Heerlijke fingerfoodhapjes

Een avondzonnetje ...

Een geïmproviseerd tuinfeestje ...

Je beste vrienden en sfeer ... véél sfeer.

Ik had het in deel één over fingerfood

 

Als we denken aan 'tapas' en 'fingerfood' , denken we inderdaad aan sfeer, gezelligheid, een tuinfeestje ...  Maar ik vind het zonde dat je zou wachten tot de eerste warme dagen om een reeks heerlijke hapjes of tapas op tafel te zetten.

Fingerfoodfeestjes kunnen op elke dag van het jaar, bij het aperitief of op een weekendborrel. Maar ook als volwaardige lunch of gevarieerd avondmaal zijn de mogelijkheden onbeperkt. Ik probeer hier enkele voorbeelden van fingerfoodgerechtjes te geven; hapjes waar je gasten moeilijk hun handen van af kunnen houden. Want inderdaad: bestek is overbodig.

Ik zal het klassieke bordje kaas/salami, spiesje met fruit, potjes olijven, ansjovisjes, rolletjes hesp met kruidenkaas, kleine tomaat garnaal, gemarineerde scampi's, gefrituurde hapjes enz ... niet door geven. Je leest enkele voorbeelden van 'andere' hapjes.

En wat als je maar niet kan kiezen uit de onderstaande lijst van lekkers?

Gewoon combineren naar hartenlust dan maar.

 

1. Grieks hapje

Ingrediënten voor ca. 15 hapjes:

- 1 gewone salami

- 1 stukje zachte geitenkaas

- Gekruide olijven (zonder pit)

- Verse bieslook

- Cocktailprikkers

 

2. Fetahapjes

1 vel bladerdeeg

Vulling

- 200 gr feta

- eigeel

- gedroogde oregano

- peterselie

- verse munt

Bereidingswijze

  • Maak cirkels uit het deeg met een uitsteekvorm van ongeveer 8 cm diameter.
  • Doe alle ingrediënten van de vulling samen in een kom en plet dit met een vork.
  • Leg een beetje vulling in het midden van het deeg. Smeer eigeel op de rand van het deeg.
  • Vouw de cirkel dicht en druk de randen aan met een vork. Leg de hapjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Zet dit in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 10 minuten.

 

3. Kerstomaatjes met pesto

- 12 kerstomaatjes

- 6 eetlepels pesto

Bereidingswijze

Snij het kontje en het hoedje van de tomaatjes.

Haal de pitjes eruit met een heel klein lepeltje.

Vul het tomaatje met de pesto en sluit met het hoedje.

Variatie: gebruik verschillende kleuren kerstomaatjes en vul met garnaalsalade, zalmsla, tonijn,...

 

4. Gevulde champignons met kruidenkaas en spek

- 12 champignons

- 12 eetlepels kruidenkaas

- 12 sneden spek

- boter

- lookkruiden

Bereidingswijze

  • Snij de steeltjes uit de champignons.
  • Vul ze met de kruidenkaas en spekjes.
  • Bak de champignons aan in een beetje boter.
  • Plaats gedurende 2 à 3 minuten in een oven van 180 graden.
  • Strooi er de lookkruiden over.

 

5. Groentenchips met kruidensausje

Ingrediënten

- 1 grote aardappel

- 1 courgette

- 1/4 knolselder

- 1 rode biet

- 1 dikke wortel

- bloem

- 2 eetlepels gehakte bieslook

- 4 eetlepels mayonaise

Bereidingswijze

  • Snijd de groentjes in fijne schijfjes en friteur ze apart op 180 graden gedurende 1 minuut.
  • Opgepast, wortel, courgette, rode biet even in de bloem wentelen om de kleur te behouden.
  • Meng de mayonaise met de bieslook. Dip de chips in de mayonaise.

 

6. Tapa van kleine inktvisringetjes met tomaten en basilicum

Ingrediënten

- basilicum

- 4 gepelde tomaten

- 600 gr inktvisringetjes

- boter

- 1 mespuntje cayennepeper

- 2 eetlepels gepelde tomaten in blik

- 3 teentjes knoflook

- peper en zout

- 1 mespuntje provencaalse kruiden

- 1 ui

Bereidingswijze

  • Snijd de inktvis in ringen, was ze en leg ze op een stukje huishoudpapier.
  • Snijd de knoflook en de ui fijn en de tomaten in kleine blokjes.
  • Verwarm de boter en bak de inktvisringen 2 à 3 minuten om een mooie kleur te verkrijgen. Inktvisjes zijn mals en mogen niet te lang gebakken worden, anders krijgen ze een rubberachtige textuur.
  • Voeg er vervolgens de ui, de knoflook, de tomatenblokjes, de Provençaalse kruiden en de cayennepeper aan toe. Kruid met peper en zout.
  • Laat ongeveer 15 minuten sudderen op een zacht vuurtje. De inktvis en de tomaat laten hun jus vrij waardoor na vermenging ervan een heerlijke dikke saus ontstaat.
  • Laat alles gedurende 15 minuten sudderen. Versnipper de basilicum en voeg dit er vervolgens aan toe. Dien op met een stukje toast.

