Het kleinste kamertje in je huis
Dat kleinste kamertje is erg belangrijk en heeft zelfs meer benamingen dan welke plek in ons huis ook.
Waar gaan jullie heen als je 'dringend moet'?
Naar het schoonste kamertje, het beste kamertje, het gemak, het toilet, het kabinet, de koer, het privaat, het closet, de plee, de retirade, het secreet, het kakhuis, het huuske, de piesemopsantee, de nummer honderd, de poepdoos … of heb je nog andere benamingen?
Bij ons, in Vlaanderen wordt ook gezegd : "Ik ga even naar de plek waar de koning ook te voet naartoe gaat."
Een beetje uitleg over de nummer 100.
- Benaming van het heimelijk gemak, omdat dit in hotels op de deur veelal met het cijfer 100 gemerkt is
- Vertaling van het fr. numéro cent, le no. 100, waarin cent een woordspel is met den werkwoordsvorm sent van het ww. sentir, ruiken. Zie verder Tante Meijer.”
Boek
Vooraleer ik verder vertel wil, samen met jullie, reizen doorheen de geschiedenis van de WC.
Dat kunnen we in volgend boek : 'Het kleinste kamertje' van auteur Lamarcq Danny.
Danny Lamarcq is historicus en auteur. Voor dit boek analyseerde hij het latrinaire gebeuren door de eeuwen heen en over alle continenten.
Beschrijving van het boek:
Een man brengt tijdens zijn leven vijftig dagen door op het toilet, een vrouw zelfs tweehonderd dagen. Toiletbezoek is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven, maar nochtans rust er in vele culturen een taboe op en wordt het vaak geridiculiseerd of verdrongen.
Reis mee doorheen de geschiedenis van het kleinste kamertje. Van natuurvolken zoals de Maori van Nieuw-Zeeland waar de mannen zittend plassen en de vrouwen rechtstaand, via de openbare garderobes in Franse steden in de 16de eeuw en de chaise anglaise van Lodewijk XV in de 18de eeuw, tot de ecologische composttoiletten en de Dagobert met allerlei gadgets zoals een muziekje dat automatisch begint te spelen. Over speciale gebruiken, opmerkelijke toiletten en de final act: de manier waarop men zich de billen veegt.
ISBN nummer : 978 90 5826 903 4
Gewoontes op de plee.
Hoewel er nog maar bitter weinig onderzoek is gevoerd naar de gevolgen van lezen en gamen op het toilet, doen allerlei wilde theorieën de ronde. Zo stelden Britse artsen al in 1989 dat toiletlezers veel meer kans maken op aambeien omdat je anus te lang ontspannen in combinatie met langdurig persen, deze onaangename aandoening zou bevorderen.
Gelukkig voor ons denkt toiletgoeroe Ernst Kuipers, hoogleraar maag-darm-leverziekten daar anders over: "Oorzaak en gevolg zijn echt niet duidelijk. Lezen mensen omdat het toiletbezoek langer duur of duurt het toiletbezoek langer omdat ze lezen? Beide opties zijn mogelijk en beide kunnen eventueel aambeien doen ontstaan".
WC
Volgens Kuipers is er echter geen enkele reden om boeken, kranten, tijdschriften (en we vullen aan met laptops, smartphones, tablets, PSP's, ...) te weren van het kleine kamertje. Integendeel! De maag-lever-darmstichting wil net de aandacht vestigen op de noodzaak van een rustig en ontspannen toiletbezoek waarvoor best wat tijd genomen mag worden.
Doeboek
Ze kwamen november vorig jaar zelfs op de proppen met 'Het grote WC Doeboek' om de nadruk te leggen op een gezond toiletgedrag omdat veel mensen onvoldoende tijd zouden nemen voor hun stoelgang. Aan alle lezers en gamers op het kleinste kamertje: "Doe dus maar gerust jullie ding".
De twaalf geboden voor een fris toilet.
Hoe houden we het gezond en fris?
Ik hoor het mijn moeder nog zeggen : "Je kan weten of de mensen proper zijn als je er even naar hun toilet gaat”. En tegelijk wees ze me erop dat ik van het 'kleinste' kamertje, een 'beste' en 'properste' kamertje moest maken. Kwestie van hygiëne drukte ze me op het hart!
Van alle huishoudelijke taken behoort het poetsen van het toilet tot de minst populaire. Met de hulp van onze twaalf geboden gaat het snel én efficiënt.
- Reinig het toilet minstens één keer per week met een krachtig schoonmaakmiddel. Borstel het toilet goed door, onder de rand, maar ook onder de waterlijn. Laat het middel een vijftal minuten zijn werk doen, borstel goed na en spoel door.
- Hoe groter je gezin en hoe jonger de kinderen, hoe vaker je het toilet moet reinigen. Ook als iemand in huis buikgriep heeft, maak je het toilet best elke dag schoon.
- Is het gedeelte onder het water moeilijk proper te krijgen? Gooi er dan een vaatwastablet of een tablet om kunstgebitten te reinigen in de pot en laat een nacht goed inwerken.
- Na het reinigen van het toilet ga je met een natte doek met schoonmaakmiddel, over het waterreservoir, de onder- en bovenkant van het deksel, de onder- en bovenkant van de wc-bril, de rand en binnenrand van het toilet en tot slot de voet. Spoel het doekje regelmatig af in proper, warm water. Werk van de minst vervuilde plekken naar de meest vervuilde om zo weinig mogelijk bacteriën te verspreiden.
- Niet alleen de wc-pot vraagt regelmatig onderhoud, ook het wasbakje, de muren, de deur en de vloer hebben een wekelijkse poetsbeurt nodig. Vergeet ook niet de doorspoelknop, de deurklink en de lichtschakelaar schoon te maken.
- Desinfecteer de wc-borstel regelmatig in een bakje chloorvrije toiletreiniger of laat hem een nacht lang in de pot staan met een scheut reinigingsmiddel. Vervang de borstel als hij een vreemd kleurtje krijgt of als de haren niet meer mooi rechtop staan.
- Maak het afvalemmertje wekelijks leeg en desinfecteer het binnenin met een schoonmaakmiddel. Ga ook over de buitenkant met een vochtige doek.
- Om de verspreiding van de bacteriën tot een minimum te herleiden, doe je best eerst de toiletzitting naar beneden voordat je doorspoelt. Doe je dat niet, dan kunnen er tot anderhalve meter hoog bacteriën in het rond vliegen.
- Gebruik voor het reinigen van de toiletpot altijd een spons of een schoonmaakdoek die je enkel en alleen daarvoor gebruikt. Gebruik toiletreiniger nooit samen met bleekmiddel omdat er dan gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen.
- Verlucht het toilet regelmatig zodat de luchtvochtigheid laag blijft. Hoe vochtiger de lucht, hoe sneller bacteriën zich vermenigvuldigen.
- Hang voor een fris milieuvriendelijk luchtje een zakje lavendelzaad of een bosje lavendeltakjes in het toilet. Of leg een sinaasappel of citroen doorprikt met kruidnagels in het toilet voor een kruidige citrusgeur.
- Was je handen grondig met water en zeep na elk toiletgebruik. Doe dit bij voorkeur met vloeibare zeep uit een pompflesje. Droog je handen met een propere handdoek of papieren doekjes.
Ik moet hier wel openlijk bekennen dat ikzelf geen 10/10 scoor bij het opvolgen van deze regels.
Dat het toilet, plee, WC, poepdoos, wel kamertje dan ook, belangrijk is bewijst volgende vaststelling : 'Ruim één op de drie Belgen brengt dagelijks langer dan een kwartier door op het toilet'.
Maar niet elk toilet, WC, nummer 100, kakhuis, poepdoos ... staat in een "klein" kamertje ...
'Het kakhuis'
'De Poepdoos'
'Het openbaar toilet'
De kakstoel of kakpot'
'Het Frans toilet en ... speciaal toilet voor olifanten'
Als ik nog één raad mag geven : "Blijf in de winter vooral niet TE lang zitten ..."
en nu moet ik dringend naar dat kleine kamertje ...
Volgend deel : Hoe gevaarlijk is de pechtstrook?
Maak jouw eigen website met JouwWeb