier met een rode gloed. Licht bitter boeket met koffie en dadels. Ook in de smaak koffietoetsen, aangevuld met kruidnagel en zoethout.

Serveren : 8 à 10°C

Alcoholgehalte : 6,5% vol.

 

ENAME TRIPEL

De goudgele kleur heeft een oranje schittering. De hoppe-aroma’s kleuren het fruitige, frisse boeket. Een mooie bitterheid wordt vergezeld van een licht zoete toon in de complexe smaak.

Serveren : 6°C

Alcoholgehalte : 8,5% vol.

 

FLOREFFE

De Abdij van Floreffe werd in 1121 gesticht door St-Norbert. Ze bevindt zich op een van de hoogste punten, neerkijkend op de vallei van de Samber. De abdij van de Norbertijnenmonniken is een van de architecturale hoogstandjes van de streek van Namen en groeit uit tot een van de belangrijkste in de streek. Het aantal Norbertijnenmonniken is ondertussen flink verminderd. Om het voortbestaan van het abdijbier te verzekeren wordt beslist het bier te laten brouwen - volgens de originele recepten – door een lekenbrouwerij. In 1983 verleent de Abdij van Floreffe aan de brouwerij Lefèbvre, te Quenast, een licentie voor het brouwen van dit abdijbier.

 

FLOREFFE BLOND

Hoogblonde kleur en een expressief boeket met rijpe banaan, gist en een beetje hop. Karaktervolle smaak met een mooie bitterheid. Zelfs heel koud, kan het lichtjes troebel zijn. Zo behoudt de Floreffe Blond zijn onnavolgbaar boeket en zijn aroma's.

Serveren : 4 à 10°C

Alcoholgehalte : 6,3% vol.

FLOREFFE DUBBEL

Heel donker bier met een expressief boeket van mout, walnoten en kruiden. Volle, evenwichtige smaak van kaneel en daarbovenop anijs. De nasmaak, met drop, vloeit lang uit naar een milde bitterheid.

Serveren : 8 à 12°C

Alcoholgehalte : 6,3% vol

 

FLOREFFE TRIPEL

Hoogblond bier met een gouden gloed en een intens fruitig boeket : abrikoos, perzik en ook hop. Mooie bittere tonen en lichte zuren in de mond

Serveren : 4 à 10°C

Alcoholgehalte : 7,5% vol.

 

FLOREFFE PRIMA MELIOR

Intens zwartbruine kleur en een heel expressief boeket met zoethout en steranijs. Je proeft anijs en munt, ook drop, verscheidene kruiden, zelfs een hint van rozijnen en rum. Dit alles vloeit uit in een zachte bitterheid. In de nasmaak iets van porto. Zeer afgerond bier - zeer beheerst, evenwichtig.

Serveren : 4 à 7°C

Alcoholgehalte : 8% vol.

 

POSTEL

De Abdij van Postel is een norbertijnenabdij in het dorp Postel, bij Mol. In 1140 stichten de monniken hier een hoeveklooster, een priorij. In 1613 werd Postel een proosdij en in 1618 verkreeg Postel de status van abdij. De Norbertijnen van Postel brouwden reeds bier van in 1611. Tijdens de Franse revolutie stopte de brouwactiviteit en nadien werd die niet meer terug opgestart. Pas in 1953 sloot brouwerij Campina uit Dessel een overeenkomst met de Norbertijnen om het bier terug te produceren en op de markt te brengen als abdijbier. In 1988 werd de brouwerij grotendeels overgenomen door Brouwerijen Alken-Maes. Momenteel worden de diverse Postelbieren gebrouwen door Brouwerij Affligem.

 

POSTEL BLOND

Onder de goudgele strokleur zit een fruitige neus.  Frangipane met abrikoos en kamillebloesem kleuren het boeket. De fruitige toon komt terug in de smaak, aangevuld met een hoppige bitterheid.

