Vragen over haaruitval

In de dierenwereld zijn de mannetjes uitgedost met prachtige veren en vachten om de vrouwtjes naar zich toe lokken. Bij de mens geldt echter net het omgekeerde : vrouwen verzorgen hun haar tot in de puntjes omdat hun lokken zo'n belangrijk deel uitmaken van hun aantrekkelijkheid.

Maar als die haardos aangetast wordt, krijgt het zelfvertrouwen een ferme deuk!

We weten allemaal dat we dagelijks haren verliezen, maar als onze borstel boordevol zit en de paardenstaart steeds dunner wordt, is het begrijpelijk dat we panikeren.

Het is ook dé nachtmerrie van elke jongeman : 'vroegtijdig je haar verliezen'

 

1. Hoe groeit haar?

Wanneer een mens gevormd wordt, krijgt hij of zij een aantal haarzakjes cadeau. We krijgen er zo tussen de twee en de vijf miljoen voor het lichaam, een miljoen in het hoofd/halsgebied en gemiddeld honderdduizend op het hoofd. That’s it!

Er komen er tijdens ons leven geen meer bij en er verdwijnen er ook geen. Uit die haarzakjes groeien hoofdharen aan een snelheid van 0,3 - 0,5 mm per dag, dat is ongeveer een centimeter per maand.

 

2. Wanneer spreek je van haar'uitval'?

In tegenstelling tot sommige dieren, waarvan de haren na de winter massaal uitvallen, heeft de haarcyclus bij de mens een regelmatig verloop.

Elk haartje op ons hoofd maakt een cyclus van 3 fases door :

  • er is een groeifase (anagene fase). Tijdens de groeifase worden de haren aangemaakt in de follikels, waarna ze gemiddeld 0,3 - 0,5 mm per dag groeien , deze fase kan drie tot vijf jaar duwen.
  • een overgangsfase/rustfase (katagene fase), deze periode duurt ongeveer drie weken. Het haar stopt met groeien.
  • de afbreekfase (telogene fase) , tijdens deze fase komt het haar komt los uit het follikel. Er begint meteen een nieuw haartje te groeien dat het oude naar buiten duwt; zo hebben we altijd evenveel haar. Dit kan drie tot vijf maanden duren.
  • en daarna valt het uit. Op het einde van de telogene fase komen de haartjes los omdat ze weggeduwd worden door nieuw haar die uit de haarfollikel groeien.

Heel vergelijkbaar met wat gebeurt met melktandjes dus.

Iedereen verliest zo’n 50 tot 100 haren per dag, dat is doodnormaal. Je hoeft je dus niet meteen zorgen te maken als er plukken haar achterblijven in de douche of je borstel. Zwangere vrouwen zijn een uitzondering, omdat bij hen de haargroeicyclus de hele zwangerschap lang blijft draaien. Veel vrouwen verliezen dan meer haren tegelijk, na de bevalling!

 

 

3. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

In veel gevallen heeft haaruitval een duidelijke aanleiding, zoals snel vermageren, hoge koorts of  na een zwangerschap. Deze vorm van haarverlies is maar tijdelijk en meestal herstelt het haar zich binnen het jaar. Als haarverlies het gevolg is van een auto-immuunziekte of een huidaandoening, is het mogelijk dat de haarzakjes beschadigd zijn en dan kan het haarverlies wel blijvend zijn.

Het veelvuldig dragen van hoofddeksels zoals petten, mutsen en helmen kunnen wel haaruitval en –verdunning bespoedigen. Ook kapsels die druk uitoefenen op de haarwortels (zoals strakke paardenstaarten en extensions) kunnen ervoor zorgen dat een aantal haren loskomt en uitvalt.

 

4. Waarom worden mannen sneller kaal?

Dat heeft te maken met het mannelijk hormoon DHT, dat haarwortelzakjes kan doen verzwakken en afsterven. Vrouwen kunnen ook last hebben van kaalheid, maar het gebeurt minder vaak en meestal ook later, na de menopauze.

Meer informatie over het hormoon ‘DHT’ vind je op volgende link :

http://www.haarcentrum.nl/haar-info/hormoonhuishouding/

 

5. Is haaruitval een seizoensgebonden kwaal?

Aan het einde van de zomer en het einde van de winter hebben sommige mensen last van iets meer haaruitval. Het toenemen of afnemen van het aantal uren daglicht zorgt voor lichte hormonale veranderingen waardoor de haargroeicyclus vroeger afgesloten wordt. Maar dat merk je - door het trage groeiproces van een haar - pas weken later

Soms probeert ons lichaam tijdens erg warme periodes ook warmte los te laten door haartjes te verliezen. Net zoals dieren ruien in de zomer,

 

6. Heeft iemand die zijn haar vaak wast er meer last van?

Elke dag je haren wassen kan eigenlijk geen kwaad. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt omdat uitvallende haren, die je terugvindt in douche of bad,  tijdens het wassen meer opvallen.

