Acne bij volwassenen

Zwarte puntjes uitduwen is een universele 'sport' voor pubers!

Maar helaas worden ook volwassenen meer en meer geplaagd door acne.

Hoe pak je dat best aan?

 

 

Acne, op mijn leeftijd?

Dat pubers en adolescenten door acne geplaagd worden is bekend. Het komt voor bij ongeveer 85% van de jongeren tussen 12-14 jaar. Meestal verdwijnt de acne dan, maar soms blijft het probleem bestaan. Ook volwassenen (vooral vrouwen) hebben ermee af te rekenen. Het is zelfs een van de vaakst voorkomende aandoeningen waarvoor het minst een arts wordt geraadpleegd. Slechts een vierde van de vrouwen die er last van hebben, blijkt medisch advies te vragen en maar 7% raadpleegt een specialist.

Hoe het komt dat de talgklieren op latere leeftijd (30 – 40 jaar) weer overuren maken is soms een combinatie van oorzaken (hormoonevenwicht, zwangerschap, anticonceptiepil, menstruatie, geneesmiddelen, psychische oorzaak, zelfs preparaten met vitamine B12 en antibiotica). Raadpleeg dus best een dermatoloog als het erger wordt.

Niettemin blijft een belangrijke oorzaak van acne miskend: het foute gebruik van cosmetica. Een grote boosdoener is Corynebacterium acnes, een bacterie die de talgklieren en de opperhuid koloniseert. Hoe rijker de hydraterende crème die je gebruikt, hoe meer puistjes er worden gevormd.

 

Hoe ontstaat acne en in welke vormen?

Of je nu jong bent of iets ouder, acne ontstaat (heel eenvoudig uitgelegd) als volgt: de talgklieren scheiden te veel talg af. Hierdoor raakt de uitvoergang van de talgklier verstopt. De poriën raken verstopt en er ontstaan oppervlakkige open mee-eters of comedonen (zwarte puntjes)en de meer onderhuids gelegen gesloten comedonen (met een wit puntje).

 

Door de dode huidcellen op de huid kan dit vet moeilijk weg via de poriën. In de talgklieren bevinden zich bacteriën die talg omzetten in vetzuren. De talg die ophoopt en de irriterende vetzuren doet de verstopte follikel uitzetten en zelfs scheuren. Er ontstaat een ontsteking, dat is het begin van een rode en vaak pijnlijke puist, ontstoken cysten (geïrriteerde rode zones, met etter).

 

Geen enkel huidtype blijft gespaard. Het probleem concentreert zich vooral in het midden van het gelaat (voorhoofd, neus, kin) dat vetter wordt en meer glimt.

Acne bij volwassenen verschilt licht van jeugdacne. Vooreerst omdat de huidaandoening wordt gekenmerkt door microcysten: kleine puistjes, zeer dicht bij elkaar. En verder omdat het probleem zich vaak beperkt tot één wang of één kant van de kin, maar ook voorkomt op de schouders, de rug of de borst. Acne wordt op volwassen leeftijd beïnvloed door factoren als stress, vermoeidheid en hormonale schommelingen – tijdens de menstruatie maar ook in de menopauze. Slecht nieuws dus voor wie dacht op volwassen leeftijd van zijn puistjes verlost te zijn.

 

Veel gestelde vragen

1. Wordt acne veroorzaakt door slechte hygiëne?

Heel vaak krijgen mensen met acne een stempel van ‘onvoldoende hygiëne’. Maar dat is meestal onterecht. Acne ontstaat niet door slechte hygiëne, maar men moet wel de huid vaak reinigen en verzorgen als acne de kop opsteekt. De verandering in de hormoonhuishouding waardoor de talgproductie in de huid verandert, is de oorzaak.

Aan te raden:

  • De huid twee maal per dag reinigen met lauw water en een reinigingsgel
  • Het gebruik van een tonic of lotion met veel alcohol vermijden. Dat droogt de huid uit en dat bevordert juist weer de talgproductie. Op die manier raken de poriën nog meer verstopt.

 

2. Ligt een slechte voeding aan de oorzaak van acne?

Er wordt vaak beweerd dat veel chocolade eten het uitzetten van poriën in de hand werkt. Ook mayonaise en varkensvlees worden beschouwd als boosdoeners. Geen enkele wetenschappelijke studie toont een verband aan tussen het eten van chocolade of een broodje met mayonaise en het ontstaan van meer puistjes. Maar het is wel waarheid dat een goede voedingshygiëne zowel onze huid als onze gezondheid voordeel biedt.

Als je nu ondervindt dat een bepaald voedingsmiddel je meer last van puistjes bezorgt, probeer dit dan eens een tijdje te laten.

 

3. Is het waar dat je acne alleen in het gezicht aantreft

Het is inderdaad waar dat het gelaat de plaats is waar meest acne voorkomt. We denken dan vooral aan de T-zone (kin, neus en voorhoofd), want hier zitten veel talgklieren.

Als er acne is op borst en schouders, spreken we van Acne vulgaris.

En bij mannen is de Acne conglobata een ernstige vorm, zichtbaar op rug en billen.

