Zijn ‘rode bietjes’ een superfood?

De gezonde eigenschap van rode bietjes.

De rode biet, ook wel ‘kroot’ genoemd, heeft een heerlijk zoete smaak en is hét wintermedicijn bij uitstek, want boordevol vitaminen en antioxidanten - volgens wikipedia

 

De rode biet is het kleine broertje van de suiker- en de voederbiet. Rode bieten hebben meestal een ronde vorm maar er bestaan ook variëteiten met langwerpige vormen en met geel en wit vruchtvlees. De gele exemplaren zijn frisser van smaak en worden vaak in een salade gebruikt.

 

De goede eigenschappen van rode bieten

Rode bieten zijn:

  • een goede bron van vitamine A en C, onmisbaar voor een sterk immuunsysteem.
  • rijk aan gezonde voedingsstoffen en vezels.
  • bevatten veel ijzer, ontgiften de lever en zuiveren het bloed.
  • rijk aan magnesium, kalium, foliumzuur (door de aanwezigheid van foliumzuur beschermen ze tijdens de zwangerschap tegen spina bifida (open ruggetje).

Daarnaast bevatten rode bieten  bètacyanine, een plantaardig pigment dat volgens sommige onderzoeken cellen helpt beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. Er wordt ook onderzocht in hoeverre het tumoren kan bestrijden.

Rode bieten bevatten ook een goede dosis antioxidanten en verkleinen het risico op hartklachten.

Ze helpen je cholesterol verlagen (tot wel 40% minder als je dagelijks een kleine portie bietjes eet)

Het blad zelf is een rijke bron van kalium, calcium, ijzer, bètacaroteen en vitamine C

Rode bieten behoren tot de groenten die de meeste suiker bevatten, maar bevatten relatief weinig calorieën: circa 37 kcal in 80 gram.

 

Rode bietensap

Rode bieten zijn als sap of in andere bereidingen een gezond voedingsproduct dat perfect thuishoort in een gevarieerde voeding. Ook cardiologen lijken de voordelen stilaan te ontdekken. Natuurgenezers bevelen bieten aan ter verbetering van de immuniteit. Tevens versnelt het sap van rauwe bieten volgens hen de genezing.

 

Helpt rode biet tegen hoge bloeddruk?

De resultaten van een kleine studie gesponsord door de Britse Heart Foundation liegen er niet om. Mensen met hoge bloeddruk die dagelijks een glas van ongeveer 250 milliliter rodebietensap dronken, zagen hun bloeddruk gemiddeld met ongeveer 10 ml kwik dalen.
Dat komt ongeveer overeen met het effect dat bereikt wordt met veel geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk.
Maar daarmee nog niet aangetoond dat je gezondheid, en vooral die van je hart en bloedvaten, er dank zij dat glas sap op vooruit zal gaan. Dat zal nog moeten blijken uit langer lopende onderzoeken.  Deze zullen nog moeten uitwijzen of het verlagend effect op de bloeddruk ook na langere tijd nog blijft aanhouden.

Nadelen:

Ze zorgen voor een roze of rode urine en ontlasting. Dit is een onschuldig effect waarvan sommige mensen schrikken omdat ze denken dat het bloed is. Maar het is niets ergs en het gebeurt bij zo’n 15% van de mensen, omdat de darmbacterie die normaal gesproken het felrode pigment uit bieten afbreekt bij hen ontbreekt. Dit pigment, bétacyanine, is volledig onschuldig en verlaat het lichaam via de spijsvertering. Na een dag of twee hebben de urine en ontlasting weer hun normale kleur.

 

Gooi de bladeren van de rode biet niet weg!

Velen gooien het blad weg en gebruiken enkel de bieten. Vroeger werd het blad als groente gegeten - de bieten werden gebruikt als pijnbestrijding bij hoofd- en kiespijn.

Het voedzaamste deel van de groente, de bladeren, kan je koken en serveren als spinazie. Het jonge, groene blad is erg lekker als salade. Kleine bietjes met het groen er nog aan zijn het lekkerst.

 

Rode biet klaarmaken

Volgens sommigen smaakt rode biet een beetje naar aarde, maar dat is een teken dat hij niet goed werd klaargemaakt. Rode bieten groeien onder de grond, dus ze zitten wel vol aarde. Voor je ze bereidt, moet je ze goed wassen en afborstelen, zodat alle aarde weg is. Wil je bieten koken, dan laat je ze beter in één stuk, anders gaan ze bloeden en verliezen ze smaak. Let ook op met het loof, behoud een eindje aan de kop van de biet. Snijd het zeker niet te kort af om ‘bloeden’ te voorkomen

Bieten zijn een veelzijdige groente. Je kan ze bakken, koken, stomen of barbecueën en serveren als bijgerecht of verwerken in een slaatje.

1. Koken:

Bij het koken van rode bieten is het beter om ze niet te schillen. Bij geschilde of gesneden rode bieten lekken de pigmenten eruit (én gaat de bètacyanine verloren). Ze ‘bloeden leeg’ in het kookwater en zijn na afloop niet zo mooi rood meer. Bieten die ‘te’ lang opwarmen krijgen ook een bruinachtige kleur.

Boen ze schoon en verwijder eventuele  slierten.

Zet op met zoveel water tot ze onderstaan, breng aan de kook en laat op zacht vuur sudderen. Bietjes moet je lang koken voor ze gaar zijn, reken zeker op halfuur tot 2 uur, afhankelijk van de grootte van de biet.

Duw erop met je vinger om te kijken of ze al zacht zijn. Liever niet met een vork in prikken vanwege eerdergenoemd leegbloedgevaar.

Laat ze afkoelen in  koud water. Eenmaal afgekoeld kan je de biet makkelijk met de hand pellen. Het resultaat is een mooie paarse kleur. Dat is dan de basis voor allerlei gerechten met rode biet...

 

2. In de oven:

Een erg lekkere methode is het roosteren in de oven, dat zorgt voor de meest intense smaak.  Het is eenvoudig:

Was elk bietje schoon onder de kraan en verpak per stuk in aluminiumfolie.

Leg een uur in de oven op 200 graden. De folie zorgt ervoor dat de bietjes hun natuurlijke zoete smaak in volle glorie kunnen ontplooien.

het is best ze apart te verpakken want dan worden ze beter gaar dan wanneer je ze allemaal bij elkaar stopt.

Zo behouden ze de meeste voedingsstoffen en hun dieprode kleur.

Met deze ovenmethode zijn bietjes echt veel lekkerder, veel intenser van smaak

 

3. Je kan ze ook stomen of verhitten in de magnetron.

4. Je kan ze in de schil te roosteren (in de oven) of bakken

5. Je kan de bieten pureren en er stoemp van maken

6. Ze zijn lekker om als rauwkost te eten bij een slaatje

7. Je kan bietjes rauw geraspt eten (met wat olijfolie erover) samen met wat sla of wij mengen ze ook vaak met geraspte wortelen.

8. Je kan ze in schijfjes of blokjes snijden en gebruiken als versiering op koude schotels

9. Je kan ze ook inmaken in azijn. Bij het inmaken gaan enkele voedingsstoffen verloren, maar de bietjes houden hun zoete smaak.

 

Voorgekookte bietjes
Er zijn ook voorgekookte bietjes te verkrijgen bij de groenteboer of supermarkt. Meestal zijn ze per vier (vacuüm) verpakt.  Je moet er enkel nog de schil afhalen, maar die zit meestal los en gaat er dus gemakkelijk af. Dan kun je ze meteen gebruiken. Let er wel op dat je ze dan zeker niet meer kookt of in de oven doet.

In Oost-Europa is de rode biet een van de meest gebruikte groenten in koude en warme gerechten. De populairste Russische schotel  ‘borsjtsj’ is gewoon bietensoep.

 

Hoe rode bietjes bewaren

De groente blijft het best houdbaar op een donkere en koele plaats. Ongekookte bieten kan men een tijdje bewaren; winterbieten enkele weken, zomerbieten enkele dagen.

Verse rode bietjes kan je zeker 2 weken bewaren (in de koelkast).

Gekookte bieten bewaren nog circa 1 dag in de koelkast.

 

Voor het diepvriezen en bewaren in bokalen van rode bieten en andere groenten kijk naar DEZE LINK

Lab Rat schreef een prachtig artikel over het verschil tussen rode bietjes uit de tuin of uit de supermarkt én meer of minder rode urine: LEES HIER
 

 

Recepten met rode bietjes

1. Borsjtsj soep (Russisch gerecht)

Ingrediënten: voor  4 personen

  • ½ savooikool
  • ½ knolselder
  • 1 ui
  • 2 rode bieten
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 100 gram spek
  • 500 g rundsvlees
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 dl azijn
  • 1 l gevogeltebouillon
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel komijn
  • verse peterselie
  • 3 eetlepels zure room
  • peper en zout

Bereiding:

  • zet het rundvlees in ruim 1 liter koud water op, breng aan de kook en schuim af.
  • maak alle groenten schoon en snij ze in kleine stukjes.
  • snij het spek in blokjes en bak ze zonder vetstof in een pan.
  • fruit de groenten in het spekvet, voeg er de tomatenpuree bij en laat 4 min stoven.
  • giet er de azijn bij en doe alles in de pan met het rundvlees.
  • kruid de soep met peper, zout en de overige specerijen
  • laat de soep 1 u zacht sudderen, verwijder de specerijen en kruid eventueel nog eens met wat peper en zout.
  • verdeel de soep over diepe borden en lepel er de zure room op. Garneer met verse peterselie.

 

2. Rode bietenstoemp

Ingrediënten:

  • 6 bloemige aardappelen
  • 100 gr kristalsuiker
  • 2 verse rode bieten
  • 1 eetlepel boter
  • 1 ei
  • 1 dl room
  • 1 zoete appel

Bereiding:

  • schil de verse bieten, snij ze in stukken en doe ze in koud water op het vuur.
  • voeg een deel van de suiker toe en laat ze opkoken
  • giet ze af, spoel onder koud water en laat ze terug opkoken met wat suiker.
  • herhaal dit drie keer en laat ze dan doorkoken tot ze gaar zijn (40 min tot een uur).
  • schil de aardappelen en snij ze in stukken. Zet ze op in koud, gezouten water en laat ze koken tot ze gaar zijn.
  • giet de rode bieten, samen met het sap, bij de aardappelen.
  • laat ze nog even samen koken en giet alles af. Schud droog boven het vuur.
  • Stamp tot puree en voeg de boter, de room en het eitje toe. Rasp de appel hierbij en roer stevig door met een garde.

 

3. Ovenschotel met rode biet, schelvis en aardappelschijfjes

Ingredienten: voor 4 personen

  • 4 gekookte rode bietjes, in plakjes
  • 500 gram schelvis
  • 4 aardappelen, beetgaar, in plakjes
  • sap en rasp van ½ citroen
  • 250 ml sojaroom
  • gemalen kaas
  • peper en zout

Bereiding:

  • leg in een beboterde ovenschaal de bietjes en daar bovenop de schelvis.
  • verdeel het citroensap en de citroenrasp over de vis en eindig met de aardappelschijfjes
  • schenk de sojaroom erover, bestrooi met peper en zout en wat kaas
  • bak de schotel 20 minuten in een voorverwarmde schotel van 220°C

Tip: varieer, volgens het seizoen, met verschillende vissoorten

 

4. Geroosterde bieten met witlof en peer

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 4 rode bietjes, in parten
  • 4 witlofstronken, in de lengte of in 4 gesneden
  • 2 peren, ongeschild, in partjes
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 rode ui, in partjes
  • 2 eetlepels gemengde noten
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding:

  • bekleed een ovenschotel met bakpapier
  • doe de bietjes, het witloof en de ui in de schaal en meng de ahornsiroop en olijfolie eronder
  • bak de groenten 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C
  • doe de partjes peer erbij, strooi de noten erover en bak nog eens 20 minuten
  • breng op smaak met peper en zout

Tip: lekker met gegrild vlees of vis

 

5. Gevulde rode bieten met lamsgehakt en couscous

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 4 gekookte grote rode bieten
  • 200 gram lamsgehakt
  • 100 gram couscous gaar
  • 2 eetlepels gehakte munt (2x)
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding:

  • snij een kapje van de bieten en hol ze uit
  • bak het gehakt rul met het fijngesnipperde sjalotje en de geperste look in olijfolie
  • breng de vulling op smaak met munt, peper en zout
  • vul de bieten royaal, schik ze in een ovenschaal
  • bak ze nog 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C

 

 

6. Sandwich met geitenkaas en rode bietenrelish (voor de relish zie recept nr. 8)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 rode bieten, in stukjes
  • 2 buches geitenkaas
  • 1 ui
  • 1 volkoren broodje (ciabatta)
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • laurierblad en rozemarijn
  • 125 ml balsamico
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • olijfolie
  • rucola
  • 12 plakjes ontbijtspek
  • peper en zout

Bereiding:

  • fruit de gesnipperde ui in wat olijfolie en voeg de look en bieten toe.
  • bestrooi met de suiker en laat karameliseren
  • blus met balsamicoazijn, voeg de kruiden toe ne laat zachtjes inkoken tot compôte
  • kruid met peper en zout
  • verdeel de geitenkaas over het brood en serveer met de bietenrelish
  • werk af met rucola en krokant gebakken spek
  • Tip: je kunt de geitenkaas ook vervangen door dunne schijfjes pecorino

 

7. Rode bietenrelish

Ingrediënten:

  • 100 g gekookte rode biet, geschild, in blokjes
  • 2 eetlepels kleine blokjes augurk
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • klein bosje koriander, gehakt
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 2 eetlepel olijfolie
  • Meng alles en laat de smaken 20 minuten intrekken.

Tip: lekker bij broodje hamburger met sla en wat zure room