Herfstfruit, sappig en boordevol zon : vijgen

Vijgen, even gezond als zinnelijk.

Herfstfruit herinnert ons aan de warmte van de zomer. Appelen en peren zijn natuurlijk de grote klassiekers van bij ons. Maar laat ons ook eens de tijd nemen om overheerlijke vijgen te ontdekken.

Al bij de Oude Egyptenaren kende men de weldaden van vijgen. Niet alleen omdat het sensuele vruchten zijn, maar ook omwille van hun gezonde werking. Zij aten vijgen tegen aambeien.

 

De vijg is de vrucht van de vijgenboom (Ficus carica). De vrucht is van oorsprong vrij droog en zoet van smaak, maar wordt in Nederland en België voornamelijk gekonfijt gegeten. Verse vijgen zijn tegenwoordig ook in de beter gesorteerde groentewinkel en op markten verkrijgbaar. De vijg is één van de oudst bekende vruchten. Al rond 9000 v. Chr. werden vijgen verbouwd in een vroeg-neolithisch dorp in de Jordaan-vallei, 13 kilometer ten noorden van Jericho. Tegenwoordig groeien zij ook veel in Zuid-Europese landen, zoals Frankrijk en Griekenland. De vruchten zijn groen-geel of blauw-violet van kleur. Het vruchtvlees is wit-roze tot donkerrood van kleur. Vijgen zijn schijnvruchten: gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar.

komt uit : http://nl.wikipedia.org/wiki/Vijg_%28fruit%29

 

De vijgen die wij consumeren komen uit het Zuiden van Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Israël. Het is een vlezige peervormige tot 8 cm grote vrucht. Naargelang van het ras en de rijpheid varieert de kleur van wit, groen, bruin of paars tot soms zelfs zwart. Het vruchtvlees is witachtig roze tot roodachtig van kleur en de smaak is zoet, aromatisch.

Het vruchtvlees bevat veel eetbare pitjes en is omgeven door een dunne eetbare schil.

Zijn vijgen gezond?

Vijgen zijn rijk aan polyfenolen, mineralen en vezels. Ze zijn goed voor hart en bloedvaten, en werken tegen ontstekingen, constipatie en bronchitis.

Verse vijgen bevatten veel minder calorieën dan gedroogde (of gekonfijte) vijgen. Door het drogen stijgt het suikergehalte: verse (64 kcal/100g) - gedroogde (270 kcal/100g)

Vijgen zijn rijk aan oplosbare vezels (vgl. groenten, haver ..) en dit soort vezels zorgt ervoor dat men langer een verzadigingsgevoel heeft.  Door hun hoog vezelgehalte slorpen ze een grote hoeveelheid water op in de darmen. Hierdoor wordt de doorgang door de darm vergemakkelijkt en versneld. Vijgen worden dan ook aangeraden bij mensen met constipatie. Daarbij is, ‘voeding rijk aan vezels’, heel goed voor personen met een cholesterolverlagend dieet of voor personen die willen vermageren.

Vijgen bevatten ook veel vitaminen (A, B en C) en mineralen, zoals calcium, kalium, fosfor en magnesium.

Door het hoge suikergehalte zijn gedroogde vijgen niet aan te raden voor diabetici of mensen die willen vermageren.

gedroogde / gekonfijte vijgen

 

Hoe worden vijgen gegeten?

Vijgen zijn heerlijk, gekookt of rauw, warm of koud.  De vijg mag zowel met als zonder schil gegeten worden. Uiteraard worden de vruchten vooraf gewassen. De schil is gemakkelijk te verwijderen met een scherp mesje.

De vijg kan gegeten worden als voorgerecht.  Vijgen passen prima bij ham, zalm, kaas, yoghurt en platte kaas. Ze zijn eveneens lekker bij wild, varkensvlees en konijn.  Ze kunnen ook verwerkt worden in fruitsalade, in gebak en je kan er confituur van maken.

 

Kan men vijgen bewaren?

Vijgen worden ‘bijna rijp’ geoogst en daardoor zijn ze beperkt houdbaar. Onrijpe vijgen hebben weinig tot geen smaak. Rijpe vruchten zijn kwetsbaar en zeer delicaat. Meteen opeten en genieten is dus de boodschap. Ze bewaren slechts 1 tot 2 dagen (liefst in de koelkast dan).

Te rijpe vijgen zijn te herkennen aan de witte schijn op de schil. Zodra bruine vlekjes op de schil verschijnen, zijn ze niet meer eetbaar; ze zijn dan niet meer zoet, maa*r eerder zuur.

 

Turkse vijgen

Dit zijn de lekkerste : hun donkerpaarse, bijna zwarte schil verhult dieprood vruchtvlees. Het is sappig en zoet en smelt in de mond. Vijgen zijn zeer kwetsbare vruchten die je niet lang kan bewaren. Als ze goed rijp zijn, kan je ze op kamertemperatuur in hun geheel, met schil en pitten, opeten. Je kan ze ook verwerken in confituur en taarten. Ze passen ook uitstekend bij parmaham of geitenkaas.

 

Enkele recepten met vijgen.

1. Ardense ham met vijgen

Ingrediënten :

- 16 kleine rijpe vijgen

- 200 gram Ardense ham

- 1 tube mayonaise

Bereiding :

- was de vijgen en droog ze goed af

- wikkel er de plakjes ham rond en steek vast met een cocktailprikker

- spuit mayonaise in een brede streep over de vijgen

 

2. Verse vijgen met roquefort (of met ricotta) en amandelschijfjes

voor 2 personen:

- 6 rijpe blauwe vijgen

- potje ricotta

- amandelschilfers

Bereiding:

- snij de vijgen in vier, maar snij net niet tot beneden, zodat ze mooi openvallen

- neem 2 vuurvaste kommetjes en zet de vijgen erin

- plooi de vijgen bovenaan open en vul ze met ricotta

- strooi er de amandelschilfers over en laat ze in de oven garen op 180°C gedurende 15 minuten

 

3. Gevulde vijgen met geitenkaas

voor 6 personen:

- 12 verse vijgen

- 300 g verse geitenkaas

- 12 sneetjes spek

- vloeibare honing

- 6 takjes rozemarijn

- Olijfolie

- peper en zout

Bereiding :

- Maak een kruisvormige insnijding in de vijgen, maar snij ze niet helemaal door.

- Plooi de vijgen open en vul ze met de geitenkaas.

- Rol elke vijg in een sneetje spek.

- Kruid met peper en zout, en giet een beetje honing over elke vijg.

- Werk af met de rozemarijn en een straaltje olijfolie.

- Bak 25 min. in een hete oven.

- Serveer warm.

 

Nog meer recepten :

Maak jouw eigen website met JouwWeb