 

4. Is acne besmettelijk?

Niettegenstaande er bij de ontwikkeling van acne is een bacterie betrokken is, is acne zelf niet besmettelijk. De bacterie verspreidt zich binnen in de haarzakjes en komt niet in contact met de lucht. Zelfs bij lichamelijk contact wordt die bacterie niet overgedragen.

 

5. Helpt antibiotica bij acne?

Een antwoord hierop is ‘ja’ en ‘neen’. Soms wordt antibiotica voorgeschreven bij matige en ernstige inflammatoire acne, maar altijd volgens een welbepaald protocol. Het is aangewezen om antibiotica te gebruiken gedurende een korte periode, in combinatie met een andere vorm van behandeling. Voor ernstige acne zijn dat antiandrogenen en isotretinoïne. Maar ook bij deze behandelingen is een perfecte huidhygiëne van allereerste belang.

 

6. Is het waar dat acne ontstaat door stress?

Als je veel stress hebt krijg je hierdoor geen acne. Toch blijkt dat, vooral bij volwassenen, het lichaam reageert op stressvolle situaties en hierdoor de talgklieren een meer vettige afscheiding produceren. Dit verstopt dan de poriën.

 

7. Wordt acne vermindert door het zonlicht?

Dat is helemaal niet waar. In veel gevallen verergert de acne zelfs. Maar de roodheid van de acne valt minder op, door de huid die donkerder (bruiner) wordt.

 

8. Mag je puistjes uitduwen?

Een kort antwoord is: "NEEN, handen af!". Door aan de puistjes te prutsen of ze uit te duwen wordt de huid beschadigd en de ontsteking kan erger worden. Dit kan een litteken teweegbrengen. Om een herbesmetting te voorkomen is, kussensloop én handdoek geregeld vervangen een aanrader.

Wat wel mag is mee-eters en puistjes met wit puntje uitduwen, maar enkel met een proper doekje, niet met de handen/nagels. In alle andere gevallen veroorzaak je een wondje dat kan infecteren en blijvende littekens nalaten.

Je kunt het huidprobleem voorkomen door dagelijks de juiste producten te gebruiken: zeep zonder zeep, een dagcrème, een tonic. Hiermee maak je verstopte poriën open, kunnen bacteriën niet woekeren, regel je de talgactiviteit en stimuleer je de celvernieuwing waardoor de kans op littekenvorming afneemt.

 

9. Is het waar dat tandpasta de puistjes uitdroogt?

Het is als een klein mirakel: doe ’s avonds een beetje tandpasta op het puistje en de volgende morgen is het volledig opgedroogd. Het is te mooi om waar te zijn en helemaal niet op waarheid berust. Integendeel, bestanddelen in tandpasta kunnen zelfs voor verergering van de acne zorgen.

 

10. Is camouflage met crèmes en make up ideaal tegen acne?

Zeker niet! Wie dagelijks een dagcrème, een fond de teint (basislaag) en een dekkende make up gebruikt, zonder onderscheid noch specifieke voorzorgen, kan het ontstaan van  mee-eters, microcysten en soms puisten in de hand werken

Volgende zijn vooral te mijden: vaseline, lanoline, cacaoboter of plantaardige oliën => deze zijn te vetrijk!

Make-up is een mooie manier om rode plekjes en puistjes te camoufleren. Vroeger werd beweerd dat je de huid helemaal dicht smeerde met make up maar dat wordt nu tegengesproken. Lichte producten zijn natuurlijk beter voor de huid én het is belangrijk om elke avond de huid goed te reinigen om de poriën weer vrij te maken. Maak ook de sponsjes en kwastjes regelmatig schoon.

Tip: vraag raad aan je apotheker en gebruik aangepaste cosmetica met de vermelding ‘niet- comedogeen’ of een minerale make-up vrij van oliën, parfum en parabenen.

 

11. Zijn alle producten en behandelingen goed?

Experimenteer niet zelf met ‘veelbelovende’ producten en behandelingen. De resultaten durven wel eens tegenvallen en dan is langdurige zelfmedicatie zeker niet aangewezen. Er zijn verschillende vormen van acne waarvoor telkens specifieke producten en behandelingen bestaan. Wie hiermee zelf experimenteert, loopt raadgevingen van een deskundige mis. Om geen tijd te verspillen en de huidaandoeningen niet nog erger te maken dan ze al is, raadpleeg je best een arts”

 

12. Wat over de vaak gehoorde uitspraak: "Acne is toch helemaal niet zo erg?!"

Het huidprobleem is heel goed zichtbaar en weinig esthetisch en heeft een enorme psychologische weerslag. Acne kan soms aanleiding geven tot depressie, een laag zelfbeeld, angst, onbehagen.

Het letterlijk 'je slecht in je vel voelen' is bij velen waar. Het esthetische speelt een grote rol in ons psychosociaal welbevinden. Het is dus echt belangrijk om tijdig een werkzame behandeling in te stellen om te voorkomen dat mensen zich slecht voelen, met alle dramatische gevolgen van dien. Dermatologen nemen dit soort symptomen dan ook ernstig. Ook al zijn de huidproblemen beperkt, ze stellen een medische behandeling op maat voor. Want om de oorlog tegen puistjes te winnen moeten ze soms verschillende strategieën combineren.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb