Welk eettype ben jij?
Geef ziekte geen kans.
Er wordt wel eens gezegd : "Koude handen? Eet meer pasta!"
De ene is gebaat bij rauwkost en koemelk, dat terwijl de ander beter een goed stuk vlees eet. Gezond worden én blijven, is een kwestie van je lichaam te kennen en je voeding aan te passen.
WELK EETTYPE BEN JIJ?
Waarom is voeding zo belangrijk?
"Voor Chinezen en andere oosterlingen is voeding een van de belangrijkste pijlers om mensen gezond te houden of ze te behandelen. Dat heeft niet zozeer met calorieën of vitamines te maken, er is vooral een belangrijk verband tussen wat we eten, hoe onze stofwisseling daarmee omgaat en hoe we opnieuw uitscheiden.
Ons lichaam heeft verschillende ontgiftingssystemen, zoals lever, nieren en gal. Al die systemen hebben een bepaalde activiteit, maar als je die overschrijdt, breng je dat orgaan in de problemen.
Die capaciteit verschilt echter van mens tot mens.
Als je meer vetten eet dan je organen kunnen verwerken, stapelt het vet zich op in je bloedvaten. Iets gelijkaardigs geldt ook voor andere stoffen.
Met de juiste voeding kun je dus problemen vermijden"
Tot hier de woorden van dokter Lode Dossche
Door de juiste voeding kunnen heel wat ziektes en ongemakken voorkomen of verbeterd worden.
Volgens dokter Dossche zelfs in zulke mate dat sommigen kunnen stoppen met hun medicatie. Ook het voorkomen van bv. maag- en darmaandoeningen kan door de juiste voeding.
Voedingsadvies werkt bij migraine, hardnekkige sinusitis, oor- of keelontstekingen, bij allergieën en huidaandoeningen.
Sommigen krijgen migraine als ze teveel chocolade eten. Dat heeft te maken met een overbelasting van de lever. Als men over de persoonlijke ontgiftingscapaciteit gaat, kan de lever bepaalde chemische stoffen niet meer afbreken. Die komen dan in de bloedcirculatie terecht en kunnen migraine veroorzaken.
Een ander voorbeeld is de ontsteking van de slijmvliezen. Slijmvliezen vormen een uitscheidingssysteem. Bij sommigen werkt dit als overloop : eten ze verkeerde voeding, dan scheiden ze afvalstoffen uit via de slijmvliezen. Dit gaat gepaard met slijmen in de neus of keel of chronische ontstekingen als gevolg.
Wat dus voor de ene gezond is, is het dus niet noodzakelijk voor een andere.
De ene is volslank van natuur, de andere tenger. De ene krijgt een energieboost van koffie, de andere wordt er hypernerveus van. Voedingsmiddelen werken anders bij verschillende personen, omdat hun lichaam ‘eigen’ gevoeligheden heeft.
Volgens Dokter Dossche is het de bedoeling dat men in de toekomst iedereen een verschillend persoonlijk voedingsadvies zal kunnen geven, als men het DNA, het genetisch materiaal, van iemand kent.
Bij kinderen die altijd chronische infecties of allergieën hebben is een voedselaanpak heet interessant.
Mensen die hun voeding en levensstijl aanpassen, kunnen 75 % minder migraine-aanvallen hebben, die bovendien minder intensief zijn.
Bovendien heeft voedingstherapie nooit bijwerkingen – dit in tegenstelling tot de meeste medicijnen.
De grootste verbeteringen die wij alvast al kunnen maken zijn :
- minder suikers
- minder grote hoeveelheden eten
- minder dierlijke producten (grote hoeveelheden vlees hebben wij niet nodig)
- meer vezels eten (volkorenbrood en –pasta, volle rijst of muesli ..)
- voldoende fruit en groenten
WELK EETTYPE BEN JIJ ?
De meeste oude geneeswijzen uit het Oosten, van de Indische ayurveda tot Chinese geneeskunde, werken met types die hun eigen voedingsbehoeften hebben. Meestal ben je echter niet één zuiver type. Je herkent je wellicht inéén hoofdtype, maar kunt daarbij ook elementen uit ander types halen. Je bent dan een mengtype, waarbij de adviezen van het ene type, automatisch aanvullend werken voor het andere type.
1. Heb je een slechte darmflora en vaak last van migraine?
Dan ben je vooral een levertype
Je hebt veel fysieke en mentale ruimte nodig om je te ontplooien, maar dan kun je erg creatief zijn. Door teveel regels of beperkingen kun je spanning voelen (ook letterlijk in je spieren). Bij stress word je snel kwaad en je kunt die frustratie niet makkelijk kanaliseren. Dat kan tot agressie leiden. Je hebt een onregelmatige spijsvertering: de ene keer diarree, de andere keer constipatie. Dat kan ook hoofdpijn of migraine geven. Voorts kun je je snel draaierig voelen of heb je vaak rode ogen.