 

7. Crostini ai funghi (toastjes met paddenstoelen)

Voor ongeveer 10 stuks

Ingrediënten

- 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)

- 1 teentje knoflook (uit de knijper of fijngesneden)

- ½ bosje peterselie (gewassen en grof gehakt)

- 1 eetlepel olijfolie extra vergine

- Peper en zout

- 5 à 6 blaadjes munt (fijngesneden)

- 1 theelepel citroensap

- 10 dunne sneetjes brood (stokbrood of boeren witbrood)

Bereiding:

  • Week de paddenstoelen in 400 ml warm water. Giet de paddenstoelen af, maar vang het weekwater op.
  • Meet 200 ml van het weekwater af, als er zandresten inzitten kan je het nog even door een koffiefilter gieten.
  • Hak de paddenstoelen grof met een mes.
  • Verhit een eetlepel olijfolie, bak hierin de paddenstoelen ca. 3 minuten, voeg op het einde de look en peterselie toe en bak nog een minuutje mee. Voeg peper en zout toe.
  • Doe er 100 ml van het weekvocht bij en laat op een middelhoog vuur 10 minuten sudderen, voeg nu en dan een beetje van het resterende weekwater toe, het eindresultaat mag niet te nat zijn, anders moet je het nog wat laten inkoken.
  • Haal het paddenstoelenmengsel van het vuur en pureer het met een mixer. Breng op smaak met het citroensap en eventueel nog wat peper en zout.
  • Plaats het brood onder de grill in de oven (ca. 4 minuten aan 1 kant en 2 minuten aan de andere).
  • Besmeer de toastjes met de paddenstoelenpuree. Bestrooi met munt en eventueel een beetje olijfolie.

Tip: Dit kan je ook met verse champignons of verse bospaddenstoelen maken, dan hoef je ze niet te mixen.

 

8. Crostini met gegrilde sardientjes, serranoham en kappertjesvinaigrette

Ingrediënten :

- 2 verse sardienenfilets

- 4 takjes venkelgroen

- 2 plakjes serranoham

- Olijfolie

- Peper en zout

- 4 sneden bruin stokbrood

 

- Citroenpartjes

- 1 citroen

- 1 deel suiker (ca. 50g)

- 1 deel water (ca. 50g)

- Kappertjesvinaigrette

- 1 eetlepel kappertjes op zout (gespoeld en fijngehakt)

- ¼ sjalot (fijngesnipperd)

- 1 eetlepel fijngehakte peterselie

- 1 eetlepel olijfolie

- 1 theelepel witte wijnazijn

- Peper en zout

Bereiding:

  • Begin met de citroenpartjes. Snijd de schil van de citroen weg tot op het vruchtvlees, zodat de partjes zichtbaar worden.
  • Snijd de partjes of segmenten los met een scherp mes.
  • Breng intussen het water en de suiker aan de kook, tot de suiker is opgelost. Giet het suikermengsel over de citroenpartjes en laat op kamertemperatuur afkoelen.
  • Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette en zet weg tot gebruik.
  • Snijd de sardienenfilets los, zodat er 4 stukjes vis ontstaan. Bestrooi met peper en zout en leg op iedere filet een takje venkel. Snijd de plakjes ham in de lengte in twee.
  • Wikkel de filets in een plakje ham, (in het midden) maar laat aan beide kanten een stukje onbedekt.
  • Verhit een grillpan, giet er een beetje olijfolie in en gril hierin aan de ene kant van de pan de stukken brood en aan de andere kant de sardienen aan beide zijden.  
  • Schik het brood op 4 borden, leg er telkens een sardientje op, werk af met de vinaigrette en een uitgelekt citroenpartje.

 

9. Apéroprikkers (aperitiefspiesjes)

We maken verschillende spiesjes en steken ze opeen halve meloen.

Ingredienten

  • 200 gr belegen kaas, in blokjes gesneden
  • 200 gr salami, in blikjes gesneden
  • ½ ananas, in blikjes gesneden
  • 1 tros witte druiven
  • 1 doosje kersttomaatjes
  • 250 gr mozzarellabolletjes
  • 1 bokaal augurkjes
  • 1 bokaal zilveruitjes
  • 1 meloen (1/2 als steun voor de stokjes, de andere helft uitgehaald als bolletjes)
  • 2 sneetjes goudaham
  • satéstokjes

Zo maak je ze :

  • spiesje 1 : steek op de satéstokjes afwisselend stukjes kaas, stukjes fruit, stukjes salami, zilveruitjes, augurkjes
  • spiesje 2 : maak een ander spiesje met mozzarellabolletjes en kersttomaatjes
  • snij de sneetjes gandaham in fijne reepjes en wikkel die rond de meloenbolletjes en steek op de stokjes (bovenaan het stokje)
  • steek alle stokjes in een meloen
  • serveer met een cocktailsausje of mayonaise

 

Er zijn ZOVEEL andere hapjes, fingerfood, tapas ... of hoe je het ook noemt.

Lees ook vorig deel

Maak jouw eigen website met JouwWeb