Blijven producten eeuwig vers in de diepvries

 

Besparen!  We worden er elke dag mee geconfronteerd.

Alle mogelijk tips zijn welkom. De reclameblaadjes puilen uit van aanbiedingen en weggeefprijzen.

'Bij aankoop van 1kg gehakt krijg je een ½ kg gratis'.

Dát is graag meegenomen, we verdelen het in porties en bewaren dit in de diepvries.

Maar hoe lang kunnen we dit bewaren?

 

Naast vlees is het invriezen van groenten een interessant iets. Het komt zo vaak voor dat er bepaalde periodes zijn waar we groenten in overvloed hebben, dat we ze niet allemaal tegelijk kunnen eten of verwerken. Hoe gaan we best te werk?

 

Laat ons eerst de diepvriezer bekijken.

Er hangt heel veel ijs aan de wanden en laden. Het wordt dringend tijd om dat te ontdooien. Hierdoor zal je ook heel wat energie besparen - een diepvries vol ijs verbruikt immers veel meer!

Na het ontdooien van de diepvries wordt alles teruggelegd. Let erop dat je de producten die langst ingevroren werden vooraan legt, zodat deze eerst kunnen verbruikt worden.

 

Probleem? Tja, waarom heb je er geen datum op gezet toen je het invroor? Hoe kan je nu weten wat ouder is en wat niet?

Iedereen weet toch dat men zelfs in de diepvries producten niet eeuwig kan bewaren!

 

Hoelang hou je het VERS in de diepvries?

Vlees

  • Rauw rundvlees : 6 tot 12 maanden
  • Rauw varkensvlees : 4 maanden
  • Rauw gehakt : 2 tot 3 maanden
  • Rauwe kip : 9 maanden
  • Gemalen vlees : 2 tot 3 maanden
  • Gebakken en gebraden vlees: 3 maanden
  • Vleeswaren : 1 tot 2 maanden

 

Groenten

  • Gesneden groenten : 3 maanden
  • Bonen, wortelen, witloof, bloemkool en broccoli : 12 maanden
  • Aubergine, courgette, paprika, winterwortel : 12 maanden

 

Vis

  • Rauwe, magere vis (kabeljauw, schelvis, tonijn) : 6 maanden
  • Rauwe vette vis (zalm, makreel), gerookte vis, gebakken vis, garnalen : 3 maanden
  • gekookte mosselen : 3 maanden
  • Gebakken vis (kibbeling, lekkerbekje) : 3 maanden

 

Zuivel

  • Boter : 1 tot 2 maanden
  • Harde kaas (jonge of oude) : 2 tot 4 maanden
  • Zachte kaas (brie, camembert) : 3 maanden

Tips voor zuivel :

  • Geen halvarine invriezen
  • best geen plakjes kaas invriezen
  • ook geen geraspte kaas invriezen

 

Diversen

  • Kruiden : 6 maanden
  • Kant-en-klare soep : 3 maanden
  • Gebak met slagroom : 1 maand
  • Gebak zonder slagroom appelgebak, vlaai) : 3 maanden
  • Kant-en-klare maaltijden en warme restjes (prakjes) : 3 maanden

 

Enkele tips :

  • verwijder bij vaste kruiden zoals rozemarijn, tijm en salie het steeltje.
  • Zachte kruiden zoals peterselie, dille, basilicum en koriander hak je best eerst fijn voor het invriezen
  • Restjes van de barbecue vries je best niet in
  • Invriezen doe je best op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren (-24°C). De bewaartemperatuur in de diepvriezer bedraagt -18°C.
  • Ga uit van verse producten van goede kwaliteit.
  • Blancheer verse groenten voor het invriezen. Hiermee beperk je het verlies aan vitaminen en kleur. Dompel de groenten enkele minuten onder in kokend water. Spoel ze daarna kort met koud water af om het kookproces stop te zetten en verdere verslapping van het weefsel tegen te gaan.
  • Groenten zijn beter bestand tegen invriezen dan vruchten. Dit komt omdat we, na het ontdooien, groenten meestal koken of stoven. Fruit eten we liever stevig en ongekookt en daarom worden vruchten worden daarom zelden geblancheerd.
  • Brood dat ingevroren werd, blijft het heel lang vers. Je kunt dan per keer een aantal sneetjes eruit halen. Deze losse sneetjes ontdooien snel.
  • Laat producten afkoelen voorleer ze in te vriezen.
  • Maak kleine, platte pakketjes en laat alle lucht eruit. Zo wordt er sneller ingevroren en voorkom je ijskristallen.
  • Vries geen te grote hoeveelheden in één keer in en voorzie elk pakje van een datum.
  • Vries voedsel nooit twee keer in. Maar je kan wel ingevroren rauw vlees ontdooien, bakken en dat opnieuw invriezen. Want door het bakken dood je de bacteriën. Zolang je het maar goed verhit, ook binnenin.
  • Ontdooi altijd in de koelkast. Nooit op het aanrecht, bij kamertemperatuur. Of ontdooi in de magnetron en gebruik het daarna direct.

Maak jouw eigen website met JouwWeb