Afraders
Vette voeding of de combinatie van vet en zoet (bv. chocolade) geeft snel spijsverteringsproblemen. Ook alcohol wordt slecht verdragen. Koffie en suiker zijn een duivels duo voor de levertypes. Vermijd dierlijke vetten en verbrande vetten (bv. frietvet). Je bent ook erg gevoelig voor airco en tocht
Aanraders
Groenten zoals komkommer, rucola, tomaat, selder, peterselie, radijs, bittere groene olijven.
Fruit zoals zure appels, citroen, limoen, rabarber, krieken, kumqat
Drink muntthee.
2.Heb je soms een bittere smaak of een droge mond?
Dan ben je vooral een galtype
Een verstoorde galwerking is vaak het gevolg van een slecht werkende lever. Veel symptomen zijn gelijk. Maar typisch voor galtypes is dat je ook pijn kunt hebben in de leverstreek. Of braakneigingen, een droge mond met bittere smaak. Dit kan leiden tot galcrisis of galstenen
Afraders
Vermijd zoveel mogelijk suikers en vetten. Taart, gebak en chocolade zijn af te raden. Eet geen verbrand vet (bv aangebakken in de pan) en doe rustig aan met alcohol.
Aanraders
Groenten en fruit met zure of bittere smaak, radijs, rammenas, zuring, artisjok, rucola, ingelegde groenten, ijsbergsla, venkel, tropisch fruit, (ananas, kiwi), rabarber, zure vruchten, dille, koriander, tijm, paardenbloem, zure room, karnemelk, yoghurt, kefir.
Drink water met wat citroensap of appelazijn (smaakt heel zuur, dus altijd verdunnen met water)
Ook een bitter digestief kan.
3. Ben je onrustig, heb je vaak een rode huidskleur en slaap je moeilijk in?
Dan ben je vooral een hartexcestype
Je bent heel onrustig, hebt wellicht een rode huidskleur en je bent misschien corpulent. Je hartslag is snel en je hebt makkelijk last van slapeloosheid. Je bent erg stressgevoelig. Je neigt naar constipatie, bent vaak dorstig en hebt soms branderige huiduitslag. Desondanks heb je toch een vrij robuuste gezondheid en veel energie. Wel loop je meer risico op ene hartinfarct of een hersenbloeding.
Afraders
Dierlijke voeding (zeker rood vlees) en kaas. Ook hitte, zonnebaden en sauna zijn niets voor jou. eet beter ook geen pikante voeding of suiker.
Aanraders
Volle granen, volkorenpasta, verkoelende groenten en vruchten, munt. Ook bittere groenten zoals andijvie, radicchio of witloof zijn aanraders.
4. Futloos, zenuwachtig en last van koude handen?
Dan ben je vooral een hartdeficiëntietype
Je hebt een algemeen gebrek aan energie en neigt naar bloedarmoede. Je maakt je snel zorgen en voelt je vlug zenuwachtig, waardoor je ook makkelijk hartkloppingen hebt of snel en oppervlakkig ademt. Je hebt vaak koude handen en voeten en zweet zonder inspanning. Je droomt veel en hebt last van slapeloosheid. Eigenlijk is het je zwakke zenuwstelsel dat je die symptomen geeft.
Afraders
Koffie, suiker, gesuikerde frisdrank en alcohol
Aanraders
Alles wat je versterkt en je geest tot rust brengt : warme koemelk, schapenvlees, oesters,maïs, haver, tarwe, hopscheuten, zoethout, rozemarijn, lavendel, kamille, honing, ginseng, thee (jasmijn), sla, basilicum, melisse, bittere sinaasappelschil
5. Maagzuur, oprispingen en bloedend tandvlees?
Dan ben je vooral een maagtype
Je hebt last van maagzuur en oprispingen, rommelende darmen, misschien maagontstekingen of een maagzweer. Je adem ruikt niet fris en je hebt pijnlijk of bloedend tandvlees. Andere maagtypes hebben een traag werkende maag en hebben snel last van een geprikkelde darm en een opgeblazen gevoel.
Afraders
Vers brood en gebak, eieren, oude harde kazen, bak- en braadvet, mayonaise, charcuterie, gezouten vlees of vis,wild of gevogelte. Ook geen ui, look, komkommer, spruiten, koolsoorten, champignons, rauwkost, noten of rozijnen
Aanraders
Iets ouder of geroosterd brood, lang gekookte rijst of deegwaren, zachte jonge kaas of yoghurt, kip, gekookt of gebraden vlees, zonder korst, vis, gekookte aardappelen, zachte groenten (wortel, prei, snijbonen, erwtjes, bloemkool, andijvie), peren, perziken, rijpe bananen. Bij ene trage maag : alleen maar eten bij honger en nooit veel ineens, geen vet, suiker of alcohol, wel bessen en citrusvruchten.
6. Een opgezette buik, cellulitis en een bleke huidskleur?
Dan ben je vooral een darmtype
Je hebt wellicht een bleke huidskleur en koude handen en voeten. Je neigt naar vetopslag rond de heupen en flink wat cellulitis. Je krijgt gemakkelijk krampen, een opgezette buik of diarree maar soms ook constipatie. Je hebt weinig eetlust, krijgt het snel koud en klaagt soms van rugpijn.
Afraders
Liever geen rauwkost, fruit of vruchtensappen. Belangrijk is het om niet onregelmatig te eten en vette voeding te vermijden. Ook geen koemelk (sojamelk kan wél), yoghurt, brood, frisdrank, suiker, gebak of chocolade.
Aanraders
Warme maaltijden, soepen, bouillon,bereide groenten,vlees met mate, warme thee, water op kamertemperatuur, noten, cayenne, peper. Ook een warm klimaat en warme baden zijn gunstig voor jou.
7. Last van sinusitis en herhaalde keelontstekingen?
Dan ben vooral een slijmtype
Door je genen kun je van nature snel last hebben van slijmvorming. Je lichaam verwerkt, zoals bij iedereen, afvalstoffen via de nieren, darmen en huid. Maar deze normale eliminatieweg volstaat bij jou vaak niet. Overschotten worden dan via de slijmvliezen uitgescheiden. Daardoor heb je snel last van sinusitis, chronische bronchitis, slijmerige hoest of herhaalde oor- of keelontstekingen.
Afraders
Koemelk,, jonge kaas, yoghurt en kwark. Ook milkshakes, roomijs en chocolade zijn extra slijmvormend.
Geen alcohol, suiker,ijskoude dranken, vochtigheid, koude en wind. Vers brood bevat veel ‘vocht’ en werkt slijmvorming in de hand
Aanraders
Boter, harde kaas en karnemelk kunnen eventueel wel. Rund- en schapenvlees, kip, kalkoen, tonijn, tong, forel, rog, paling, aardappelen, gegrilde aubergines met look, prei, rapen, olijven, selder, zongedroogde tomaten, venkel, wortels, abrikoos, perzik, peer, mandarijn, sinaasappel, lychee, vijg. Extra goed zijn kaneel,gember en look.
8. Snel uitgeput, bleek en soms gaten in je geheugen?
Dan ben je vooral een energiezwaktype
Je voelt je heel snel lichamelijk en geestelijk uitgeput en neigt naar chronische vermoeidheid. Elke inspanning maakt je klachten erger. Je raakt snel buiten adem, hebt pijnlijke, zwakke spieren, last van draaierigheid, troebel zicht, bleke huid en je hebt snel infecties. Ook concentratie- en geheugenstoornissen komen geregeld voor. Rusten en slapen brengen geen herstel.
Afraders
Fruit en rauwkost vragen extra energie bij de vertering en zijn dus absoluut te vermijden. Geen koffie. Doe rustig en wees niet te perfectionistisch.
Aanraders
Warme soepen en bouillons, dierlijke voeding (rundvlees, wild, eieren) met mate, ansjovis,gestoofde groenten (aardappelen, bonen, linzen, wortels, pompoen), noten, haver, rijst, basilicum, bieslook en rozemarijn.
9. Altijd koud of snel veel te warm?
Dan ben je een koud of warm type
Je kunt makkelijk ontdekken of je een koud of warm type bent.
Koude types kleden zich graag warm, zelfs in de zomer, en zetten de verwarming vaak ene graadje hoger. Ze zijn eerder bleek, klagen snel over futloosheid en krijgen snel infecties, maar niet vlug koorts. Ze hebben een drang naar zoet en koffie.
Warme types kleden zich graag licht en houden niet van warmte. Ze hebben vaak ene droge mond, houden van frisse voeding, zijn vaak rusteloos en hebben makkelijk een hoge bloeddruk. Sommige mensen zijn neutraal en hebben een goede eigen temperatuurregeling.
Af- en aanraders voor koude types
Zorg ervoor dat je voeding eerder opwarmend is dan afkoelend. Niet te veel water, rauwkost en rauw fruit of vers brood.
Wel soepen, bouillons, stoofschotels (vooral groenten), wild en volle rijst. Ook zure en bittere smaken (citroen, sinaasappel en azijn) en opwarmende kruiden (kaneel, gember of kruidnagel)
Af- en aanraders voor warme types
Kies meer afkoelende etenswaren, dus het omgekeerde van koude types met veel verse groenten en fruit en frisse dranken. Liever gazpacho dus dan warme tomatensoep met balletjes.
Wil je meer hierover lezen?
BOEK : 'Personaliseer je voeding en geef ziekte geen kans' van Dr Lode Dossche, Standaard Uitgeverij
En wil je nog meer eettypes leren kennen : ga een kijkje nemen bij
http://www.vetvrij.com/welk-eettype-ben-jij.html
Maak jouw eigen website met JouwWeb