Etiquette in Japan

Nog een laatste artikel na de eetgewoontes in Japan.

Is Japan een duur land?

Japan heeft de naam een duur land te zijn en dat ís ook zo maar dan heb ik het vooral over de overnachtingen voor toeristen!

Eten kan ook duur zijn. Pas op als je kiest voor een lekkere biefstuk en de bekende Japanse gerechten als sashimi, shabu-shabu e.d.

Je gaat best op zoek naar de kleine goedkopere restaurants en kiest voor de traditionele Japanse rijstgerechten, dan is het eten in Japan prima betaalbaar.

In Tokyo, bv. in wijken als Shinjuku, zijn ook veel buitenlandse restaurants waar het eten ook betaalbaar is. En uiteraard zijn er ook de nodige fast-food restaurants (McDonald's e.d.).

 

In het restaurant

Veel Japanse restaurants hebben een etalage, waar de meeste gerechten (van plastic) tentoongesteld liggen. Meestal staan de prijzen er bij, zodat op die manier een keuze te maken is.

Het ontcijferen van de Japanse tekens is wel een hele klus. In sommige restaurants worden de gerechten in de menukaarten of aan de wanden nog op de traditionele wijze geschreven, d.w.z. verticaal en een enkele keer staan de prijzen dan ook nog in het Japans schrift geschreven. Dit wordt echter steeds zeldzamer, tegenwoordig hebben de meeste restaurants naast een menukaart in het Japans ook nog een menukaart in het Engels en meestal staan er dan ook nog afbeeldingen van de gerechten bij.

Een manier om een gerecht te kiezen is even kijken of het gerecht van je buurman er lekker uitziet en wijzen dat je hetzelfde wil.

'dit is een setje Nigiri Sushi dat 580 Yen kost.

http://www.wisselkoers.nl/japanse_yen

 

In bijna alle eet- en drinkgelegenheden, maar ook nog veel in winkels, wordt iedereen bij binnenkomst uitbundig begroet door het winkelpersoneel met een luid irasshaimaseeeeeeeeeee, hetgeen welkom betekent. Soms wordt men naar een plaats begeleid en wordt een (gratis) glas water of ocha (Japanse thee) aangeboden. Als het water voldoet, het wordt steeds weer aangevuld, kijkt men niet raar op als bij het eten verder geen drinken wordt besteld. Bedenk dat bier of  cola best prijzig kan zijn, maar dat staat op de menukaart.
Het afrekenen gebeurt veelal via een centrale kassa bij de uitgang. Net als in veel winkels heeft men bij de kassa meestal voorkeur om het geld niet direct aan te pakken maar wil men dat het geld op een speciaal bordje of plankje wordt gedeponeerd. Het wisselgeld wordt dan ook niet direct overhandigd maar weer op het bordje neergelegd. Laat geen geld liggen als fooi. Japan kent nauwelijks het systeem van fooien en een fooi kan als een belediging opgevat worden. Bij het verlaten van de zaak wordt de klant uitdrukkelijk bedankt.

 

Etiquette in Japan

De Japanners vinden reinheid erg belangrijk, vooral wanneer ze eten. Een van de Japanse etiquette is een ceremoniële handeling van handen wassen voor de maaltijd. Nodigen Japanners gasten uit voor het diner, dan geven ze hun gasten een warme, vochtige doek. Deze warme, vochtige doek (Oshibori) is om hun handen mee schoon te maken.

Wordt men uitgenodigd bij iemand om te komen eten dan is het zaak om een paar regels te kennen.

  • Het is gebruikelijk om met eetstokjes (hashi) te eten. Voor soep wordt ook wel een lepel gegeven maar drinken en slurpen is ook goed. Bij het laatste restje rijst wordt de kom veelal aan de mond gezet en schuift men met de hashi de laatste rijst in de mond.
  • De eetstokjes rusten met de punt op een legger (hashioki). Ze liggen evenwijdig aan de tafelrand met de punten naar links.
  • Leg tijdens een (kleine) etenspauze de stokjes weer op de legger.
  • Tijdens het eten van noedels (bami-achtige slierten) is het volkomen normaal om slurpachtige geluiden te maken.
  • Begin niet meteen met de soep te eten zodra deze is opgediend. De hele maaltijd wordt namelijk tegelijk opgediend. Wacht met eten tot iedereen aan tafel alle gerechten heeft gekregen.
  • Voordat u gaat eten: geniet van het aanblik. Over het algemeen maakt men een uiterst fraaie compositie van het eten, die meestal betrekking heeft op de seizoenen. U kunt hier iets over zeggen, bijv. dat men een fraaie compositie heeft gemaakt. Men zegt niet voor niets dat de Japanner met de ogen eet.
  • Voordat men met de maaltijd begint zegt men: 'Itadakimasu', net als wij 'eet smakelijk' (uitspraak: ietadakiemas).
  • In Japan geldt geen speciale volgorde bij het eten van de gerechten. Men kan gerust de soep afwisselen met andere gerechten om dan weer wat soep te nemen. Dit kan ook omdat alles tegelijk wordt opgediend.
  • Prik nooit met de stokjes in de gerechten om ze zo op te eten.
  • Zet de stokjes nooit verticaal in de rijstkom. Zo wordt namelijk voedsel geofferd aan de voorouders.
  • Gebruik niet de stokjes om schotels te verschuiven en wijs niet met de stokjes naar de verschillende gerechten bij het beslissen welk gerecht u zult nemen.
  • Pak geen etenskom met de hand waarin u ook al uw eetstokjes heeft.
  • Zoals al eerder gezegd: de neus snuiten of niezen is zeker aan tafel een taboe. Moet het toch gebeuren, draai in ieder geval uw hoofd om. Nog beter is het om even het vertrek te verlaten.
  • Na het eten zegt men: gochisôsama deshita. Betekent ongeveer: bedankt voor het eten.
  • Bij het drinken is het gebruikelijk dat men elkaars kopje of glas steeds bijvult. Men doet dit zodra het kopje of glas van de ander leeg is

komt uit : http://www.uchiyama.nl/ngeteninjapan2.htm

Drinken in Japan

In Japan wordt veel groene thee gedronken, die hier ocha wordt genoemd. Het is zelfs zo populair dat je bij aankomst in een restaurant vaak gratis thee wordt aangeboden en geen water.

De Japanse groene thee is een andere thee dan de poederthee van de theeceremonie. Lees meer over de Japanse thee HIER 

Naast thee wordt er ook veel koffie gedronken maar in restaurants en coffeeshops is de koffie over het algemeen vrij duur.

 

Men drinkt er ook vrij veel alcohol. Erg bekend is sake, de traditionele Japanse alcoholische drank, gemaakt van rijst. Het wordt ook wel rijstwijn of rijstewijn genoemd. Al vele eeuwen wordt deze drank in Japan geproduceerd door onder andere fermatatie van rijst en water. Het alcoholpercentage van sake ligt doorgaans rond de 5 tot 19%.

Er bestaan verschillende categorieën sake, waarbij een belangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen soorten sake waaraan alcohol wordt toegevoegd en soorten waarbij dit niet het geval is.

Sake kan zowel koud, op  kamertemperatuur, warm als heet gedronken worden. Dit is afhankelijk van de soort sake en het doel dat de brouwer heeft met zijn sake.

 

Ook bier van lokale merken als Asahi en Sapporo winnen populariteit in het land.

In Japan wordt ook veel whisky gedronken, in een bar of thuis. Vaste gasten van een bar hebben wel een kiipubottoru. Het woord is afgeleid van het Engelse keep bottle, een fles die men houdt dus. De gast heeft een eigen fles whisky waar zijn naam op staat en deze wordt alleen voor hem gebruikt.

's Avonds ziet men nogal vaak dronken mensen lopen. Dit wordt ruimschoots getolereerd omdat men het ziet als een geaccepteerde vlucht uit het jachtige drukke dagelijkse leven. Vrouwen ziet men zelden (en zeker niet dronken) in bars. De enige vrouwen die er zijn, zijn de gastvrouwen en/of de bazin. Deze laatste wordt wel liefkozend mama-san genoemd en zij fungeert inderdaad soms wel als soort moederfiguur, iemand waar men zijn verhaal aan kwijt kan.

In Japan is het kraanwater overal goed drinkbaar hoewel het soms naar chloor smaakt. Vind je dit niet prettig, dan zijn er in de winkeltjes en supermarkten uiteraard flesjes mineraalwater verkrijgbaar. In veel van de hotels vinden toeristen per dag een gratis flesje mineraalwater per persoon op de kamer.

 

Vorige delen gemist?

- de Japanse keuken

- de Japanse keuken (deel 2)

- sushi

- sushi en sahimi

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb