Warme wijn op een lekkere manier

Als het onverbiddelijk koud is, helpt warme wijn op minstens 25 manieren

25 MAAL WIJN !!

 

1. Warme wijn

Verwarm een glas rode wijn met 1 koffielepel suiker tot tegen de kook aan. Voeg er een snuifje kaneel bij. Garneer met een schijfje citroen, met daarin kruidnagel geprikt.

2. Rode wijn met kaneel

(voor 4 tot 5 glazen)

Boen een middelgrote sinaasappel schoon. Prik er 2 kruidnagels in. Laat de sinaasappel 24 uur trekken in 1 liter rode wijn. Verwarm de wijn tot tegen de kook aan, met een stokje kaneel en suiker naar smaak. Laat ongeveer 15 minuten trekken.

3. Kozakkenbloed

Dit is een speciaaltje! Vul een glas met gelijke hoeveelheden hete koffie en warme rode wijn. Serveer meteen.

4. Wijngrog

Verwarm ½ liter rode wijn met een citroen in schijfjes, een snuifje muskaatnoot, 1 kruidnagel en 150 gram fijne suiker. Laat de wijn zo heet mogelijk worden, maar niet koken. Giet in elk glas een scheutje brandewijn en vul verder aan met de warme rode wijn.

5. Rozijntjeswijn

(voor 4 glazen)

Breng 2 koppen water aan de kook met 1 eetlepel rozijntjes en een snuifje kaneel. Laat 15 min. trekken. Zeef de vloeistof. Druk de rozijntjes goed uit. Voeg bij het aftreksel 2 koppen rode wijn en 4 klontjes suiker. Laat heel even opkoken. Serveer meteen.

6. Kruidenwijn

Doe in een grote kom een koffielepel van elk van de volgende kruiden: citroenmelisse, tijm, kruizemunt, dragon, pimpernel en salie. Leg bovenop een citroen in plakjes. Overgiet alles met 2 flessen zoete witte wijn. Voeg er 50 gram suiker bij. Laat alles 1 uurtje trekken. Zeef. Verwarm de kruidenwijn (niet laten koken).

7. Markies

(voor 4 porties)

Voeg bij 1 fles witte wijn 200 gram suiker en 1 (geschilde) citroen in schijfjes. Laat een uurtje trekken. Verwarm op een zacht vuurtje. Voeg er 1 borrelglas cognac bij. Roer om. Verdeel de warme drank over de glazen.

8. Bisschopswijn

Prik in een goed geboende sinaasappel 10 kruidnagels. Leg de vrucht in een theepot, met een stokje kaneel. Overgiet ze met gelijke hoeveelheden kokend-heet water en warme rode wijn. Laat enkele minuten trekken. Voeg er suiker naar smaak bij.

9. Citroenwijn

(voor 4 porties)

Breng 3 dl water aan de kook met 100 gram suiker, 4 kruidnagels en een snuifje kaneel. Voeg er, van het vuur, 1 citroen in schijfjes bij. Laat 10 minuten trekken. Overgiet alles met 1 fles zoete witte wijn. Verwarm nog even tegen het kookpunt aan. Zeef de drank.

10. Glögg

Verwarm in een grote pan ½ fles rode tafelwijn en ½ fles vermouth met een tiental kruidnagels en een stokje kaneel. Overgiet 10 suikerklontjes met 1 borrelglaasje aquavit. Flambeer. Voeg de gekarameliseerde suiker erbij. Roer goed om. Serveer met rozijnen en gepelde amandelen.

11. Glühwein

Verwarm in een pan twee borrelglazen rode wijn met 2 kruidnagels, een stukje kaneelpijp, een stukje (goed gewassen) citroenschil, 1 theelepel fijne suiker, een paar druppels angostura (een kruidenbitter) en een snuifje cayennepeper. Zeef de drank in een vuurvast glas.

12. Poulbot

(voor 2 porties)

Verwarm 1 glas (gewone) rode wijn tot tegen het kookpunt. Vermeng 1 glas rum met ½ glas bessensiroop (cassis). Giet er de hete wijn bij. Serveer de drank meteen, het liefst in vuurvaste glazen.

13. Warme punch

(voor 4 porties)

Breng 1 fles rode wijn langzaam aan de kook. Vermeng ondertussen in een bowl 1 glas wodka met 2 glazen cognac. Giet er de gloeiendhete wijn bij. Roer één keer om. Serveer de punch meteen.

14. Winterwijn

Doe in een kom 50 gram suiker, 1 kaneelstokje, een stukje foelie, een stukje gember, 6 kruidnagels in een partje sinaasappel geprikt, 3 dl sap van gestoofde peertjes en 4 eetlepels rozijnen. Overgiet met 1 fles rode wijn. Laat trekken. Zeef. Verwarm en voeg ½ dl cognac bij.

15. Hot brandy

Doe een suikerklontje in een glas. Giet er een borrelglaasje cognac bij. Vul het glas verder met warme witte wijn. Roer een keer goed om. Strooi bovenop een snuifje muskaatnoot. Serveer met een schijfje citroen.

16. Peperwijn

Verwarm een glas zoete witte wijn tot tegen het kookpunt aan. Strooi er een snuifje versgemalen cayennepeper in. Serveer met een partje sinaasappel.

17. Honingwijn

Voeg bij een glas kokendhete rode wijn 1 eetlepel honing. Roer tot de honing gesmolten is. Serveer met een schijfje sinaasappel.

18. Smile

Voeg bij een glas kokendhete witte wijn 2 stukje kandijsuiker. Garneer de warme wijn met een klein trosje goed gekoelde, witte druiven.

19. Kruidenpunch

Giet 3 dl sherry in een kookpan. Voeg daarbij 1 stukje engelwortel, 1 pijpje kaneel, 6 kruidnagels, ½ theelepel saffraan, ½ theelepel gember, 3 jeneverbessen, een snuifje muskaatnoot, 150 gram witte rozijnen en 1 sinaasappel in stukjes. Verwarm. Giet er 1 fles witte wijn bij en 1 glas cognac.

20. Carmen-grog

Doe in een glas een borrelglaasje gin. Vul het verder met warme, zoete witte wijn. Strooi er een snuifje muskaatnoot in en garneer met een schijfje kiwi.

21. Amerikaanse grog

Doe in een glas het sap van ¼ citroen, een borrelglaasje rum en een klontje suiker. Vul het verder met warme, witte wijn. Roer om en serveer meteen.

22. Aztekendrank

Verwarm op een zacht vuur 1 kop sterke koffie met 1/8 l rode wijn en 1 borrelglaasje Tequila (of jenever). Giet de drank in vuurvaste glazen. Voeg suiker naar smaak bij. Strooi bovenop een snuifje cacaopoeder.

23. Negus

Verwarm ½ fles jonge rode portwijn met een citroenschil, 2 kruidnagels en een snuifje muskaatnoot. Laat ca. 15 minuten trekken, zonder dat de wijn kookt. Voeg het sap van 1 citroen toe en 3 dl kokend water.

24. Appelpunch

Snij 3 geschilde appels in schijfjes en giet er ¼ fles witte wijn over. Laat enkele uren trekken en haal er dan de appel uit (goed uitdrukken). Voeg de rest van de wijn toe, en 4 eetlepels suiker. Verwarm langzaam zonder te koken. Voeg 2 eetlepels calvados toe.

25. Kabouterdrankjes

Los 4 eetlepels suiker op in 2 glazen heet water. Voeg er ½ fles jonge rode porto aan toe en 8 eetlepels witte rum. Laat de wijn goed heet worden, maar vooral niet koken!