Comfort food
Vorig artikel: EXTRA WINTERKILO’S
Na de info had ik beloofd om enkele recepten te plaatsen.
Hier komen ze dan!
Comfort food, maar dan zonder de calorieën!
![](https://primary.jwwb.nl/public/w/l/m/temp-vydznguiyyhacqerpwlf/afbeelding7-165.jpg)
1. Zuiderse quiche
(300 cal voor ¼)
Voor 1 quiche :
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
- ½ aubergine
- ½ courgette
- 2 eetlepels olijfolie
- fleur de sel
- peper en Provencaalse kruiden
- 2 eieren
- 100 gram ricottakaas
- 100 gram fetakaas
- 1 eetlepel zachte zongedroogde tomaatjes
- 3 vellen filodeeg
Bereiding:
- verwarm de oven voor op 200°C
- halveer de paprika en snij de aubergine en courgette in repen
- zet (met wat olijfolie, fleur de sel, peper en kruiden) een kwartier onder de grill
- Draai af en toe om
- doe de zwartgeblakerde paprika’s in een plastic zak, sluit goed af en laat afkoelen: nu komt het vel goed los.
- leg de vellen filodeeg kruislings in een bakvorm en vouw de randen dubbel.
- klop de eieren los en meng met de ricotta
- stort het mengsel over het deeg en schik er de groenten, de tomaatjes en de feta op.
- gaar alles 20 minuten in de oven
![](https://primary.jwwb.nl/public/w/l/m/temp-vydznguiyyhacqerpwlf/n236se/afbeelding8-159.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=687%2C516%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=454&height=341)
2. Quiche lorraine light
(150 cal. voor ¼)
Voor 1 quiche:
- 4 preistengels, in ringen
- 1 sjalot, fijngesneden
- 1 theelepel sojaboter
- peper en zout
- 100 gram magere bacon
- 3 eieren (volledig)
- 3 eierdooiers
- 1 dl room, extra light
- 50 gram gemalen emmentaler
- 3 vellen filodeeg
Bereiding
- verwarm de oven voor op 200°C
- stoof de prei en de sjalot in sojaboter
- kruid met peper en zout
- leg de vellen filodeeg kruislings in een bakvorm en vouw de randen dubbel
- laat de prei uitlekken, kruid met peper en bedek het filodeeg met de prei en de bacon
- klop de eieren en de eierdooiers los met de room en de kaas
- kruid met peper en zout
- giet het eiermengsel op de prei
- bak de quiche 30 minuten in de voorverwarmde oven
- als je erin prikt en het ei is gestold, dan is de quiche klaar
![](https://primary.jwwb.nl/public/w/l/m/temp-vydznguiyyhacqerpwlf/afbeelding9-149.jpg)
3. Quiche met zalm, spinazie en ricotta
274 cal voor ¼)
Voor 1 quiche
- 200 gram broccoli, in roosjes
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel sojaboter
- 500 gram spinazie
- 200 gram ricotta
- 2 eieren, losgeklopt
- peper en zout
- 100 gram zalm in reepjes
- 3 vellen filodeeg
Bereiding:
- verwarm de oven voor op 200°C
- kook of stoom de broccoli 2 minuten
- fruit de knoflook in sojaboter, doe er de spinazie in delen bij
- laat slinken en schep de spinazie in een zeef om al het vocht eruit te halen
- meng de spinazie met de ricotta en de eieren
- kruid met peper en zout
- leg de vellen filodeeg kruislings in een bakvorm en vouw de randen dubbel
- beleg het deeg met het spinaziemengsel, de broccoliroosjes en de zalm
- bak de quiche 30 minuten in de voorverwarmde oven
![](https://primary.jwwb.nl/public/w/l/m/temp-vydznguiyyhacqerpwlf/afbeelding10-142.jpg)
Vooral in de winter is een lekker toetje een perfecte afsluiter van je maaltijd. Maar die zijn helaas niet altijd fijn voor de lijn.
Daarom 2 heerlijke, slanke desserts
1. Fruitcrumble met havermout
(225 cal)
Voor 4 personen
- 300 gram rode vruchten (diepvries)
- 100 gram havermout
- 50 gram rietsuiker
- 50 gram vloeibare sojaboter
- 1 eetlepel magere yoghurt (optioneel)
Bereiding :
- verwarm de oven voor op 180°C
- doe de rode vruchten in een schaal
- meng de havermout met de rietsuiker en de sojaboter
- bedek de rode vruchten met dit mengsel
- gaar de crumble 40 minuten in de oven
![](https://primary.jwwb.nl/public/w/l/m/temp-vydznguiyyhacqerpwlf/afbeelding11-138.jpg)
2. Lichte Tiramisu
(190 cal voor 1 portie)
Voor 6 porties
- 2 eieren
- 1,5 eetlepel zoetstof
- 300 gram ricotta
- 200 gram magere roomkaas
- scheutje amaretto
- 1 kop koffie
- 18 lange vingers (koekjes)
- beetje cacaopoeder
Bereiding:
- scheid de eiwitten en de dooiers
- klop de dooiers met de zoetstof tot het mengsel begint te kleuren
- meng er de ricotta en de roomkaas onder
- klop het eiwit stijf en roer het onder de kaas
- werk af met een scheutje amaretto
- doe de koffie in een diep bord. Dompel de lange vingers erin en leg ze op de bodem van een schaal
- doe er een laag kaasmengsel op, opnieuw een laag koekjes en ten slotte weer kaas.
- strooi er voor het opdienen wat cacao over
![](https://primary.jwwb.nl/public/w/l/m/temp-vydznguiyyhacqerpwlf/xz9kxs/afbeelding12-129.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1326%2C995%2Cx0%2Cy1%2Csafe&width=476&height=357)
Heerlijk ‘WINTERSLANK’
De recepten komen uit 'Vitaya' maandblad. De foto's werden genomen via google
Maak jouw eigen website met JouwWeb