Lekkere gerechten uit Scandinavië
Na de vorige artikelen over Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland volgen nog enkele lekkere gerechten uit het ‘Hoge Noorden’.
Wij hebben in Noorwegen vooral genoten van de vele visgerechten!
1. Hapjes met zalm, haring en Deense blauwe kaas (geserveerd met wodka)
Ingrediënten voor 8 personen:
- 250 g verse zalm
- 70 g gerookte zalm
- 140 g gerookte heilbot
- 150 g gerookte haring (kippers)
- 2 eetlepel olijfolie (extravierge)
- 200 ml dikke room, 30% vetgehalte
- 1 potje saus met fijne kruiden Deldiche (1)
- 125 g Deense blauwe kaas Danablu
- 50 g zalmeitjes
- 1 eetlepel honing
- 1 potje gepelde noten
- 1 pak melba-toast
- verse dille
- peper en zout
Bereiding:
- Snij de zalm in fijne blokjes.
- Breng op smaak met de olie en met peper en zout.
- Werk de hapjes af met een beetje dikke room, dille en zalmeitjes.
- Maak een toast met Deense blauwe kaas, noten en wat honing.
- Leg de gerookte zalm, de heilbot en de kippers op een bord.
- Serveer met de saus met fijne kruiden
- Wordt geserveerd met een glaasje wodka.
(1) Deldiche is een Zweedse mosterd saus. Deze saus heeft dankzij de grove mosterdzaadjes een grovere structuur, dankzij de dille krijgt deze saus een frisse toets, het geheel is natuurlijk gezoet en op smaak gebracht.
2. Köttbullar – gehaktballetjes met aardappelsalade met bleekselderij
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 g rundergehakt
- 2 aardappelen
- 500 g aardappelen (voor de salade)
- 1 ui
- 1 ei
- 2 eetlepels boter of plantaardige margarine
- 1 1/2 dl culinaire room 20% vet
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels olijfolie (voor de salade)
- 3 eetlepels paneermeel
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 1 snuifje cayennepeper
- 1 snuifje pimentpoeder
- 1 snuifje komijnpoeder
- 1 snuifje vier-kruidenmengeling
- zwarte peper
- 200 g bleekselder
- 2 fijngehakte sjalotten
- 2 eetlepels fijngehakte dille
- 2 eetlepels witte wijnazijn
Bereiding:
Voor de gehaktballetjes:
- kook de aardappels zacht en maak er puree van.
- Stoof de ui.
- Meng in een kom het gehakt, de ui, de aardappelpuree, het paneermeel, de peterselie, het ei, de kruiden, het zout en een beetje room.
- Rol balletjes van dit mengsel.
- Bak de balletjes in 1 eetlepel boter en 2 eetlepels olijfolie.
- Haal ze uit de pan.
- Maak een roux met het braadvocht en de bloem.
- Voeg de rest van de room toe en laat enkele minuten koken.
- Voor de aardappelsalade:
- kook de aardappelen in de schil. Laat ze afkoelen en pel ze.
- Snij de aardappelen in stukken en snij de selder heel fijn.
- Meng ze samen met de witte wijnazijn, de olijfolie, de sjalot en de verse dille.
- Giet de saus over de balletjes en serveer met de aardappelsalade.
3. Gemarineerde heilbot met broccolipuree en curry-couscoussalade
Ingrediënten voor 4 personen:
Broccolipuree:
- 350 gr broccoli
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 120 gr roomkaas
- 4 moten wilde heilbot, met vel en graat
- 1/2 groene chili
- 1 theelepel Indische curry
- 1/2 limoen
- 1 teentje look
- olijfolie
- verse oregano
Couscoussalade
- 1 theelepel boter
- enkele broccoliroosjes
- 1/2 courgette
- 1 kopje couscous
- 1 theelepel currypoeder
- 1 kopje water
- 2 wortelen
Bereidingswijze:
- Maak een marinade met olijfolie, zeste en sap van een halve citroen, een kleine eetlepel Indische curry, een teentje look, zout en peper en verse oregano.
- Leg de heilbot hier gedurende een half uur in.
- Bak de vis heel kort aan beide kanten in wat olijfolie aan.
- Plaats de vis in een voorverwarmde oven van 200°C (geen hete luchtoven!) en laat gedurende 8 tot 10 minuten garen.
- Kook of stoom de broccoli gaar. Laat even afkoelen en mix met nootmuskaat en de roomkaas. Kruid met limoensap en zout en peper.
- Snij de courgette en wortel in brunoise en laat samen met de broccoliroosjes kort blancheren.
- Voor de couscoussalade
- breng het water met currypoeder, zout en boter aan de kook en voeg dan de couscous toe.
- Roer goed en laat 5 minuten rusten.
- Meng de geblancheerde groenten samen met de couscous en breng op smaak met olijfolie.
4. Ossobuco met zeewolf
Ingrediënten 4 personen:
- 1 kg IJslandse zeewolf
- bloem
- 2 gepelde en ontpitte tomaten
- 1 blaadje laurier
- 1 teentje look, om te persen
- sap van 1/2 citroen en de zeste
- 1 1/2 sjalot, fijngesneden
- 50 gr tomatenpuree
- verse basilicum
- verse tijm
- 1/2 witte koolrabi, in brunoise gesneden
- 1,5 dl witte wijn
- 2 wortels, in brunoise gesneden
- zout en peper
Bereidingswijze:
- Kuis de zeewolf en snij in moten.
- Kruid met zout en peper en haal ze door de bloem.
- Verwarm de pan met olijfolie en/of boter en bak de vis op een hoog vuur.
- Verwarm de wok en doe er zonnebloem – of noten olie in.
- Voeg de fijngesneden sjalot toe en zacht laten aanbakken.
- Voeg de wortels, koolrabi en look toe en wok gedurende 5 minuten.
- Werk af met laurierblaadje, tijm, tomaten, tomatenpuree en witte wijn toe.
- Laat sudderen op laag vuurtje gedurende 5 minuten.
- Leg erna de mootjes in de saus en voeg het sap van de halve citroen toe indien nodig.
- Laat zachtjes verder garen op laag vuurtje en voeg wat zout en peper toe.
- Werk af met basilicum en de zeste van citroen.
5. Krokante zalmfilet op de barbecue met komkommeryoghurt
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 komkommer, schil hem in de lengte, maar laat er hier en daar wat schil aan
- 1,5 kg zalmfilet, ontdaan van schubben en graten
- 1 citroen (schil + sap)
- extra vergine olijfolie
- 1 klein bosje verse munt of oregano, pluk de blaadjes en hak ze fijn
- 300 ml natuuryoghurt
- 1 bosje venkelblaadje of basilicumblaadjes
- 1 verse rode chilipeper, ontdaan van de zaadjes en fijngehakt
- zeezout
- zwarte peper van de molen
Bereidingswijze
- Schrob het rooster van de barbecue zodat je vis er niet aan blijft kleven. Steek hem daarna aan en verhit de kolen tot ze gloeien.
- Als je een kleine barbecue hebt, snij de zalm dan gerust in tweeën.
- Leg de zalm met het vel naar beneden op een plastic snijplank en maak met een scherp mes gelijkmatig insnijdingen van 1 cm diep over heel de vleeskant.
- Strooi de citroenschil en het grootste deel van de fijngehakte venkelblaadjes of het basilicum over de zalm en duw alles in de insnijdingen.
- Wrijf de hele vis lichtjes in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Kruid vooral de velkant goed, want daar zal het meeste gewoon afvallen.
- Wanneer de barbecue warm genoeg is:
- leg de zalm op het rooster met het vel naar beneden. De zalm zal van beneden naar boven beginnen te verkleuren en na ongeveer 4 minuten zou het vel prachtig goudbruin moeten zijn.
- Draai de zalm dan voorzichtig om met een barbecuevork of een spatel en laat hem nog 2 à 3 minuten grillen aan de andere kant.
- Terwijl hij grilt, kun je zachtjes het vel verwijderen en naast de vis op de barbecue leggen om het krokanter te maken.
- Als je wilde zalm gebruikt zal er iets minder vet in zitten en zal hij dus droger zijn. Daarom is het beter dat je hem dan iets minder lang grilt. Je kunt hem zelfs een beetje ongaar laten.
- Als je zalm (biologisch) gekweekt is, gril hem dan tot hij gaar is, maar laat hem niet te gaar worden, anders wordt hij te droog.
- Haal de zalm voorzichtig van de barbecue en leg hem op een mooi bord of op een plank.
- Laat hem wat afkoelen en breek dan het vel in stukken zoals Indische papadums.
- De komkommer:
- Snij de komkommer doormidden in de lengte en verwijder de zaadjes.
- Snij hem in stukjes en meng ze in een kom bij de yoghurt.
- Voeg het citroensap, de helft van de fijngehakte chili en de helft van de fijngehakte munt of oregano toe.
- Druppel er wat extra vergine olijfolie over. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de zalm met een vork in 4 tot 6 stukken.
- Dien op met de komkommeryoghurt en strooi er de rest van de fijngehakte chili, venkelblaadjes of het basilicum over.
- Druppel er nog wat extra vergine olijfolie over en zorg ervoor dat iedereen een stukje krokant vel krijgt.
6. Kaneelbolletjes uit Zweden
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kardemon
- 150 gr kristalsuiker
- 30 gr verse gist
- 750 gr bloem
- eigeel met wat water
- 1 theelepel kaneel
- 3 theelepels kaneel
- 125 gr kristalsuiker
- parelsuiker
- 150 gr verse zachte boter
- 1,5 dl volle melk
- 1,5 dl volle room
- snuifje zout
Bereidingswijze:
- Giet de melk en de room in een steelpannetje en warm zachtjes op.
- Voeg de kardemon en de boter toe en laat mee smelten.
- Wanneer dit op lichaamstemperatuur is, verbrokkel dan de gist erbij en roer door.
- Doe de bloem en de suiker in een kom en voeg een snuifje zout en de kaneel toe.
- Giet de warme melk hierbij en kneed stevig tot een glad deeg.
- Leg het deeg in een kom en dek af met plastiekfolie. Zet in een oven van 35°C tot hij dubbel gerezen is.
- Meng alle ingrediënten voor de vulling: 150gr verse zachte boter, 150gr kristalsuiker en 2eetlepel kaneel) en plet door elkaar met een vork.
- Haal het deeg uit de oven en rol hem uit met een deegrol.
- Snij het deeg in 2 en smeer de vulling erop. Rol losjes op tot een worst en snij in ringen van ongeveer 2 cm
- Leg de ringen in grote papieren cupcake vormpjes en laat nogmaals dubbel rijzen gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 230°C.
- Smeer ze in met eigeel met wat water en versier met parelsuiker
- Bak ze in een voorverwarmde oven van 225°C gedurende 10 minuten
7. Pannenkoeken met dikke room en rode bessen
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 potje dikke room
- 1 pak pannenkoeken
- 1 potje rode-bessenconfituur
Bereiding:
- Verwarm de pannenkoeken in de oven of microgolfoven.
- Besmeer de pannenkoeken met de confituur
- rol ze op en serveer ze met een beetje dikke room.
SMAKELIJK!
voor nog meer Scandinavische gerechten :
Maak jouw eigen website met JouwWeb