Comfort food

Vorig artikel: EXTRA WINTERKILO’S

Na de info had ik beloofd om enkele recepten te plaatsen.

Hier komen ze dan!

 

Comfort food, maar dan zonder de calorieën!

 

1. Zuiderse quiche

(300 cal voor ¼)

Voor 1 quiche :

  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 gele paprika
  • ½ aubergine
  • ½ courgette
  • 2 eetlepels olijfolie
  • fleur de sel
  • peper en Provencaalse kruiden
  • 2 eieren
  • 100 gram ricottakaas
  • 100 gram fetakaas
  • 1 eetlepel zachte zongedroogde tomaatjes
  • 3 vellen filodeeg

Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 200°C
  • halveer de paprika en snij de aubergine en courgette in repen
  • zet (met wat olijfolie, fleur de sel, peper en kruiden) een kwartier onder de grill
  • Draai af en toe om
  • doe de zwartgeblakerde paprika’s in een plastic zak, sluit goed af en laat afkoelen: nu komt het vel goed los.
  • leg de vellen filodeeg kruislings in een bakvorm en vouw de randen dubbel.
  • klop de eieren los en meng met de ricotta
  • stort het mengsel over het deeg en schik er de groenten, de tomaatjes en de feta op.
  • gaar alles 20 minuten in de oven

 

2. Quiche lorraine light

(150 cal. voor ¼)

Voor 1 quiche:

  • 4 preistengels, in ringen
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 theelepel sojaboter
  • peper en zout
  • 100 gram magere bacon
  • 3 eieren (volledig)
  • 3 eierdooiers
  • 1 dl room, extra light
  • 50 gram gemalen emmentaler
  • 3 vellen filodeeg

Bereiding

  • verwarm de oven voor op 200°C
  • stoof de prei en de sjalot in sojaboter
  • kruid met peper en zout
  • leg de vellen filodeeg kruislings in een bakvorm en vouw de randen dubbel
  • laat de prei uitlekken, kruid met peper en bedek het filodeeg met de prei en de bacon
  • klop de eieren en de eierdooiers los met de room en de kaas
  • kruid met peper en zout
  • giet het eiermengsel op de prei
  • bak de quiche 30 minuten in de voorverwarmde oven
  • als je erin prikt en het ei is gestold, dan is de quiche klaar

 

3. Quiche met zalm, spinazie en ricotta

274 cal voor ¼)

Voor 1 quiche

  • 200 gram broccoli, in roosjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel sojaboter
  • 500 gram spinazie
  • 200 gram ricotta
  • 2 eieren, losgeklopt
  • peper en zout
  • 100 gram zalm in reepjes
  • 3 vellen filodeeg

Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 200°C
  • kook of stoom de broccoli 2 minuten
  • fruit de knoflook in sojaboter, doe er de spinazie in delen bij
  • laat slinken en schep de spinazie in een zeef om al het vocht eruit te halen
  • meng de spinazie met de ricotta en de eieren
  • kruid met peper en zout
  • leg de vellen filodeeg kruislings in een bakvorm en vouw de randen dubbel
  • beleg het deeg met het spinaziemengsel, de broccoliroosjes en de zalm
  • bak de quiche 30 minuten in de voorverwarmde oven

 

Vooral in de winter is een lekker toetje een perfecte afsluiter van je maaltijd. Maar die zijn helaas niet altijd fijn voor de lijn.

 

Daarom 2 heerlijke, slanke desserts

1. Fruitcrumble met havermout

(225 cal)

Voor 4 personen

  • 300 gram rode vruchten (diepvries)
  • 100 gram havermout
  • 50 gram rietsuiker
  • 50 gram vloeibare sojaboter
  • 1 eetlepel magere yoghurt (optioneel)

Bereiding :

  • verwarm de oven voor op 180°C
  • doe de rode vruchten in een schaal
  • meng de havermout met de rietsuiker en de sojaboter
  • bedek de rode vruchten met dit mengsel
  • gaar de crumble 40 minuten in de oven

 

2. Lichte Tiramisu

(190 cal voor 1 portie)

Voor 6 porties

  • 2 eieren
  • 1,5 eetlepel zoetstof
  • 300 gram ricotta
  • 200 gram magere roomkaas
  • scheutje amaretto
  • 1 kop koffie
  • 18 lange vingers (koekjes)
  • beetje cacaopoeder

Bereiding:

  • scheid de eiwitten en de dooiers
  • klop de dooiers met de zoetstof tot het mengsel begint te kleuren
  • meng er de ricotta en de roomkaas onder
  • klop het eiwit stijf en roer het onder de kaas
  • werk af met een scheutje amaretto
  • doe de koffie in een diep bord. Dompel de lange vingers erin en leg ze op de bodem van een schaal
  • doe er een laag kaasmengsel op, opnieuw een laag koekjes en ten slotte weer kaas.
  • strooi er voor het opdienen wat cacao over

Heerlijk ‘WINTERSLANK’

 

De recepten komen uit 'Vitaya' maandblad. De foto's werden genomen via google