 

7. Welke tips kunnen we gebruiken?

Naarmate iemand ouder wordt, verandert de structuur van het haar. Je kapsel wordt steeds dunner en het haar breekt sneller af. Maar het is niet omdat het natuurlijk is, dat je de haaruitval moet accepteren. De kwaal kan teruggedrongen worden door te letten op volgende :
A. Eet gezond
Je haar gedijt het best op een voedingspatroon vol proteïnen, ijzer, zink en vitamine B12. Die kan je als supplementen kopen bij de apotheker. Maar je verkrijgt ze ook uit mager vlees, noten, bonen, vis en groene bladgroenten als kool en spinazie. Vooral noten bevatten een rijkdom aan omega 3-vetzuren die ervoor kunnen zorgen dat we dik en glanzend haar krijgen. Bovendien bevatten verschillende notenvariëteiten een hoeveelheid zink, dat haaruitval verhindert. Eieren onder welke vorm dan ook -gekookt, gebakken, omelet, roerei, Russisch ei, enz.- zijn een ideale bron van proteïnes, biotine en vitamine B-12, precies wat ons hoofdhaar nodig heeft.
B. Masseer je hoofd
Je schedel masseren verbetert de bloedtoevoer naar je hoofdhuid. Dat schept op zijn beurt een ideale omgeving voor haargroei. Neem dus de tijd om je shampoo en conditioner in te masseren, en vraag je partner regelmatig om je eens te verwennen.
C. Berg je stijltang op
Haardrogers en stijltangen allerhande brengen je kapsel snel in model, maar de hitte is allesbehalve goed voor je haar. Om het uitdunnen en afbreken te vermijden, beperk je het gebruik van deze middeltjes beter zoveel mogelijk. Doe je het toch, gebruik dan altijd hittebeschermende producten.
D. Check je bloed
Haarverlies kan ook wijzen op een of ander tekort. Laat je bloedwaarden checken en kijk of je een ijzer- of vitamine D-tekort hebt.
E. Zoek de juiste shampoo
De juiste verzorgingsproducten kunnen je haaruitval ook terugdringen. Zo zijn shampoos met zink uitstekend voor je follikels en haargroei. Daarnaast kan je ook de illusie van volume creëren met ingrediënten als keratine. Het lost het probleem niet op, maar kan het wel maskeren tot je het weg kan werken.

 

8. En wat als niets meer helpt?

Pas als je merkt dat je haar met bosjes uitvalt en dunner wordt of als de haaruitval meer dan drie maanden aanhoudt, ga je best eens langs bij de dokter of dermatoloog.

De dokter zal eerst allerlei factoren proberen te elimineren die haaruitval kunnen triggeren :

- Je hormoonhuishouding kan uit balans zijn, bijvoorbeeld door langdurig gebruik van de pil. Ook de aanloop naar de menopauze heeft zijn effect.
- Lijd je aan stress? Zowel plotse als chronische stress hebben een negatief effect op je haargroei. Zware ervaringen zoals een verandering van job of een scheiding kunnen tijdelijk haaruitval veroorzaken.
- Neem je medicatie die de haargroei beïnvloedt? Cholesterolverlagers, middelen tegen hoge bloeddruk, pijnstillers, hormonale preparaten, ze kunnen allemaal een rol spelen.
- Heb je tekorten in je bloed? Een simpele bloedafname vertelt je arts of een tekort aan ijzer, zink of vitamine B12 aan de basis van je probleem ligt.
- Functioneert je schildklier goed? Een schildklierprobleem leidt al snel tot een hormonaal probleem, dat dan weer haargroeistoornissen kan veroorzaken.

 

9. Middeltjes tegen haaruitval

Hoe zit het met alle shampoos, voedingssupplementen, haarlotions en de daarbij horende beloftes waarmee winkelrekken uitpuilen? Ze beweren dat ze haaruitval tegengaan, of het haar op z'n minst steviger maken. Is dit een belofte die waargemaakt kan worden?

Veel vrij verkrijgbare producten zijn een afgeleide van de minoxidilmolecule. Maar het werd nooit bewezen dat deze beter werken dan minoxidil.

Meer over Minoxidil lotion vind je via volgende links :

http://www.haargroeispecialist.nl/informatie/minoxidil

http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Minoxidil_lotion.aspx?mId=10704&rId=1378

 

Wat betreft de talloze voedingssupplementen die ons haarprobleem van binnenuit willen vloeren? 'Als ze vitamine B, ijzer of zink bevatten, kunnen deze supplementen de kwaliteit van het haar beïnvloeden en de groei bevorderen. Maar ze doen niets aan de oorzaak van het probleem. Ze werken niet remediërend, enkel ondersteunend.

Reclameboodschappen laten graag uitschijnen dat je haaruitval kunt bestrijden. De realiteit leert evenwel dat het resultaat meestal bedroevend is.