Serveren : 8 à 10°C

Alcoholgehalte : 7% vol.

POSTEL DUBBEL

Donker amberkleurig bier met intense bosaroma’s van champignons en kreupelhout. Zoet bruin, zacht van smaak. Gebrouwen met natuurlijke gebrande mout en met de beste aromatische hopsoorten. Een zacht mondgevoel en volle afdronk

Serveren : 8 à 10°C

Alcoholgehalte : 7% vol.

 

POSTEL TRIPEL

Goud- tot amberkleurig bier met een uitgesproken boeket : rijp fruit, lichte zuren en frangipane. Warme volle smaak met toetsen van hop en oranjebloesem. Door de zorgvuldige selectie van de beste mouten en hop, krijgt dit abdijbier zij typische gouden kleur en volle afdronk. De typische bitterheid wordt nooit agressief.

Serveren : 8 à 10°C

Alcoholgehalte :  9% vol

 

TONGERLO

De Abdij van Tongerlo is een Norbertijnenabdij bij het dorp Tongerlo, bij Westerlo. Deze bekende abdij werd in 1130 gesticht door de norbertijnen van de Sint-Michiels abdij van Antwerpen en groeide uit tot een van de voornaamste religieuze centra van onze contreien. De abdij is tot in de 13e eeuw enige tijd een  dubbelklooster geweest waarin ook Norbertinessen woonden. Tijdens de Franse Revolutie werd het complex grotendeels verwoest en werden de 124 kloosterlingen verdreven. In 1840 kon een handvol norbertijnen het goed terugkopen en begon men aan de heropbouw van de abdij. De abdij trekt het hele jaar door veel gelovigen en toeristen. Inkomsten worden gehaald uit onder andere een boekhandel, een bakkerij en het Tongerlo abdijbier dat voor de abdij gebrouwen wordt door brouwerij Haacht, en door de entree op de bezichtiging van een getrouwe kopie van Het Laatste Avondmaal van Da Vinci die onder toezicht van Da Vinci door zijn leerlingen zou zijn gemaakt. Het hoofd van Jezus en van Johannes zou door Da Vinci zelf geschilderd zijn.

De eeuwenoude traditie van de Norbertijnen van Tongerlo leeft verder in dit officieel erkend Belgisch abdijbier.

TONGERLO BLOND

Strogeel bier met een intens, fruitig boeket dat ruikt naar abrikoos, kamille en hop. Het bier heeft een vol moutige zachte smaak en hierdoor is het een echte allemansvriend. Dit bier heeft een prettig en zacht uitvloeiende afdronk.

Serveren : 8°C

Alcoholgehalte : 6,5% vol.

TONGERLO BRUIN

Lichtbruine kleur. In de geur zijn zoethout en appeltjes te herkennen.
Behalve zoet ook wat bitter van smaak en deze beide smaken zijn erg goed uitgebalanceerd. Het koolzuur geeft een frisheid die de smaak compleet maakt.
Een klein bittertje op het einde waardoor dit bier lekker fris blijft.

Serveren : 10°C

Alcoholgehalte : 6,5% vol

 

TONGERLO PRIOR (Tripel)

Goudkleurig bier met een licht zuur boeket en duidelijke hoparoma’s en kruidige, fruitige toetsen. Geuren van brood en een frisse bloemigheid zijn waarneembaar. Volmondig, zachte aanzet en aangename licht bittere afdronk.

Serveren : 7°C

Alcoholgehalte : 9% vol.

Prior Tongerlo werd verkozen tot het beste Europees blond abdijbier op de World Beer Awards 2011.

TONGERLO CHRISTMAS

Amberkleurig abdijbier met een kruidig hoparoma.

De lichtzoete, complex fruitige smaak eindigt in een aangenaam lichte afdronk.

Serveren : 8°C

Alcoholgehalte : 7% vol.

