Spanje, bakermat van de tapas

Spanje: De bakermat van de tapas

In Spanje is de siësta heilig en de tapas goddelijk!

Het afstruinen van de tapasbars is hier een echte levenskunst. Verdwaal mee tussen de vele eethuisjes in de straten, terwijl je de extra calorieën eraf wandelt.

De stad Sevilla is de bakermat van de tapas. Ze horen bij de lokale cultuur en zijn dus een absolute must voor elke bezoeker. Tapas zijn traditie en dat blijkt ook uit het interieur van de meeste tapasbars: donker, veel hout en stierenkoppen en oude zwart-witfoto’s aan de muren. Zo hoort het.

Wie houdt van lekker eten is in Sevilla, het hart van Andalusië aan het juiste adres: hier vind je de lekkerste tapas en de beste adresjes.

foto rechts : 'Salmorejo (een soort gazpacho op basis van tomaat, paprika en look)

 

Hoe het begon

De Spaanse tapascultuur begon met lege bordjes. Tapa komt van ‘tapar’, wat ‘afdekken’ betekent. Waarschijnlijk werd het glas sherry met een bordje of stuk brood afgedekt, tegen insecten. Al snel kwam er op de lege bordjes plakjes ham of worst. Slimme barmannen boden ze gratis aan, want de hapjes zorgden voor meer dorst. Stilaan werd tapas even belangrijk als de sherry.

 

Hoe en wat eet je in een tapasbar?

Oud of jong, alleen of in groep, in tapasbars worden vrouwen behandeld met een ouderwetse hoffelijkheid. Het barpersoneel zal graag uitleggen welke tapa er worden geserveerd.

Tapas wordt voornamelijk rond lunchtijd gegeten. Het spitsuur ligt tussen 13 en 14u. Wie geen Spaans spreekt, kan het beste komen op een tijdstip dat het personeel het minder druk heeft met het bijhouden van de bestellingen.

Als de barman je aankijkt en 'digame' (zeg het maar) roept, twijfel dan geen seconde, anders is hij alweer weg. Antwoord meteen met 'una copa de manzanilla' (glas koele, droge sherry), 'una cerveza' (bier), 'vino blanco of tinto' (witte of rode wijn) of 'agua con of sin gaz' (water met of zonder gas). Of vraag meteen naar 'aceitunas' (olijven).

Er bestaan geen regels over de volgorde van de gerechten. De meesten beginnen met iets kouds (ham, gazpacho of olijven) en nemen daarna pas de warme hapjes. Maar in feite kan alles gecombineerd worden.

Er zijn verschillende porties. Een tapasbordje is een klein bord (meestal rond 1 euro), een ración is groter (meestal een bord rond 3 euro), en een halve ración schommelt qua hoeveelheid en prijs zo tussenin. De barman houdt de rekening bij op briefjes of schrijft het bedrag met krijt op de bar. Bij pintxos worden vaak de stokjes geteld. Een kleien fooi wordt op prijs gesteld.

Vrolijkheid is belangrijk in de tapasbars. Er wordt luidruchtiger geconverseerd dan in conventionele restaurants en het is ook niet ongebruikelijk dat de klanten –die verre van dronken zijn – zomaar beginnen te zingen of zelfs de flamenco beginnen te dansen, met alle sierlijke armbewegingen, kronkelingen van de handen en subtiel voetenwerk die bij deze van oorsprong zigeunerdans horen.

 

Hoe en wat eet je in een tapasbar?

Oud of jong, alleen of in groep, in tapasbars worden vrouwen behandeld met een ouderwetse hoffelijkheid. Het barpersoneel zal graag uitleggen welke tapas er worden geserveerd.

Tapas wordt voornamelijk rond lunchtijd gegeten. Het spitsuur ligt tussen 13 en 14u. Wie geen Spaans spreekt, kan het beste komen op een tijdstip dat het personeel het minder druk heeft met het bijhouden van de bestellingen.

Als de barman je aankijkt en 'digame' (zeg het maar) roept, twijfel dan geen seconde, anders is hij alweer weg. Antwoord meteen met 'una copa de manzanilla' (glas koele, droge sherry), 'una cerveza' (bier), 'vino blanco of tinto' (witte of rode wijn) of 'agua con of sin gaz' (water met of zonder gas). Of vraag meteen naar 'aceitunas' (olijven).

Er bestaan geen regels over de volgorde van de gerechten. De meesten beginnen met iets kouds (ham, gazpacho of olijven) en nemen daarna pas de warme hapjes. Maar in feite kan alles gecombineerd worden.

Er zijn verschillende porties. Een tapasbordje is een klein bord (meestal rond 1 euro), een ración is groter (meestal een bord rond 3 euro), en een halve ración schommelt qua hoeveelheid en prijs zo tussenin. De barman houdt de rekening bij op briefjes of schrijft het bedrag met krijt op de bar. Bij pintxos worden vaak de stokjes geteld. Een kleien fooi wordt op prijs gesteld.

Vrolijkheid is belangrijk in de tapasbars. Er wordt luidruchtiger geconverseerd dan in conventionele restaurants en het is ook niet ongebruikelijk dat de klanten –die verre van dronken zijn – zomaar beginnen te zingen of zelfs de flamenco beginnen te dansen, met alle sierlijke armbewegingen, kronkelingen van de handen en subtiel voetenwerk die bij deze van oorsprong zigeunerdans horen.

