Toveren met tonijn in blik
Gemakkelijk, gezond en helemaal niet duur.
Met een simpel blikje tonijn kun je snel en gemakkelijk heerlijke en gevarieerde gerechten op tafel toveren. Bovendien is tonijn uit blik vetarm, voedzaam én budgetvriendelijk.
Maar vooraleer we tot de recepten overgaan eerst nog dit ….
Gekeurde tonijn
Tonijn, vooral de blauwvintonijn, wordt ernstig bedreigd door overbevissing. Wil je helpen de soort te herstellen, kies dan voor tonijn in blik met het MSC-keurmerk. Dat geeft je de garantie dat de vis op verantwoorde en duurzame wijze werd gevangen. Sommige winkels ondertekenden enkele jaren geleden al het Tuna Market Manifesto van het WWF waarmee ze hun klanten de garantie geven geen bedreigde tonijnsoorten te verkopen.
Namen van winkels waar de gekeurde tonijn verkocht wordt vind je bij deze links.
Geniet van volgende gerechten:
Als eerste komt een lekker voorgerecht:
1. Bootjes witloof met tonijn en meloen
Ingrediënten: voor 4 personen
- 2 stronken witloof
- 1 stuk (250 gr) meloen zonder schil
- 1 blikje tonijn (185 gr) op eigen nat, uitgelekt
- sap van 1 limoen
- ½ lange rode chilipeper, zonder zaadjes, zeer fijn gehakt
- 2 lente-uitjes, in ringen
- 2 eetlepels vierge olijfolie
- 2 eetlepels , fijngehakt
- 2 eetlepels koriander, grof gehakt
- peper en zout
Zo gemaakt:
- snij de meloen in heel kleine blokjes
- vermeng ze met alle andere ingrediënten behalve het witloof en breng dit op smaak met peper en zout
- laat 30 minuten afgedekt staan, zodat de smaken kunnen ontwikkelen
- snij de blaadjes van het witloof los
- vul ze met de salade
- garneer met bieslook en koriander
Heb je zin in een simpel hapje?
2. Tonijn-ricotta-dip
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 blikje tonijn (van 185 gr) op eigen nat, uitgelekt
- ½ rode ui, heel fijn gehakt
- 2 eetlepels bieslook, heel fijn gehakt
- 2 eetlepels kappertjes, fijngehakt
- rasp van 1 citroen
- ½ theelepel (gerookte) paprikapoeder
- 125 gr ricotta
- 3 eetlepels mayonaise
- zout en zwarte peper
Zo gemaakt:
Meng alles voorzichtig door elkaar en geef er knapperig brood bij.
Tip: je kan variëren met kruiden en bv. verse koriander of dille gebruiken
3. Tonijnsalade met witte bonen
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 rode ui, gepeld
- 2 blikjes tonijn (van 185 gr) op eigen nat
- 2 blikken (400 gr) grote, witte bonen, afgespoeld en uitgelekt
- 500 gr kersttomaatjes, gehalveerd
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels mosterd
- sap en rasp van 1 citroen
- 1 klein bosje bladpeterselie, fijngehakt
- peper en zout
Bereiding:
- halveer de ui en snij in zo dun mogelijke plakken;
- vermeng met de tonijn, de tonijn en de tomaatjes
- klop de olijfolie, mosterd, citroenrasp en het citroensap glad
- breng op smaak met peper en zout
- giet de dressing over de salade
- bestrooi met peterselie en dien meteen op
4. Lekkere tunatoast
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 blikje tonijn (van 185 gr) op olie, uitgelekt
- 1 fris appeltje geschild in kleine blokjes
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 lente-uitjes, in fijne ringen
- 1 theelepel scherpe mosterd
- ½ theelepel kerriepoeder
- 4 sneetjes geroosterd bruin brood
- 4 plakken belegen kaas
- snuifje paprikapoeder
- peper en zout
Bereiding:
- meng alles behalve de kaas en het brood tot een smeuïge salade
- verdeel het over 4 sneetjes en leg op elk sneetje een plakje kaas
- bestrooi met paprikapoeder
- leg de boterhammen op een bakplaat en zet 5 minuten onder een hete grill tot de kaas gesmolten is
- serveer meteen
Tip: ook lekker met gemalen gruyèrekaas
5. Pasta met tonijn uit blik
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr pasta naar keuze
- 2 x tonijn uit blik, uitgelekt
- 4 el olijfolie
- 3 teentjes knoflook uit de knijper
- enkele druppels tabasco
- 1 soeplepel kappertjes
- sap van 1/2 citroen
- geraspte kaas
- peterselie
Bereiding:
- Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
- Vermeng de olijfolie met 3 teentjes knoflook uit de knijper + enkele druppels tabasco + 1 soeplepel kappertjes + citroensap.
- Vermeng de pasta met tonijn uit blik en schep er de gekruide olijfolie door.
- Bestrooi met geraspte kaas en peterselie.
http://www.budgetkoken.be/pastagerechten/pasta-met-tonijn-uit-blik.php
6. Tomatensaus met ei, tonijn en geitenkaas
Ingrediënten voor 2 personen:
- 500 g romatomaten
- 1 grote vleestomaat (of 2 kleine), ontpit en ontveld in blokjes
- 1 groene paprika, geschild, zonder zaadjes, in blokjes
- 1 teentje knoflook, geschild en fijngesneden
- 10-tal kerstomaatjes, gehalveerd
- 1/2 koffielepel suiker
- 1 à 2 koffielepels tomatenpuree
- 2 el wittewijnazijn
- een scheut olijfolie
- een schuifje paprikapoeder
- 2 hardgekookte eieren, gepeld en in vieren gesneden
- 1 blikje tonijn, uitgelekt en verkruimeld
- verse platte peterselie, fijngesneden
- verse basilicum, fijngesneden
- geitenkaas, in stukjes
- voor de afwerking: rucola en parmezaanschilfers
Bereiding:
- Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak de knoflook even aan.
- Doe dan de paprikablokjes erbij en roer alles om.
- De romatomaten moeten niet ontpit en ontveld worden. Snij ze in vieren en doe ze bij de paprikablokjes.
- Roer regelmatig en laat ze enkele minuten pruttelen zodat het vocht wat kan inkoken.
- Doe er de tomatenpuree bij, een scheut wittewijnazijn en de suiker. Laat het tomatenmengsel nog wat sudderen.
- Kook ondertussen de eieren.
- Ontvel en ontpit de vleestomaat en snij ze in blokjes. Doe de blokjes tomaat bij het tomatenmengsel
- Laat alles nog wat sudderen en kruid dan naar smaak met versgemalen zwarte peper & zout en paprikapoeder.
- Giet het gerecht in een grote schaal en verdeel het ei en de tonijn ervoor.
- Werk af met de geitenkaas en verse kruiden. Leg er wat gehalveerde kerstomaatjes bij.
- Steek de schotel nog een 10-tal minuutjes in een voorverwarmde oven op 180°C. Zorg dat je de geitenkaasblokjes nog wat ziet zitten en dat het nog niet volledig is gesmolten.
- Werk af met wat parmezaanschilfers en rucola.
nog meer recepten met tonijn in blik vind je op:
Maak jouw eigen website met JouwWeb