Schotland : bier en tea

We maakten reeds kennis met de Schotse eetgewoontes ... we proefden van de Schotse whisky ...

deel 1 : Schotland, het land van de traditie

deel 2 : Schotland, land van mooie natuur, whisky en rijke smaak

deel 3 : Schotland en whisky

 

Maar Schotland heeft nog meer dan dat. Wie heeft zin in een biertje?

BIER

De traditionele Schotse bieren zijn Bitter, Ale en Stout.

  • Bitter is een heerlijk verfrissend bier met een lichtbruine kleur. Het is vaak wat laffer van smaak dan ons eigen pils en je moet er van (leren) houden.
  • Ale is een traditioneel gebrouwen bier met een iets hoger alcoholpercentage en een stevigere smaak. Elke streek heeft eigen brouwerijen. Als u avontuurlijk bent ingesteld vraag dan eens om een 'local ale'.
  • Stout is een wat bitter en diep donkerbruin bier. Guiness is een veel voorkomend merk, wat ook bij ons bekend is. Maar er zijn nog andere merken, de Schotse stout.
  • Vraag om 'lager' als je pils wilt drinken, al is het koolzuurgehalte vaak wat lager dan dat je gewend bent.

 

Douglas Celtic Lager is een licht blond bier dat zelfs de meest veeleisende bierliefhebber bekoort.

Smaak : het is een licht bier, zoals een echte Angelsaksische lager. Het perfecte evenwicht tussen een makkelijk te drinken bier en een kwaliteitsbier met 5% alcohol. Door zijn subtiele hopsmaak verfrist Douglas Celtic Lager de meest verwende smaakpapillen.

 

Douglas Celtic Red is een sterk bier, amberkleurig, maar neigend naar rood.

Smaak : een directe, precieze smaak met lichtjes kruidige vermengd met een subtiel karamelaroma.

 

Douglas Celtic Super is een sterk blond bier met een uitgesproken karakter.

Smaak : dit bier met 7,9% alcohol, heeft een lichtjes bittere smaak, waarin toch al de kwaliteiten van de malt tot uiting komen.

 

Douglas Celtic Xtra Strong heeft een hoog alcoholgehalte. Dit bier drink je met waardigheid, de blik reeds gericht op toekomstige veroveringen!

Smaak : dit bier staat aan de top in de categorie van de sterke blonde bieren. Het verleidt met zijn zijdezachte smaak en bittere karakter.  Dit bier moet heel fris gedronken worden om de pittige smaak optimaal te ervaren.

 

Mc Douglas Scotch Ale is een zuivere moutdrank die niet moet onderdoen voor het beroemde gerstebier van onze Keltische voorvaderen.

Smaak : dit sterke bruine bier van hoge gisting smaakt als een Schotse legende.

 

Gordon Finest Beers

In de hemelse velden te midden van de ongerepte lochs en tussen de Schotse spookkastelen in, daar is de Gordon Finest Scotch ontstaan. De Gordon Finest Beers staan voor verleidingskracht en overredingskracht in één.

De Schotse origine en het hoge alcoholgehalte verlenen deze bieren een zachte smaak, maar tegelijkertijd ook een explosief karakter.

Het witte en smeuïge schuim vormt een fraai contrast met de donkerbruine godendrank zelf : verbluffend lekker. De kenners herkennen er de authentieke scotch in : de ziel van Schotland.

 

Schotse stout

Niet alleen de ‘Guiness’ uit Ierland is bekend.

Ook Schotland heeft zijn traditionele recept uit de jaren 1800... triple blend van malts..."

De Schotse stout van de Belhaven Brewery Company bevat gemoute gerst –7,0% alcohol
Smaak is redelijk sterk, zoet, zeer moutige … bijna een smaak van gedroogde vruchten.

 

Er is ook stout van 4,5 % vol : de Glencoe

 

Hét strafste bier is Schotse creatie van 65%

Het strafste bier ter wereld komt van Schotse bodem. De Brewmeister Armageddon bevat maar liefst 65% alcohol.

Een ongelooflijk hoog percentage als je beseft dat een Duvel, toch een van de straffere biertjes uit ons Belgenlandje, 'amper' 8,5% bedraagt. Het vorige record stond op naam van een Brits bier, met 60%.