Pinchos of pinxtos?

In sommige bars worden tapas met cocktailprikkers geserveerd en ‘pintxos’ of ‘pinchos’ genoemd. Bij je vertrek telt de ober gewoon het aantal prikkers om de rekening te maken.

Pincho komt van ‘pinchar’ of prikken. Pintxo (spreek uit: pintsjo) is in Baskenland de benaming voor wat in de rest van Spanje ‘tapa’ heet.

De populairste tapas

Elke Spaanse regio heeft zijn eigen tapasspecialiteit. Klassiekers uit de zee zijn calamares (gebakken inktvis), gambas pil-pil (garnalen in pikante knoflookolie) en boquerones (ansjovis). Andere toppers zijn chorizo (Spaanse worst), albòndigas (gehaktballetjes), patatas bravas (gebakken aardappelen met tomatensaus) en tortilla española (Spaanse aardappelomelet) en natuurlijk is de serranno- of Iberische ham een voltreffer.

Calamares - ración

Je 'moet' het gewoon meemaken : 'borrelen op z’n Spaans' - 'tapas por favor'

Wil je het doen zoals de locals, volg dan volgende tip en wordt een echte ‘Tapasionado’!

1. Neem je tijd

Trek een halve of zelfs een hele dag uit.

Probeer niet snel-snel enkele adresjes aan te doen, want dan ga je voorbij aan hét belangrijkste element van tapas-eten: genieten!

2. Plan maar met mate

Een goede planning is onontbeerlijk: maak een lijstje met op zijn minst enkele adresjes die je zeker wilt bezoeken.

Een te strak schema is dan weer te veel van het goede.

Durf ook ontdekken en stap af en toe een bar binnen die gewoon op je weg ligt.

3 Discipline moet er zijn

Hoe verleidelijk het ook is, stop jezelf niet vol van bij het eerste adresje.

Eén tapa per bar die je bezoekt, zo wil de aloude traditie het.

Meer mag natuurlijk, maar zorg dat je in de volgende tapasbars nog kunt eten.

4. Wandel en blijf staan

Wij gingen te voet op stap, meteen goed om al die extra calorieën te verbranden. Granada en Sevilla bv. zijn vrij groot, maar de meeste wijken liggen op loopafstand van elkaar.

Ook in de bars zelf bleven we staan.

Het kost vaak ook meer als je voor een zitplaats kiest.

5. Couleur local

Tapas eten is een favoriet tijdverdrijf van de sevillianos, dus geen betere manier om je onder de locals te mengen dan bij een bordje tapas.

Ga aan de bar staan, geef je bestelling door en de gesprekken volgen vanzelf.

En ga je niet op reis? Kom je niet in Spanje? Wel voor Spaanse tapas hoef je niet meteen naar de tapasbar, je maakt ze gewoon thuis.

1. Gegratineerde mosselen (Mejillones gratinados)

Voor 4 personen:

  • 48 mosselen
  • 4 teentjes knoflook
  • 6 eetlepels gehakte peterselie
  • 4 eetlepels paneermeel
  • Olijfolie, grof zout, gemalen peper

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Kook de mosselen in een bodempje olijfolie tot ze opengaan. Giet ze af en bewaar het mosselvocht.
  • Open de schelpen en leg elke mossel in een schelphelft. Schik ze in vuurvaste schaaltjes en besprenkel met wat mosselvocht.
  • Pel en snipper de knoflook. Meng met de peterselie en het paneermeel. Kruid met peper en zout. Verdeel het mengsel over de mosselen en besprenkel met olijfolie.
  • Zet de schaaltjes 6 tot 8 minuten onder de grill, tot de mosselen een mooi korstje hebben.

 

2. Garbanzos fritos (geroosterde kikkererwten)

  • Voor 1 portie
  • 1 blik kikkererwten
  • ½ koffielepel gerookt paprikapoeder
  • ½ koffielepel cayennepeper
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 50 ml olijfolie
  • zout

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Meng het paprikapoeder met de cayennepeper, de knoflook en de olie. Kruid naar smaak met zout.
  • Spoel de kikkererwten onder koud stromend water tot het water niet meer schuimt en laat goed uitlekken in een zeef.
  • Schep de kikkererwten door de olie. Spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif 45 minuten in de oven. Schep om de 15 minuten even om, tot de kikkererwten goudbruin kleuren.

Tip: ook lekker bij het aperitief en gezonder dan borrelnootjes en chips.

 

3. Pintxos

Voor 4 personen:

  • 1 stokbrood
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram pata negra (of andere gedroogde ham)
  • 200 gram manchegokaas
  • 50 gram gevulde olijven
  • 50 gram ansjovis
  • Stukje gegrilde paprika, meloen, courgette, gekookte ei …
  • olijfolie

Bereiden:

  • Snij het brood schuin in stukken.
  • Wrijf ze aan één kant in met het knoflookteentje en besprenkel met olijfolie
  • Verdeel de ham en kaas over de broodjes.
  • Werk af met een prikkertje met daaraan een olijf, ansjovisje, stukje meloen, ei, paparika …

 

Voor nog veel meer recepten en lekkere tapas kijk naar volgende link:

Tapas eten in Spanje