Pastinaak : een veelzijdige groente

 Pastinaakpinksternakel of witte peen …  een wit-gele wortel met een pittige smaak.

http://recepten.wikia.com

 

Is de pastinaak een vergeten groente?

Deze groente raakt langzaam maar zeker uit de vergetelheid en schittert weer volop op het groentetoneel. Meer nog, ze krijgt steeds vaker de hoofdrol op het bord. En terecht, want deze crèmekleurige wortel zit boordevol vitaminen en mineralen. Ze worden vaak gegeten in plaats van aardappelen of ander zetmeelrijk voedsel.

Pastinaken worden vaak over één kam geschoren met hun populaire oranje broers ; de wortelen. Het is wel de voorganger van onze winterwortel maar toch is de pastinaak iets anders. Deze witte wortel heeft een welgevormd uiterlijk – is zoeter (beetje anijsachtig) van smaak en zachter van textuur.

http://ministerieetenendrinken.nl

Alle bereidingswijzen die je met een winterwortel kan doen, zijn ook geschikt voor de pastinaak. De pastinaak kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. Schil de wortels met een dunschiller. Snijd ze in reepjes, blokjes of plakjes en kook of stoof ze in ± 20 minuten gaar.

http://ministerieetenendrinken.nl

De pastinaak is een ‘echte’ wintergroente. De specifieke en beste smaak wordt pas verkregen als de vorst er overheen is gegaan. Door de vrieskou wordt het zetmeel omgezet in suiker. Hoe langer pastinaken tijdens de vorst in de grond blijven zitten, hoe zoeter ze worden.

Pastinaken hebben een zoete, nootachtige smaak, die goed samengaat met andere groenten in soepen of stoofgerechten. Het aroma komt erg goed tot uiting met linzen, rode biet, hazelnoten, varkensvlees … maar is ook lekker in combinatie met zoute ingrediënten, zoals rijpe geitenkaas, chorizo, spek, stokvis.

 

http://www.tuinadvies.be

 

Pastinaken zijn voedzaam.

  • Ze zijn rijk aan vezels, koolhydraten, calcium, ijzer en vitamine C en E.
  • De groente werkt waterafdrijvend en gaat maagkrampen tegen.
  • Pastinaak bevat, net als aardpeer, inuline, een stof die insulineachtig werkt. Daardoor is de groente heel geschikt voor diabetici.

Aankoop:

  • Een pastinaak ziet eruit zoals een echte wortel er zou moeten uitzien: breed bovenaan en spits toelopend naar onderen toe
  • maar dan crèmekleurig.
  • Pastinaken kunnen zo’n 40 cm lang worden maar pas op : hoe groter een pastinaak, hoe taaier en houteriger het binnenste.
  • kies dus eerder ranke exemplaren.
  • de pastinaak moet stevig aanvoelen, zeker niet zacht of sponzig
  • mag er niet verschrompeld of droog uitzien.
  • mijd exemplaren met bruine vlekken.
  • de pastinaak is een typische wintergroente en van oktober tot maart op zijn best.

Bewaren:

  • als de toppen er nog aan zitten, snij ze er dan af voor je wegbergt, zodat ze geen vocht en voedingsstoffen aan de wortel onttrekken.
  • Pastinaken zijn in de koelkast een paar weken houdbaar ; best in de groentelade .. in een geperforeerde plastic zak.
  • men kan ze ook invriezen (eerst blancheren). In een gesloten plastic zakje of bakje is pastinaak tot ca. 6 maanden houdbaar bij minimaal -18C.

Klaarmaken :

  • schil ze met een dunschiller en verwijder het dunne uiteinde en de steelaanzet.
  • snij de groente in de lengte in kwarten en verwijder indien nodig het houterige hart dat duidelijk zichtbaar is.
  • snij ze eventueel in kleinere stukken als het om echt grote exemplaren gaat.

http://www.gette.org

 

Misschien is de smaak van pastinaak je nog niet bekend.

Maar met

kan je wennen aan deze smaak.

  • Ik neem 6 aardappelen / 4 pastinaken / 1 dl room/ peper, zout en muskaatnoot
  • De aardappelen worden gekookt. Ondertussen schil ik de pastinaken en snij ze in stukjes.
  • Dan worden ze ook gekookt in lichtjes gezouten water.
  • De aardappelen en pastinaak plet ik bij elkaar tot puree. Ik kruid bij met peper, zout en muskaatnoot.
  • Dan voeg ik de room toe en roer tot romige puree.

Men kan ook de pastinaak in kleine stukjes stoven in plaats van koken en zo bij de aardappelen voegen om te pureren. En wens je geen room toe te voegen, dan kan eventueel een beetje olijfolie.

 

Er is een gerecht die ik vaak klaarmaak en die succes kent als het op tafel komt nl.
De romige pastinaaksoep met knoflookcroutons en chips van spek

Voor het volledige recept klik op volgende link : Romige pastinaaksoep met knoflookcroutons en spek

 

 

Een paar lekkere gerechten met pastinaak

 

1. Romige pastinaak­soep met appel

Ingrediënten (4 – 6 personen)

  • 2 uien, fijngesneden
  • 30 g boter
  • 700 g pastinaken, geschild, in reepjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 1-2 kleine groene appels (granny smith)
  • 75 g verse roomkaas
  • zout, peper

Bereidingswijze :

  • Bak de ui circa 5 min. op zacht vuur in de boter zonder te laten kleuren.
  • Voeg de pastinaken toe en warm ze 2 min. mee.
  • Voeg de bouillon toe en kook de soep circa 10 min. op zacht vuur.
  • Schil de appels (bewaar enkele dunne ongeschilde partjes voor de garnering) en snij ze in stukjes.
  • Voeg de appel toe aan de soep samen met de roomkaas.
  • Laat nog circa 10 min. zachtjes koken.
  • Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.
  • Garneer met ongeschilde appelpartjes.

http://www.libelle.nl

 

2. Pastinaak uit de oven met honing mosterd dressing

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gram pastinaak
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 eetlepel mosterd

Bereiding :

  • Door pastinaak krokant te bakken in de oven komt de mooie zoete anijsachtige smaak nog beter tot zijn recht. Na het bakken bestrijk je hem met de dressing en dan heb je heerlijke stukken pastinaak voor op een salade of als bijgerecht bij een lekker stuk gebraden vlees.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de pastinaak en snijd ze in stukken van ongeveer gelijke grootte en dikte. Zo zorg je dat alle stukken tegelijk mooi bruin gebakken zijn.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de stukken pastinaak erop en giet wat druppels olijfolie op ieder stuk pastinaak.
  • Bestrooi met peper en zout. Schuif het bakblik nu 25-30 minuten in de oven.
  • Hou het goed in de gaten dat het niet aanbrand.
  • Meng olijfolie, honing en mosterd tot een mooie dressing.
  • Haal het bakblik uit de oven en bestrijk de stukken pastinaak met dit mengsel en laat het nog even bakken in de oven.
  • Na maximaal 10 minuten heb je nu heerlijk krokant gebakken pastinaak.

http://www.pastinaak.nl/

 

3. Gratin van pastinaak, look en jonge kaas

Als je dit lekkere gerecht wil klaarmaken, bekijk dan het filmpje en de beschrijving van het gerecht op :

http://www.wezooz.be/video-recepten/gratin-pastinaak-look-jonge-kaas

 

4. Indiase pastinaakcurry met scampi's, wortelen en banaan

Ingrediënten (4 personen)

  • 16 grote scampi’s
  • 2,5 el plantaardige olie
  • 3 cm verse gember, grof gehakt
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 el gele mosterdzaadjes
  • ½ tl venkelzaadjes
  • 4 kardemompeulen, gekneusd
  • 1 steranijs
  • ½ tl kurkuma
  • 1 scherpe rode chilipeper
  • 2 pastinaken
  • 2 wortelen
  • 4 dl kokosmelk
  • 1 banaan
  • 1 bosje koriander, fijngehakt
  • een scheutje limoensap
  • geroosterde cashewnoten, voor de afwerking

Bereidingswijze :

  • Verwijder de schalen van de scampi’s en bak deze samen met de gember en 2 tenen knoflook in 1 eetlepel olie op hoog vuur.
  • Blus met 6 dl water, kruid royaal met zeezout en breng aan de kook.
  • Laat 20 minuten pruttelen.
  • Verhit de resterende olie in een grote pan en fruit de ui met de specerijen.
  • Hak de overige 2 tenen knoflook fijn, samen met de chilipeper, en voeg toe aan de pan.
  • Roerbak enkele minuten.
  • Schil de pastinaken, wortelen en bananen. Halveer in de lengte en snij in plakjes van 1 cm dik.
  • Voeg de pastinaken en wortelen toe aan de pan, samen met de gezeefde schaaldierenbouillon en de kokosmelk.
  • Breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
  • Doe er dan de bananen en scampi’s bij en kook nog 5 minuten.
  • Werk af met koriander, limoensap en cashewnoten.
  • Serveer met rijst of maanbrood.

 

5. Pastinaakcrumble met peperkoek en mosterdroom

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg pastinaken
  • 1 l groentebouillon
  • 100 g boter
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen koriander
  • 100 g amandelschilfers
  • 50 g peperkoek
  • 100 g verse broodkruimels
  • 2 takjes tijm
  • Mosterdroom :
  • 3 dl room
  • ½ dl groentebouillon (van de pastinaken)
  • 4 takjes tijm
  • 2 el grove mosterd
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Schil de pastinaken en snij ze in de lengte in vieren.
  • Blancheer 5 minuten in de groentebouillon. Laat goed uitlekken en schik in een vuurvaste schotel.
  • Smelt de boter. Mix de volgende 7 ingrediënten fijn in een foodprocessor, voeg de gesmolten boter toe en mix kort tot een kruimelig mengsel.
  • Kruid met peper en zout. Hou apart.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Maak de mosterdroom:
  • laat de room, bouillon en tijm voor de helft inkoken.
  • Kruid met de mosterd, peper en zout.
  • Giet over de pastinaken en werk af met de peperkoekcrumble.
  • Bak 25 à 30 minuten in de oven tot de crumble goudbruin en krokant is, en de pastinaken gaar.

http://www.weekend.knack.be

 

En er zijn nog veel meer recepten met pastinaak ...

http://www.pastinaak.nl/recepten/

http://www.smulweb.nl/zoeken/?type=recepten&query=Pastinaak

http://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/pastinaak/

http://www.tuinadvies.be

 

een andere - soms vergeten groente - is de aardpeer

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb