Welke kruiden gebruiken bij welk gerecht?
Verse of gedroogde kruiden … ze geven geur, kleur en smaak aan je gerechten.
Hier volgen 20 kruiden die onze smaakpapillen strelen!
1. Basilicum
Smaak : heeft een pittige smaak, met accenten van munt, anijs en wat kruidnagel. Het is een van de meest geurige keukenkruiden.
Lekker bij : past perfect bij tomaten, salades en zuiderse groenten, pastagerechten, varkensvlees, gevogelte, kaas, eieren en pizza.
Basilicum is ook het basisingrediënt van pesto.
Gebruik : je kan zowel de blaadjes als steeltjes gebruiken. Laat basilicum liefst niet meekoken. Voeg best toe op het einde van de bereiding. Mag royaal gebruikt worden, het liefst zonder andere kruiden erbij.
Tip : om de smaak beter te behouden; verscheur de blaadjes in plaats van ze fijn te hakken
2. Bieslook
Smaak : bieslookpijpjes hebben een frisse en fijne, milde uiensmaak en een intense geur.
Lekker bij : salades, dressings, gekookte aardappelen of aardappelpuree, komkommer, rauwkost, omelet, gegrilde vis en schelpdieren, vlees (vooral bij kalfsvlees en gevogelte), plattekaas (kwark) en kruidenboter.
Gebruik : bladstengels volledig gebruiken of in fijne ringetjes afknippen. Niet verwarmen op hoge temperatuur, ook niet meekoken. Doe bieslook pas voor het opdienen bij je gerecht, anders verliest het smaak. Gebruik royaal!
Tip : bieslook kan je ook decoratief gebruiken , bv om rolletjes vlees of vis mee vast te knopen. Dompel de stengels even in kokend water en laat meteen schrikken in koud water. De stengels zijn dan sterker!
3. Bonenkruid
links : zomerbonenkruid - rechts : winterbonenkruid
Smaak : peperachtig en scherp aromatisch
Lekker bij : alle soorten bonen, kool, spruitjes, bietjes, komkommer, aardappelen, erwtensoep, vis en gegrild vlees.
Gebruik : spring eerder spaarzaam om met bonenkruid, het smaakt heel sterk door. Het mag gerust meekoken.
Er is zomerbonenkruid en winterbonenkruid. De blaadjes van de eerste hebben een sterke geur en zien eruit als dikke naalden. Winterbonenkruid lijkt op de zomervariant, maar de blaadjes zijn taaier en de smaak is minder verfijnd
4. Citroengras
Smaak : dit kruid smaakt fris en naar citroen
Lekker bij : citroengras is heel populair in de Thaise keuken en smaakt goed bij vis en zeevruchten. Gedroogd citroengras doet het ook goed op de barbecue.
Gebruik : de zachte, witte delen kun je verwerken in salades en marinades. De groene stronken mag je laten meekoken.
5. Citroenmelisse
Smaak : dit kruid smaakt fris naar citroen en heeft een doordringende, honingzoete citroengeur.
Lekker bij : vis, paddenstoelen, spruitjes, doperwtjes, wortelen, rodekool, komkommer, kalfs-en lamsvlees, kip, fruitdesserts
Gebruik : spring er spaarzaam mee om en laat niet meekoken. Citroenmelisse kun je gebruiken ter vervanging van citroenschil.
6. Dille :
Smaak : dit kruid heeft een lichte anijssmaak De zaadjes smaken iets krachtiger dan het groen.
Lekker bij : alle vis, schaal- en schelpdieren (vooral bij scampi’s en zalm), eieren, aardappelen, komkommer en avocado's, tomatengerechten. Dille gaat ook goed samen met zure ingrediënten als azijn, yoghurt en zure room. En de zaadjes zijn dan weer erg lekker in stoofschotels met lamsvlees.
Gebruik : voeg de verse blaadjes (of de de fijngehakte dille) pas toe net voor het serveren toe, anders verliezen ze hun aroma. Spaarzaam gebruiken.
Tip : de stengels van dille gaan snel slap hangen. Verwerk het kruid dus best zo snel mogelijk na aankoop.
7. Dragon
Smaak : indringend en bitterzoet
Lekker bij : Geen bearnaisesaus zonder dragon! Bovendien zorgt dit kruid ook voor finesse in tartaarsaus, dressings, azijn, mosterd en marinades. Fijngehakte dragon is lekker bij schelpdieren, vis, kalkoen, eieren en kip. Ook bij sla en kruidenkaas is dragon een aanrader.
Gebruik : je mag dragon kort meekoken, maar spring er spaarzaam mee om!
8. Kervel
Smaak : indringend en bitterzoet
Lekker bij : Geen bearnaisesaus zonder dragon! Bovendien zorgt dit kruid ook voor finesse in tartaarsaus, dressings, azijn, mosterd en marinades. Fijngehakte dragon is lekker bij schelpdieren, vis, kalkoen, eieren en kip. Ook bij sla en kruidenkaas is dragon een aanrader.
Gebruik : je mag dragon kort meekoken, maar spring er spaarzaam mee om!
9. Kervel
Smaak : koriander smaakt pittig zoet, met een exotisch aroma van oranjebloesem en anijs.
Lekker bij : tomaten, pompoen, ui, kaas, vleesmarinades, vis, rijst roerbakgerechten, curry's en andere oosterse gerechten
Gebruik : beter te veel dan te weinig. De steeltjes mogen meekoken, de blaadjes niet. Korianderblaadjes behouden langer hun aroma als je ze voor gebruik even in koud water onderdompelt. De zaadjes kun je van tevoren weer tien minuten in koud water leggen.
10. Laurier
Smaak : laurier smaakt een beetje bitter en is stek aromatisch.
Lekker bij : dit kruid geeft smaak aan wild, gevogelte, stoofpotjes met vlees, peulvruchten, marinades, tomatensaus, haring, ingemaakte groenten en soepen
Gebruik : spaarzaam, dus hooguit twee à drie blaadjes. Laurier mag je laten meekoken. Hoe langer je de blaadjes laat pruttelen, hoe kruidiger.
11. Lavas (of maggiplant)
Smaak : doordringende, selderachtige geur en smaak.
Lekker bij : soepen, bouillons, stoof-en ovenschotels, tomaten, wortelen, spinazie, varkensvlees, schapenvlees, gehakt, gevogelte en vegetarische gerechten.
Gebruik : de vaste plant kan worden gescheurd. Je mag het laten meekoken, maar gebruik met mate.
In VOLGEND DEEL komen nog meer kruiden aan bod
Gegevens komen deels uit libelle en deels uit eigen ondervinding.
foto's genomen via google voor commercieel hergebruik.
Maak jouw eigen website met JouwWeb