Stevia, de nieuwe suiker

Stevia, de nieuwe suiker !

Natuurlijke zoetstof ook bij ons op de markt !


Nul calorieën en zoeter dan suiker: stevia, een zoetmiddel dat gemaakt wordt van de steviaplant.

Het is ook in België en Nederland op de markt.
Na 20 jaar zette het Europees Voedselagentschap het licht op groen

 

Wat is Stevia?

De stevia plant is afkomstig uit Zuid-Amerika, waar hij in het wild groeit als een kleine struik.
De Guarini-indianen in Paraguay gebruiken de blaadjes van stevia al eeuwen als zoetmiddel in gerechten of medicijnen.De plant wordt ook veel gebruikt voor thee.
Steviolglycosiden, de zoetstoffen uit stevia, bevatten geen calorieën of koolhydraten. Maar ze smaken wel 200 tot 300 keer zoeter dan suiker – en daarom zijn ze een perfect zoetmiddel.
 

Mag stevia overal in gebruikt worden?

NEEN !!

  • Europa stelde een lijst samen van de producten waarin steviolglycosiden mogen gebruikt worden en in welke dosis dat mag.
  • Er is ook een lijst waarin ze niet mogen gebruikt worden.
  • Ze zijn enkel toegelaten in bepaalde voedingsstoffen zoals frisdranken, bier, confituur, snoepgoed, groente- en fruitbereidingen, ontbijtgranen, sauzen en voedingssupplementen.
  • De toelating is vaak ook beperkt tot lightproducten zonder toegevoegde suikers.
  • De toevoeging van stevia zal je op het etiket kunnen herkennen aan het nummer E960 of aan het woord stevioglycosiden.


Stevioglycosiden zijn ….

- Volledig natuurlijk
- Tot 300 keer zoeter dan suiker
- Volledig calorievrij
- Veilig voor diabetici
- Niet schadelijk voor de tanden

 

Waarom duurde het zo lang voor stevia in België toegelaten werd?

In landen zoals Japan, China, Australië, Canada, Mexico, Argentinië en de Verenigde Staten … is stevia al veel langer in gebruik.
In de Europese Unie werd het niet toegestaan (behalve in Frankrijk). De Franse overheid heeft in 2009 het stevia-ingrediënt al officieel toegestaan als zoetstof.
In Frankrijk heeft The Coca-Cola Company, drie maanden nadat de Franse overheid sevia officieel als zoetstof had toegestaan, de eerste  Fanta Still op de markt gebracht. Dit is een Fanta-variant zonder koolzuur, met het stevia-ingrediënt.


In België, Nederland en andere Europese landen hebben ze gewacht op de goedkeuring van het Europees Voedselagentschap.
Hoe komt dat en hoe gaat dat in zijn werk?
Wel, stevia en steviolglycosiden werden door de EU gekenmerkt als Novel Food : nieuwe voedingsmiddelen die vóór mei 1997 niet gebruikt werden voor menselijke voeding
Alle Novel Foods worden onderworpen aan wetenschappelijke onderzoeken naar mogelijke toxische stoffen. Dit is een proces dat jaren kan duren.
In april 2010 heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) het gebruik van steviolglycosiden als zoetstof in voedingsmiddelen als veilig beoordeeld
In april 2011 gaf EFSA al groen licht voor de goedkeuring van steviolglycosiden.
Op 12 november werd deze goedkeuring officieel bevestigd door het Europees parlement. Vanaf die dag wordt het gebruik van steviolglycosiden toegelaten, onder strikte voorwaarden.

 

Hoe smaakt stevia?

Producten gezoet met steviolglycosiden smaken heel anders dan gezoet met suiker.
Stevia smaakt wat bitter, een beetje naar zoethout en de smaak blijft langer hangen. Het is dus een beetje wennen.

Kan men steviaplantjes kopen?

Voorlopig enkel als sierplant. Europa gaf de toestemming om de glycosiden uit de stevia te gebruiken, maar het plantje zelf of de blaadjes ervan zijn nog niet vrijgegeven voor consumptie of als voedingsingrediënt.

Frisdrank met stevia

Al sinds het eerste flesje cola light is 'The Coca-Cola Company' kampioen in calorievrije dranken. Naast aspartaan gebruikt de multinational ook stevia als alternatief zoetmiddel.
Wereldwijd heeft de Coco-Cola Company meer dan 30 dranken gezoet met stevia.


In Frankrijk lanceerden ze al Fanta Still met stevia. Wanneer die bij ons in de rekken zullen liggen, is nog niet duidelijk.

 

Niets dan voordelen” door professor Jan Geuns
Deze professor is werkzaam aan de K.U. te Leuven en hij voert al bijna 20 jaar onderzoek naar stevia.
“Belgen eten gemiddeld 131 gram suiker per dag!”
30 tot 40% zou kunnen vervangen worden door stevia. De steviolglycosiden hebben geen enkele negatieve eigenschap. Integendeel: ze beschermen ons lichaam tegen de vrije radicalen, die ziektes als kanker en aderverkalking veroorzaken.
Ze doen het glucose-gehalte in het bloed dalen, wat goed is voor diabetici.
Hij betreurt dat Europa zoveel beperkingen oplegt en hij vind de wetgeving omtrent Novel Foods te veel overtrokken.
Nu zijn de steviolglycosiden goedgekeurd maar de toegestane dagelijkse hoeveelheid ligt erg laag.


De voordelen op een lijst
- Stevia doet de bloeddruk dalen
- Vermindert het glucosegehalte in het bloed
- Verhoogt de gevoelighied voor insuline
- Voorkomt aderverkalking
- Vermindert slechte cholesterol
- Verlaagt de kans op kanker

Dit maakt dat patiënten met suikerziekte het mogen eten, maar deze mensen contacteren toch best eerst hun arts

Kooktips

Je kunt stevia gebruiken om te koken of te bakken, in het laatste geval is het wel aangewezen dat je de helft stevia en de helft suiker neemt. Omdat het veel zoeter is, heb je er minder van nodig dan van suiker om dezelfde smaak te krijgen. Op de verpakking zal de aangewezen hoeveelheid staan. Gedroogde bladeren zijn tot 10 à 15 keer zoeter. Het is dus best dat je begint met een kleine hoeveelheid en dat je naar smaak bijvoegt. Net als suiker versterkt stevia de smaak van andere voedingswaren en is het oplosbaar in water. Het product is hittebestendig tot 200 graden en niet-karameliseerbaar.

Het wordt niet bruin bij het bakken, dus als je een bruine kleur wil, neem je best de helft suiker, honing of ahornsiroop. Sommige mensen merken wel een nasmaak op, dit kun je beperken door een andere stof als honing of ahornsiroop toe te voegen. Je kunt het ook toevoegen aan thee of andere dranken, maar je kunt er ook ijs mee maken.

Bye rimpels
Een ander voordeel is dat het ook gebruikt kan worden als schoonheidsproduct. Zo kun je het aanbrengen als gezichtsmasker, het maakt de huid strak en doet rimpels vervagen. Het helpt ook bij eczeem, acne en jeuk. Als laatste versnelt Stevia het genezingsproces bij wondjes en koortsblaasjes.

 

Ik weet zelf nog niet goed of Stevia een aanrader is? Is het beter als aspartaan? Ik heb er nog geen enkele ervaring mee?


Reeds bestaande en verkochte producten

Chocolade en klontjessuiker

 Bier en limonade

Maak jouw eigen website met JouwWeb