Volgens de brouwerij zelf is de alcoholsmaak niet te overheersend, maar proef je net als bij een goed biertje vooral de hop, mout en gist.

Voor één flesje van 33 cl tel je 62 euro neer. Maar we garanderen je dat je na zo'n flesje waarschijnlijk geen nood meer hebt aan een tweede.

 

Schotse likeur : de Drambuie

volgens wikipedia : De naam 'Drambuie' is afgeleid (waarschijnlijk) uit het Schotse Gaelic een dram buidheach, wat betekent "de drank die voldoet."

Drambuie wordt al vanaf 1746  gemaakt, op het schotse eiland Skye. Het is eigenlijk een gedeeltelijk geheim recept. We weten wel dat er verschillende single malts (die zeker 15 jaar oud zijn) worden gebruikt en dat samen met kruiden en heidehoning.

Het is een zoete, goudkleurige likeur met een prachtige smaak en ideaal voor het maken van whiskycoctails.

 

De Schotse Pubs

De pub vormt het middelpunt van het sociale leven in Schotland. Even een drankje met collega's tijdens de lunchpauze of na het werk is de normaalste zaak van de wereld. Wees ook niet verbaasd als je in een pub een grootmoeder met gekleurde permanent gezellig ziet praten met een jongere of als iemand, die duidelijk goed bij kas zit, een geanimeerd gesprek voert met iemand wiens hele bezit in een boodschappentas past.

http://www.kaiparareizen.nl


Pubs zijn vrijwel zonder uitzondering traditioneel van inrichting. Veel pluche, houten vloeren, donker hout en veel, heel veel koperen ornamenten. De bar heeft vaak een indrukwekkende rij van taps waar het bier en de cider met de hand in de glazen wordt gepompt.
Vrijwel alle pubs serveren maaltijden, meestal tussen 12:00 en 14:00 en tussen 18:00 en 20:00. De kwaliteit van deze maaltijden is de laatste jaren sterk verbeterd en de prijzen zijn alleszins redelijk. Vaak gaan hele gezinnen op zondag in de pub eten. Let er echter wel op dat kinderen onder de 16 jaar niet worden toegelaten in het gebied rond de bar.

http://www.belugareizen.nl

 

Tearooms

Naast alcoholische dranken is er volop mogelijkheid te genieten van een kopje thee in een van de vele Schotse tearooms. Net als in Engeland wordt hier ook veel thee gedronken. Je vind tearooms in elke stad of dorp. Hier kun je genieten van een heerlijke thee met daarbij bijvoorbeeld scones, maar ook een kopje koffie smaakt er lekker.

In de tearoom vindt je bij binnenkomen, vaak een soort lessenaar bij de ingang. Het is de bedoeling dat je daar even blijft wachten tot men tijd heeft om je naar een tafeltje te begeleiden.
Het is ook de moeite waard om hier eens een lunch wat later te plannen en een high tea te bestellen.

 

Engelse tea gewoontes

De Afternoon Tea wordt door de Engelsen niet gezien als maaltijd, maar als tussendoortje en meestal rond 4 uur 's middags geserveerd. Naast de thee worden sandwiches, cakejes en kleine zoete en hartige hapjes genuttigd.

De High Tea, welke voornamelijk wordt gehouden in het Noorden van Engeland en in Schotland, kan wel bijna als maaltijd worden beschouwd en wordt meestal rond 6 uur 's avonds geserveerd. Het grote verschil met de Afternoon Tea is dat de High Tea veel uitgebreider en voedzamer is. Een High Tea kan bestaan uit quiche, (grovere) sandwiches, verschillende soorten taart, pudding en nog vele zoete en hartige lekkernijen.

Presentatie
Het leuke aan de 'theetijd' is dat het eigenlijk een ritueel is geworden waarbij de presentatie net zo belangrijk is als alle aangeboden lekkernijen. Mooie, stijlvolle en elegante theekopjes, altijd thee uit een theepot, mooi linnengoed en niet te vergeten de etagères en schalen waarop of waarin al het lekkers geëtaleerd staat.

http://www.theeinstijl.nl/Geschiedenis.htm

 

Teahouse in de bergen

http://www.reizendl.be

Met deze mooie foto nemen we afscheid van Schotland.

Maak jouw eigen website met JouwWeb