België - Zoet Wallonië

Vorig deel gemist?  'De keuken van Wallonië'

In deel 2 gaan we de 'zoete toer' op.

Zoet Wallonië

Na de maaltijd is er altijd nog plaats voor een toetje.

Appelbeignets of beschuiten die worden gebakken in met melk losgeklopt ei

De befaamde ‘boukètes’, boekweitpannenkoeken met appel of krenten die dik met bruine suiker worden bestrooid.

In het land van Herve bestrijkt men ze met een dikke laag van de bekende Luikse perensiroop die verrukkelijk smaakt met geitenkaas of de pittige Hervekaas.

De kleine broer van de Hervekaas is de pikante ‘potkèze’, op basis van oude wrongel. Potkèze wordt wel eens gemengd met ‘makeye’, een magere plattekaas en heet in de Vesderstreek ‘bizeux’.

foto : Luikse perensiroop

 

Taarten en zoet gebak zijn er in Wallonië te kust en te keur.

De ‘baisers’ de Neufchâteau : schuimtaartjes met slagroom => (foto + uitleg- zie verder)

de ‘crouistillons’ (oliebollen) met amandelen van Malmedy

de ‘biscuits de Spa’ koekjes met bloem, anijs, krenten, karwijzaad, suiker, room, boter en eieren waarbij een borreltje ‘elixir de Spa’ wordt gedronken of de ‘vaution’ of votion (macrons)

Maar ook de suikertaart uit Verviers

de ‘crottes de baudet’ (macrons die eruit zien als ezelsvijgen

de ‘tarte au corin’ krententaart die in heel Wallonië bekend is

de ‘tarte flamiche’ – soort quiche

foto links : 'crottes de baudet  -  midden: 'tarte au corin'  -  rechts: 'tarte flamiche met peren'

de 'mattentaart' uit Geraardsbergen

de 'couque’ de Dinant', gemaakt met een mengsel van bloem, honing en vier kruiden die de koek even taai en onverwoestbaar maken als de stad Dinant zelf!

Er zijn ook nog de ‘rombosses’ (appelbollen) uit Couvin.

de ‘cougnous’ de kleine krentenbroodjes die de vorm hebben van een ingebusselde boreling en die eens te meer bewijzen dat wij een volk van bakkers zijn.

En wie niet van al dat zoets houdt, kiest voor een stuk lekkere Ardense kaas, er zijn er teveel om op te noemen, met een glas schuimend streekbier dat hier in vele abdijen nog artisanaal gebrouwen wordt.

Les Baisers de Neufchâteau (De Kussen van Neufchâteau)

Ze zijn uniek! Je mag héél Wallonië afzoeken, u zult vaak imitaties tegenkomen, maar je zult ze enkel in Neufchâteau kunnen proeven. De echte, niet te evenaren ‘Baisers de Neufchâteau’ zijn een zeldzaamheid, die door iedere lekkerbek moet geproefd worden.

Beeld je in : twee kleine schuimtaartjes, zacht en licht, met een subtiele dosering van suiker en bedekt met amandelschilfers. Verenig deze vervolgens met een verrukkelijke chocoladecrème. En zelfs uw grootste fantasie blijft nog ver verwijderd van de werkelijke smaak die uw mond verovert wanneer u in deze kleine gebakjes bijt.

Ze werden uitgevonden in 1960. Op dat moment werden er veel kleine taartjes gemaakt om zo of met een kopje koffie te eten. Een zekere M. Wanet kwam op het idee om twee kleine amandelkoekjes te combineren met chocoladeboter => de ‘Baisers de Neufchâteau’ waren geboren. Je vind op andere plaatsen ook ‘Baisers’ , zelfs in Parijs. Maar ze zijn niet te vergelijken met de echte. Veel banketbakkers probeerden om ‘Baisers’ te maken. Het is echter een eentoning werk dat veel kunde en precisie vraagt. Het maken van geklopt eiwit is delicaat. Een kleinigheid kan het doen omslaan. Het bakken is een strategisch moment. En tenslotte vraagt ook het samenvoegen de hand van een expert om ‘Baisers’ te verkrijgen die identiek zijn, niet te dik, niet te dun.

Maitrank

Deze alcohol op basis van witte wijn is een typisch Ardeens product. De Maitrank is een streekproduct waar je niet om heen kunt. Hij is gearomatiseerd met ‘aspérula odoranta’, lievevrouwebedstro, dat in de maand mei in de bossen van Aarlen wordt geplukt. Dit is het belangrijkste ingrediënt in de bereiding.

De oudste sporen van de Maitrank (‘drank van mei’) vindt men terug in de Middeleeuwen. Monniken die op zoek waren naar een middel om hun zure wijn zoeter te maken, mengden deze met verschillende geneeskrachtige kruiden uit hun tuin. Lievevrouwebedstro, toen al gekend omwille van zijn kalmerende, antispasmodische en urineafdrijvende eigenschappen, bleek één van de planten te zijn die het beste aroma gaf aan deze brouwsels van miserabele kwaliteit. De wijn kreeg opnieuw een fruitige, wilde en groene smaak.
Lievevrouwebedstro is ook de koningin van de festiviteiten die sinds 1955 in mei in Aarlen te harer ere worden gehouden: jam/confituur, pralines, bier, kaas,… de aspérula odoranta en de Maitrank verschijnen er onder alle vormen. Iedereen heeft wel zijn eigen recept, caféhouders zowel als particulieren. En je kan er proeven van gerechten op basis van de Maitrank.

Nog enkele recepten :

Baisers” van Malmédy

Ingrediënten :

  • 500 gr poedersuiker
  • 12 eiwitten
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • ½ l verse room

Bereiding :

  • klop de eiwitten heel stijf met de poedersuiker en schep over in een spuitzak met een wijd gekarteld mondstuk.
  • spuit hiermee kleine hoopjes op een zorgvuldig schoongemaakte bakplaat.
  • laat ongeveer 10 minuten drogen in een matig voorverwarmde oven. Neem uit de oven en laat afkoelen en goed opstijven.
  • klop de verse room stijf met de vanillesuiker en vul net voor het serveren de schuimpjes met slagroom. Kleef ze per twee aan elkaar met slagroom.

Dinantse Flamiche

Ingrediënten :

Voor het deeg :

  • 250 gr bloem
  • 4 eieren
  • 1 snuifje zout
  • 1 dl volle melk

Voor de vulling

  • 150 gr Romedennekaas uit Dinant (of een andere witte streekkaas)
  • 100 gr boter
  • 4 eieren

Bereiding :

  • schud de bloem in een diepe kom, maak een kuiltje in het midden en breek daarin de eieren.
  • leg klontjes koude boter langs de randen en voeg een snuifjes zout toe.
  • giet er met straaltjes de melk bij en kneed met de vingers tot een glad en soepel deeg. Rol tot een bal en laat op kamertemperatuur een uur rusten, onder een vochtige doek.
  • kneed nogmaals goed door en rol uit op een dikte van ½ cm. Bekleed een beboterde taartvorm met het deeg.
  • meng voor de vulling de kaas met de losgeklopte eieren en de malse boter. Schep de gladde massa in de deegbodem en bak 35 tot 40 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
  • serveer heet

met hulp van :

http://www.ardennes-etape.be/vakantie-ardennen-Gastronomie-107/De-Streekproducten-2974.html

 

Foto's via Google: gelabeld voor commercieel hergebruik

Maak jouw eigen website met JouwWeb