Heb je zin in een glaasje bubbels?
Prosecco, trendy en feestelijk!
Volgens wikipedia :
Prosecco is zowel de naam van een Italiaanse mousserende wijn als van de witte druivensoort waar deze wijn van gemaakt wordt.
In de Italiaanse bars en restaurants is de prosecco niet weg te denken. Ten Noorden van Venetië en de mooie stad Treviso biedt de wijngaard van Valdobbiadene de leukste en populairste bubbels van Italië. Hier werden van oudsher mousserende wijnen gemaakt die dan in eet- en drankgelegenheden in en rond Venetië verkocht werden. De druif werd al in het begin van 19de eeuw massaal aangeplant.
De drie belangrijkste productiezones zijn: Valdobbiadene en Conegliano in Treviso en de Colli Euganei in de provincie Padua.
Prosecco is de oude naam van een druivensoort. Tegenwoordig heet ze glera. Deze druif wordt ook geplant wordt in Brazilië, Roemenië, Argentinië en Australië.
De prosecco-druif is ideaal voor het maken van mousserende wijnen omdat zijn structuur licht is en niet veel suikers bevat. Tegelijk heeft de druif een hoge aciditeit heeft en frisse aroma's die goed harmoniëren met de gistaroma's die ontstaan bij de 2de fermentatie. De spumante - verkregen aan de hand van die 2de gisting - gebeurt meestal gebeurt in grote vaten.
Het is een laatrijpe druif die pas zijn volledige rijpheid bereikt tussen midden en eind oktober. Vroeger werd zijn gisting soms door de koude onderbroken tijdens de winter. Door de trage winterfermentatie werd een natuurlijke sprankeling (koolzuurgas) bekomen en dikwijls ook restsuikers (suikers die nog niet waren omgezet in alcohol). De wijn bruiste dus van nature. Zo is deze ‘schuimwijn’ ontstaan. Het was pas in de late 19de eeuw dat men dezelfde vinificatiemethode als in champagne ging toepassen.
De kwaliteit kan variëren van ordinaire schuimwijn tot een wijn met kwaliteiten van een champagne. De meeste prosseco's zijn droog (brut) of extra dry en worden gemaakt volgens de charmatmethode.
- Methode charmat :
- Tot aan het einde van de negentiende eeuw was de methode champenoise (gisting in de fles) de enige manier om mousserende wijnen te produceren. Om de productie te versnellen en de kosten te beperken, ontwikkelde de Italiaan Federico Martinotti (directeur van het oenologisch instituut in Asti, Piemonte) het idee voor een mousserend proces in een afgesloten stalen tank (een autoclaaf). Vervolgens werd dit idee gepatenteerd door de Franse ingenieur Eugène Charmat, en kreeg het proces de naam Methode Charmat (of Martinotti).
- Omdat de methode Charmat snel en efficiënt is, blijven de natuurlijke primaire eigenschappen van de druif, gewaarborgd. Bij de Prosecco druif (nu glera genoemd) zijn dit de eigenschappen 'fruitig' en 'helder'. De mousserende wijnen die met de methode Charmat geproduceerd zijn, hebben iets lichtere kleuren (strogeel) met soms opvallende bleekgroene reflecties. De geur is levendig en helder, de wijn ruikt naar fruit, vers geplukte bloemen en kruiden. De wijn heeft een spontane, niet complexe smaak.
De tijd tussen de druivenoogst en de verkoop van een fles Prosecco bedraagt slechts enkele maanden. Aangeraden wordt om Prosecco binnen een anderhalf jaar na het bottelen te drinken, aangezien de wijn na een langere periode zijn fruitigheid en frisheid begint te verliezen en zo zijn identiteit kwijtraakt. - http://www.prosecco.nl/Info/Methode-Charmat/
Het etiket en de letters: D.O.C.G – D.O.C.
Wat staat er op het etiket van een prosecco? Volgende zaken zijn verplicht:
- het land of gebied van herkomst
- traditionele aanduidingen bv. D.O.C.G – D.O.C …
- de naam van de bottelaar
- de inhoud van de fles
- het alcoholgehalte
- het partijnummer van de botteling (dit omdat in het kader van de productaansprakelijkheidswetgeving wijn traceerbaar moet zijn)
- niet verplicht maar bijna altijd aanwezig op het etiket = het jaartal van de oogst
D.O.C.G. => ‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita’ (certificaat van gegarandeerde en gecontroleerde herkomst). Dit is het hoogste kwaliteitskeurmerk in Italië. De D.O.C.G. hebben buitengewone karakteristieken gerelateerd aan een bepaald klimaat, een natuurlijke omgeving en cultuur. De status is een beloning voor de jarenlange toewijding aan kwaliteit van de wijnbouwers uit de Conegliano-Valdobbiadene regio. Hier bieden de steile heuvels en het klimaat de perfecte voorwaarden voor het verbouwen van de Glera druif.
In 2009 werd de status D.O.C.G. toegekend aan de prosecco die gemaakt wordt in de provincie Treviso. Een voorbeeld is de Villa granda, gemaakt van 100% prosecco-druiven, afkomstig van een wijngaard van een 100-tal hectare groot in de buurt van het dorp Campodipietra.
Net zoals geldt voor de bekende Franse champagne, kan prosecco dus enkel worden gemaakt in een welbepaald gebied. Elke bubbelwijn die buiten een bepaalde regio wordt geproduceerd, mag geen prosecco heten.
D.O.C. => ‘Donominazione di Origine Controllata’ (certificaat van gecontroleerde herkomst). De prosecco D.O.C. zijn, wat productie betreft, aan minder strenge regels gehouden dan D.O.C.G. Er wordt dan ook meer prosecco D.O.C geproduceerd dan prosecco D.O.C.G.
Zijn jullie er klaar voor?
Een koel glaasje prosecco als aperitief of ’s avonds op het terras of balkon … kijkend naar de ondergaande zon … dromend van Noord-Italië en Venetië, Verona en Padua
Maak jouw eigen website met JouwWeb