Dahlia, terug van weggeweest

Vroeger ouderwets, vandaag weer trendy

De Dahlia is terug van weggeweest.

Ook in de tuinwereld heerst snobisme. Sommige planten zijn chic, andere hebben een doodgewoon, zelfs armoedig imago en worden dan ook geweerd uit de tuin. Zo’n plant is de dahlia. Maar het tij keert. Sinds de bloem door mode-ontwerpers en andere creatievelingen wordt gekoesterd, duikt ze onbeschaamd op in trendy tuinen.

Het getuigt niet langer van slechte smaak als je dahlia’s in de tuin hebt staan en als snijbloem in huis brengt. Vooral de cultivars met donkerpaarse en rode bloemen en de soorten met teer roze of lila en bijna witte bloemen blijken gegeerd. Je ziet ze ook meer en meer opduiken op exclusieve plantenbeurzen, iets wat tot voor kort ondenkbaar was. En ze worden ook niet langer verbannen naar een hoekje in de moestuin, maar krijgen een volwaardig plaatsje in de tuin.

 

Zuiderse injectie

De dahliarevival is een zegen voor veel tuinen, die deze injectie van zuiderse uitbundigheid dikwijls best kunnen gebruiken. Wie ooit de moeite heeft gedaan om zonder vooroordelen een bloeiende dahlia te bekijken, moet toegeven dat het een prachtige en vooral vrolijke bloem is. Ze heeft iets uitbundigs en doet op een of andere manier van denken aan het carnaval in Rio. Doch niet iedereen wil van zijn tuin een Braziliaans carnaval maken. Maar een klein beetje kleur en (melo)drama mag ook wel eens, zeker wanneer de zomer langzaam maar zeker op zijn einde loopt. Het mooie van dahlia’s is ook dat ze niet langzaam aftakelen, maar feestend ten onder gaan.

 

Pastelkleuren

Het is overigens een hardnekkig misverstand dat er alleen felgekleurde dahlia’s zouden bestaan, en dat alle dahlia’s bloemen hebben zo groot als een kinderkopje. Er bestaan tegenwoordig tientallen dahlia’s met zachte pastelkleuren, en in de mooiste tinten van het donkerste paars tot het teerste roze. Zowel in de tuin als in een bloemenvaas zorgt dat voor de meest schitterende combinaties.

 

Kleinere bloemen

De dahliarevival begon met de variëteit ‘Bishop of Llandaff’, een dahlia met chocoladekleurig blad en een ongekunstelde, enkelvoudige, aardbeirode bloemen, een dahlia die zo van het gangbare model afweek dat zij nauwelijks als dahlia te herkennen was. In Engeland werd ze soms smalend de ‘snobistendahlia’ genoemd omdat ze als enige werd toegelaten door tuiniers die dahlia’s als proletarisch uit hun tuin hebben verbannen. In het kielzog van ‘Bishop of Llandaff’ heeft bijna elk bisdom zijn donkerbladige dahlia gekregen.

foto: 'Bishop of Llandaff'

 

Die kleinbloemige enkele of halfgevulde dahlia’s zijn informeler en minder opzichtig dan de klassieke grootbloemige dahlia’s, waardoor ze gemakkelijker kunnen gebruikt worden in een bloemenborder, in combinatie met andere laatbloeiende planten zoals Verbena bonariensis, Cleome, Cosmos en Nicotiana, met andere zomerbollen en -knollen zoals Canna en Crocosmia, en zelfs met siergrassen. Veel van die kleinere dahlia’s worden speciaal gekweekt voor gebruik in potten. Nadeel is wel dat ze minder geschikt zijn als snijbloem. Daarvoor blijven de ‘ouderwetse’ grootbloemige dahlia’s ongeëvenaard.

In totaal bestaan er een tiental categorieën dahlia’s, waarvan ik enkele schitterende voorbeelden geef:

'Dahlia Magenta Star'

 

'Dahlia After Eight'

 

'Dahhlia Aloha'

 

'Dahlia Duet'

 

De pompon, 'Dahlia Franz Kafka'

 

'Dahlia Twilight Time'

 

'Dahlia Night Butterfly'

 

'Dahlia Honka'

 

Dahliatips

Dahlia’s zijn niet de gemakkelijkste klanten in de tuin. Ze moeten elk jaar opnieuw worden geplant. Je moet ze opbinden en de uitgebloeide bloemen wegknippen. Eens het begint te vriezen, moet je de knollen opgraven.

  • Voor een uitbundige bloei kies je een zonnige standplaats en een voedzame, niet te droge grond.
  • Plant de dahliaknollen in de eerste helft van mei. Vroeger kan, maar dan bestaat er altijd de kans dat de jonge scheuten beschadigd worden door late nachtvorst.
  • De hogere dahlia’s moet je ondersteunen. Bevestig de steun wanneer je de dahlia’s plant, zo vermijd je later beschadiging.
  • Laat per dahliaknol slechts drie tot vier stengels staan. Indien je mooie, grote snijbloemen wilt, moet je in juni-juli geregeld de zijscheuten weghalen. Indien je daarentegen mooi vertakte planten met veel bloemen wilt, dan kan je in de loop van juni de groeitop wegnemen. Hetzelfde effect bereik je door geregeld bloemen te knippen.
  • Dahlia’s vragen een goede bemesting. Geef bij het planten wat gedroogde wat gedroogde stalmest of beendermeel. Geef later op het seizoen af en toe een beetje samengestelde mest arm aan stikstof (tomaten- of bloembollenmest)
  • Winterhard zijn dahlia’s niet. Toch kan je dicht bij de zee en op een goed doorlaatbare grond die ’s winters niet te nat is, proberen om ze te laten zitten.  Plant ze alleszins wat dieper dan normaal en dek de grond af met een mulchlaag.