Hoe ingrediënten wegen zonder weegschaal

Daar sta je dan, met een goed recept in de hand. Je wil het zo nauwkeurig mogelijk opvolgen want het mag zeker niet mislukken.

Je wil scoren, maar de weegschaal is er niet. Ze werd uitgeleend en nog niet teruggebracht of ze werkt niet nauwkeurig meer of ... of ...

Hoe moet het nu?

Behalve bij bakrecepten, is een grammetje meer of minder niet zo erg. Ach ja een lepel dan maar nemen...

Maar er zijn grote en kleine lepels, afgestreken of niet .... oh wee !!

 

Misschien kunnen volgende tips je verder helpen :

1 afgestreken eetlepel :

= 2 cl vloeistof

= 12 gram bloem

= 15 gram gemalen koffie

= 15 gram fijne suiker

= 15 gram fijn zout

= 10 gram gemalen kaas

 

1 afgestreken koffielepel :

= 0,5 cl vloeistof

= 4 gram bloem

= 5 gram fijne suiker

= 5 gram fijn zout

 

1 afgestreken theelepel :

= 0,25 cl vloeistof

= 2 gram bloem

= 2 gram fijne suiker

= 2 gram zout

van links naar rechts : theelepel, koffielepel , eetlepel

 

In een diep bord kan ongeveer 40 cl vloeistof

In een grote (soep)kom ½ liter ( ze is dan wel boordevol)

 

Een kopje weegt :

  • Ongekookte bruine of witte bonen : 150 gram
  • Gekookte : 130 gram
  • Ongekookte kapucijners : 140 gram
  • Gekookte  : 125 gram
  • Ongekookte spliterwten : 150 gram
  • Griesmeel  :110 gram
  • Havermout : 55 gram
  • Rijst : 100 gram
  • Macaroni  : 70 gram

speciale lepeltjes verkrijgbaar in de handel.

afbeeldingen werden genomen via google voor commercieel hergebruik