Last van te droge lucht ... een luchtbevochtiger?

1. Een luchtbevochtiger is geen must.

In de winter draait de verwarming op volle toeren. Het is dan wel aangenaam warm in huis, maar die verwarming droogt de lucht in je huis uit. Een te droog kamerklimaat is ongezond voor jou, je huisdieren en je planten.

Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaliter bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht zit.
Zo is de luchtvochtigheid in een vliegtuig lager dan 5 procent vanwege de koude buitenlucht die tot -50°C kan oplopen. Bij mist of dauw kan je spreken van een maximale luchtvochtigheid van 100 procent. De lucht is dan verzadigd en zal druppels vormen.

Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 à 60 procent. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30 procent. De centrale verwarming is hierbij de grote schuldige. De koude buitenlucht bevat sowieso al minder vocht. Wanneer die lucht in huis verwarmd wordt, neemt de luchtvochtigheid nog meer af.

Het probleem aanpakken door de ramen open te zetten, heeft geen enkele zin. Zo wordt er inderdaad frisse lucht aangevoerd, maar die lucht is droog en koud waardoor het vochtpercentage nog meer daalt.

De relatieve luchtvochtigheid meten we met een hygrometer. Let er wel op dat je deze niet monteert aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is de relatieve luchtvochtigheid immers hoger dan in de rest van het huis.

 

2. Is een luchtbevochtiger noodzakelijk?

Steeds vaker komen vochtigheidspercentages lager dan 30% voor in woningen. Dat komt doordat er meer woningen zijn met heteluchtverwarming, vloerverwarming en/of ventilatiesystemen met warmterecuperatie. De woningen zijn ook beter geïsoleerd dan vroeger en dat heeft allemaal een negatief effect op de luchtvochtigheid.

Te droge lucht wordt door leveranciers en fabrikanten van luchtbevochtigers geassocieerd met tal van gezondheidsklachten. Michel Vanderwegen van de firma ‘Airsain’ zegt volgende : “ Tussen 30 en 40 % is het opletten geblazen. Zakt het percentage onder de 30%, dan kan dat leiden tot problemen.”

 

3. Eventuele aandoeningen :

Een te droge lucht binnenshuis kan heel wat gezondheidskwaaltjes en ongemakken veroorzaken:
- Uitgedroogde of geïrriteerde slijmvliezen in de neus- en keelholte
- Prikkelende keel / droge hoest
- Droge, schilferige huid / gebarsten lippen
- Droge, branderige en prikkelende ogen en ooglidontstekingen
- Irriterende contactlenzen
- Geïrriteerde luchtwegen
- Verhoogde kans op infecties
- Hoofdpijn
- Concentratieproblemen

Bij een lage luchtvochtigheid verliest het lichaam vocht omdat het zweet op de huid sneller verdampt. Ook kunnen de longen minder zuurstof uit de ingeademende lucht opnemen. Daarnaast is veel stof in huis een boosdoener, zeker bij een temperatuur boven 23°C. Bij droge lucht komt stof sneller vrij en gaat het in de lucht zweven.

Naast mensen zullen ook dieren, planten, meubels, parket en muziekinstrumenten voordelen ondervinden van een goede luchtvochtigheid.

 

4. Is dit overdreven of niet?

Als we die aandoeningen willen voorkomen, hebben we dan een luchtbevochtiger nodig of niet?  Die vraag werd gesteld aan twee gezondheidsexperts, nl longarts Guy Brusselle en dermatoloog Thomas Maselis.

Longarts Guy Brusselle van het UZ Gent antwoordt : “ Er wordt hierin overdreven. Droge lucht leidt niet tot een reeks van gezondheidsklachten. Zeker gezonde personen zullen weinig hinder ondervinden. Droge lucht kan wel problemen veroorzaken aan de onderste luchtwegen, bij astmapatiënten. Wanneer zij sporten of andere lichamelijke inspanningen doen in droge lucht, kunnen ze kortademig worden. Hele jonge kinderen en oudere mensen zijn gevoeliger voor uitdroging van de slijmvliezen. Maar daarom raad ik nog niet aan om een luchtbevochtiger te installeren in huis of in de kinderkamer. Er zijn genoeg andere, goedkopere manieren om de lucht binnenshuis vochtig te houden. Een kommetje water op de radiator zetten bijvoorbeeld. Daarvoor heb je geen duur toestel nodig.”

 

5. Is een luchtbevochtiger dan goed ter bescherming van onze huid?

Dermatoloog Guy Brusselle antwoordt : “Nee, een luchtbevochtiger is niet noodzakelijk.”   Hij benadrukt dat een droge huid het best vermeden kan worden door je te wassen met doucheolie in plaats van met zeep en na het wassen te smeren met een hydraterende crème.

“En”, zegt hij “ook buiten is de lucht immers droog. Daarom pak je het probleem beter aan op de huid zelf”

Lees : Weg met die droge en vale winterhuid

 

6. Zo hou je lucht vochtig

Om een hoger vochtigheidspercentage te bereiken moet je waterdamp aan de lucht toevoegen. Als de vochtigheid niet veel afwijkt van het ideale percentage, kunnen onderstaande tips helpen:

- Hang waterbakjes aan de verwarming.
- Zet de afzuigkap tijdens het koken af.
- Laat de deur van de badkamer na het douchen op een kier staan.
- Laat de temperatuur niet boven 20 à 21°C stijgen.
- Verlucht je huis voldoende.
- Veeg geregeld stof.
- Plaats planten die water verdampen

 

7. Een luchtbevochtiger is niet goedkoop

De prijs kan aardig wat oplopen. Zo kost deze designversie van Stadler Form maar liefst 129 euro, wat best veel is voor een toestel dat volgens gezondheidsexperts niet echt nodig is.

Links de designversie van 'Stadler Form' (129 euro)  -  rechts de Blue Breeze, een versie voor de kinderkamer (66 euro)

 

8. Wens je nu tóch een luchtbevochtiger?

Er bestaan drie verschillende systemen:

  • met stoom
  • met ultrasoon
  • met verdamping

Je kan bovendien een stap verder gaan en de lucht niet alleen bevochtigen, maar ook zuiveren. Een luchtreiniger met filter of een ionisator neutraliseert schadelijke stoffen en kleine stofdeeltjes. Vooral in kantoorgebouwen is de lucht van slechte kwaliteit en vervuild.

 

http://www.goedwonen@hln.be

http://www.luchtbevochtiger.be/

http://www.infotalia.com

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb