Wie wil zo lang mogelijk jong blijven?

 

Ik denk dat er nu veel handen de lucht ingaan.

Kunnen wij er iets aan doen?

 

1. Zet jezelf in beweging

Elke dag bewegen, geeft je lijf en leden een enorme boost.

Je krijgt er een mooi figuur van én het werkt preventief tegen heel wat aandoeningen.
Je krijgt een gezonder hart, soepelere gewrichten en het zorgt voor een daling van je cholesterolgehalte. Bovendien helpt bewegen je sneller herstellen als je ziek bent.
Echt ingewikkelde sporten hoef je daar helemaal niet voor te doen.

Volgens bewegingsspecialist Yves Devos van de bestseller ‘Fitness als medicijn’ kom je er al met 10.000 bewegingsmomenten per dag. Het lijkt veel, maar dat is het niet hoor. Het betekent vooral minder zitmomenten.
En alle bewegingen tellen mee: tuinieren, stofzuigen, een wandeling tijdens de lunch, met de fiets naar de winkel, spelen met de kids …
Hup, je stoel uit!

 

2. Eet gevarieerd

Met relatief kleine ingrepen kun je een stuk gezonder eten en je kans om gezond oud te worden, vergroten. Dit kan door bv. elke dag fruit en groenten op het menu te zetten.
En door zo weinig mogelijk te snoepen van suiker- en vetrijke snacks en desserts.
Zorg voor een goede balans tussen magere eiwitten (vb. in vis en gevogelte) en magere koolhydraten (vb. in volkorenbrood, rauwkost en bonen)

 

3. Drink je strak

Het is misschien een ingetrapte deur maar drink toch minstens anderhalve liter water per dag.
Waar het alweer goed voor is? Het helpt je immuunsysteem gezond te houden, verwijdert afvalstoffen, laat je organen beter werken, geeft energie, helpt je op je gewicht te blijven of af te vallen én zorgt voor een strakkere, mooiere huid. Eigenlijk is het goed voor alles!

 

4. Ga voor evnwicht

Niets is zo stresserend en vervelend als elk moment van de dag te moeten opletten of je wel gezond eet, voldoende beweegt en er genoeg andere gezonde gewoontes op nahoudt.
Vind daarom jouw unieke, persoonlijke balans. Het is niet door af en toe een stuk pizza te eten, een glaasje te veel te drinken of je beweegmomenten over te slaan, dat je niet gezond oud kunt worden. De stress die je voelt als je je er druk over maakt, is wellicht erger. Je moet je uiteraard wel wat inzetten, maar zorg voor een goed evenwicht.

 

5. Blijf op gewicht

Door gezond te eten en drie keer per week te bewegen, kom je vanzelf op een gezond gewicht. Als je bovendien niet rookt, leef je als man 8,5 jaar langer en als vrouw maar liefst 15 jaar. Rigoureus diëten is dan weer niet gezond. Sterker nog : het laat je lichaam sneller verouderen. Om over het grote risico van jojoën nog maar te zwijgen.

 

6. Verzorg je huid

Of je nu wel of geen fan bent van laser, botox of fillers, er zijn genoeg andere middeltjes om je huid in een goede conditie te houden.
Je huid elke dag goed reinigen en hydrateren: dat is de essentie.
Smeer dus een vochtinbrengende crème en vergeet de sunblock niet : op je gezicht, hals, decolleté en handen.

Drink voldoende water om je huid stevig te houden. Eet tomaten en rood en blauw fruit zoals bessen en aardbeien, voor een gezonde, stralende teint.

 

7. Slaap voldoende

Als je structureel niet genoeg slaapt, heb je minder energie, een slechter humeur, een haperend geheugen, kun je depressieve gevoelens krijgen en leef je minder lang.
Je afweersysteem lijdt er ook onder, waardoor je vatbaarder bent voor allerlei ziektes. Op termijn kan te weinig slaap je ene paar van je leven kosten.
Al heeft niet iedereen per se acht uur slaap nodig, toch is een gemiddelde van zeven tot acht uur aan te bevelen. Dat zorgt in ieder geval voor een uitgeslapen, fris gezichtje zonder wallen en kringen.

 

8. Blijf positief

Heb je ooit al een chagrijnige honderdjarige gezien? Volgens sommigen is een positieve instelling een krachtig anti-aging wapen. Zeker is in ieder geval dat negatieve gedachten, angst, depressieve neigingen, negatieve emoties en zorgen aan je gezondheid vreten, je bloeddruk doen stijgen en het cholesterol verhogen.
Probeer wat vaker in het ‘nu’ te leven en minder bezig te zijn met ‘moeten’.
Doe dit door bv. meer tijd vrij te maken voor je favoriete sport of bezigheid, een cursus mindfulness te volgen of te mediteren.

 

9. Laat je hersenen kraken

Ook je hersenen worden er met de jaren niet sneller of beter op. Volgens Alzheimer-specialiste Christine Van Broeckhoven, is het belangrijk zo actief mogelijk te blijven. Volgens haar geldt het gezegde ‘rust roest’.
Hoe oud je ook bent, je moet actief blijven deelnemen aan de maatschappij, meegaan met nieuwe trends en media, interesse hebben voor cultuur en sport, veel lezen, nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe hobby’s beginnen …
Zolang het maar activiteiten zijn die je graag doet. Ze zorgen voor nieuwe prikkels en uitdagingen die goed zijn voor je hersenen. Op die manier spoor je de hersencellen aan om te blijven leren waardoor de hersennetwerk actief blijft.
Wil je jong van geest blijven, moet je je leven lang blijven leren.
Haha, vandaar dat mijn Spaans studeren een prima oefening is!

 

Een fit lichaam en een evenwichtige geest zijn vooral een kwestie van gezond verstand!