 

ST. BERNARDUS

Het zijn bieren die door de Brouwerij Sint-Bernardus in het Belgische Watou wordt gebrouwen. De trappistenmonniken van Westvleteren gaven het startschot voor de brouwerij in Watou. Zij beslisten om hun eigen bier alleen nog in beperkte hoeveelheden te brouwen : voor eigen gebruik, om te verkopen aan particulieren aan de poorten van de abdij, en voor een drietal tavernes die aan de abdij verbonden zijn.

De commerciële productie laten ze voortaan over aan de brouwerij St. Bernardus. Sinds 1946 brouwt men de edele St.Bernardus bieren op basis van het originele trappistenrecept. De bieren zijn gebrouwen met onze eigen gist, met hop van hun eigen hopveld vlak naast de brouwerij en met mout van de beste kwaliteit.

St. BERNARDUS 6

Kastanjebruin bier. Geur van karamel, bruine suiker, koekjes en een beetje gist in de verte. Zacht en romig van smaak, verwarmend en fijn zoetig (doch absoluut niet overheersend) , zeer mooi in balans met de zachte bitterheid die lekker langzaam uitvloeit in de afdronk en nasmaak.

Serveren : 6 à 10°C

Alcoholgehalte : 6,7 % vol.

St. BERNARDUS PRIOR 8

Kleur robijnpaars. Dit donkerbruin abdijbier van hoge gisting heeft een moutig- fruitige volle smaak. Geur van geroosterde mout, dadels en bruine suiker. Licht gerookte tonen in de mond, met een mooie bitterheid en lichte anijstoets in de finale.

Serveren : 6 à 10°C

Alcoholgehalte : 8% vol.

ST. BERNARDUS ABT 12

Kleur kastanjebruin . Onder de donkerbruine kleur zit een delicaat en fruitig boeket. U ruikt veel zuren en een zoete kruidigheid (speculaas). Dit bier heeft een zeer fruitig aroma, zit boordevol complexe smaken en blinkt uit door zijn lange bitterzoete afdronk.
Wordt aanzien als een van de beste bieren ter wereld. Origineel recept, sedert 1946 gebrouwen. Het is tevens het bier met het hoogste alcoholgehalte.

Serveren : 6 à 10°C

Alcoholgehalte : 10% vol.

 

ST. BERNARDUS TRIPEL

Kleur goudblond. In de smaak is wat citrus te herkennen en heeft een zoete en zuivelachtige ondertoon. Valt op door zijn uitgebalanceerde zachte en lange nasmaak .
Door zijn discrete bitterheid zeer geschikt voor recepties of bij het aperitief.

Serveren : 6 à 10°C

Alcoholgehalte : 8% vol.

 

ST. FEUILLIEN

Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Saint-Feuillien te Le Rœulx. Eeuwenlang hadden de monniken er bier gebrouwen, een traditie die de familie Friart met respect voor de geschiedenis, verderzet. Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier sinds 1999. Saint-Feullien Blond behaalde reeds verscheidene prijzen op internationaal niveau.

ST. FEUILLIEN SAISON

Licht troebel, amberkleurig bier met een fruitig en kruidig boeket (abrikoos, koriander). in de mond zijn rijp fruit en een licht bittere hoptoets in evenwicht

Serveren : 6 à 12°C

Alcoholgehalte : 6,5% vol.

ST. FEUILLIEN BLOND

Intens strogeel bier met fijne pareling. overweldigend boeket met hoparoma’s en verse boter. De smaak wordt gekenmerkt door een intense, zeer karakteristieke volle bitterheid. Vooral de dominante moutsmaak laat een volle indruk na in de mond. Toch is de afdronk droog en hoppig. Al deze kenmerken samen maken er een uitstekend digestief bier van.

Serveren : 6 à 12°C

Alcoholgehalte : 7,7% vol.

 

ST. FEUILLIEN DUBBEL

Kleur donkeramber. De typische geur weerspiegelt een grote diversiteit van ingrediënten. De fruitgeuren ontstaan door gisting, vormen een rijke harmonie met het dominant aanwezige zoethout en de gebrande suiker. De smaakstructuur steunt op een stevig moutfundament. De delicate bitterheid is het resultaat van een complexe wisselwerking tussen fijne hopsoorten en bijzondere moutsoorten. Ze geven het bier een eigen specifieke toets van fondantchocolade.

Serveren : 6 à 12°C

Alcoholgehalte : 8,5% vol.

ST. FEUILLIEN TRIPEL

De neus is rijk met een unieke combinatie van hoparoma's, kruiden en typische, zeer fruitige, gistingsgeuren. De tweede gisting op fles zorgt voor een uniek gistaroma. De smaak is krachtig met een uitzonderlijke afdronk. Dit is te wijten aan enerzijds de dichtheid maar anderzijds ook aan de langdurige rijping van dit bier.

Serveren : 6 à 12°C

Alcoholgehalte : 8,5% vol.

 

VAL-DIEU

De abdij Onze Lieve Vrouw van Val-Dieu ligt in het land van Herve, als een oase van rust, in de gemeente Aubel, in het oosten van België.De bieren, die tegenwoordig op de abdij worden gebrouwen, vinden hun oorsprong in tradities die zijn overgenomen van de oorspronkelijke Val-Dieu monniken. Historisch stonden de Cisterciënzer ordes bekend als talentvolle brouwers. De monniken van Val-Dieu waren trouw aan deze reputatie. Eeuwenlang, hebben de monniken het gisten bestudeerd. Ze maakten van het brouwen een wetenschap, door het creëren van speciale recepten die telkens weer werden verfijnd. Vandaag de dag worden de bieren in Val-Dieu gebrouwen geïnspireerd door de originele recepten van de monniken, trouw aan de traditie van de bieren met een her-gisting in de fles. De bieren zijn echte originele Belgische abdijbieren, gemaakt zonder toevoeging van aroma's, noch kruiden en gebrouwen volgens de oude infusie-methode.

 

VAL-DIEU BLOND

Het is een fris en licht bier, met een matig alcohol gehalte, en een sterk vriendelijk karakter. Het is perfect als aperitief of als digestief. Het kan ook gepaard gaan met een goede maaltijd. Het droogt niet de mond en ontwikkelt geleidelijk een aangenaam en bitter karakter. Gekoeld is het uiterst aangenaam om te drinken. Het behoudt een licht wit schuim tijdens de degustatie.

Serveren : 8 à 12°C

Alcoholgehalte : 6% vol.

VAL-DIEU BRUIN

Zwartbruin bier met fijne pareling. Het aroma is meer uitgesproken, met een koffie/mokka karakter. De mokka smaak zal geleidelijk verdwijnen om ruimte te maken voor een smaak van geroosterde mout die niet te neutraal noch te sterk is. Het is zeer licht kruidig dat eraan herinnert dat het vooral een bier is voor degustatie.

Serveren : 10 à 12°C

Alcoholgehalte : 8% vol.

VAL-DIEU TRIPEL

Intense strokleur en frisse, fruitige geur (witte perzik, bananenlikeur). De diepe nog zachte bitterheid verstoort de ontdekking van zijn componenten niet. De smaak van de hop is nadrukkelijk aanwezig, het is natuurlijk gearomatiseerd en gaat gepaard met een alcoholische afdronk. Het kan worden geassocieerd met verfijnde gerechten en behoort tot de grote bieren. Het staat dan ook in enkele van de meest exclusieve restaurants op de kaart.

Serveren : 8 à 12°C

Alcoholgehalte : 9% vol.

 

Volgend deel :  Sterke blonde bieren

 

sommige informatie uit : http://www.wikipedia.org

boek : Belgische bieren : in de keuken en in het glas http://www.colruyt.be