Eenvoudige gerechten met kruiden

 

Welke kruiden gebruiken bij welk gerecht?

Over 20 soorten kruiden en hun gebruik kan je lezen in: DEEL 1  -  DEEL 2

Verse of gedroogde kruiden … ze geven geur, kleur en smaak aan je gerechten.

Acht eenvoudige recepten

1. Tortilla met ricotta en basilicum

Ingrediënten (voor 4 personen) :

  • 6 eieren
  • 3 eetlepels gehakte basilicum
  • 1 rode ui, in reepjes gesneden
  • 2 aardappelen, gekookt en in blokjes
  • 250 gram fijne boontjes, gekookt en in stukjes
  • 1 eetlepel bakboter
  • 150 gram ricotta, verkruimeld
  • peper en zout

Bereiding :

  • meng de eieren met het basilicum en kruid met peper en zout
  • stoof de ui glazig in de boter in een grote pan
  • bak de aardappelen even mee
  • doe er de boontjes bij en schep om
  • breng op smaak met peper en zout
  • schenk er het eiermengsel over en bak op een matig vuur tot het ei bijna gestold is
  • verdeel de ricotta over de tortilla en zet onder ene hete grill tot het ei volledig gestold en goudbruin is

Serveer met een groene salade

 2. Rösti van courgette met verse munt

Ingrediënten ( voor 4 personen)

  • 2 courgettes
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels fetakaas , verkruimeld
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 eetlepels verse munt, fijngehakt
  • paprikapoeder
  • cayennepeper
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding :

  • was de courgettes, maar schil ze niet
  • rasp ze grof, strooi er een beetje zout over en laat goed uitlekken in een vergiet; Druk er zoveel mogelijk vocht uit.
  • klop het ei los met de bloem en schep de courgettes met de feta eronder.
  • breng op smaak met peper, paprikapoeder, cayennepeper, look en verse munt.
  • zout is niet nodig, want feta bevat al veel zout
  • schep kleine hoopjes in een antikleefpan in een beetje olijfolie
  • druk ze een beetje aan en bak de rösti’s langs beide kanten in enkele minuten goudbruin.

Tip : lekker bij gegrilde vis of vlees

 

3. Parelhoen met tijm

  • Wrijf een parelhoen in met peper en zout.
  • Plaats de parelhoen in een vuurvaste schotel samen met een teentje knoflook en meerdere takjes tijm.
  • giet er droge wijn bij, voldoende tot het vlees onder staat
  • zet dit alles ongeveer twee uur in de oven tot de wijn bijna helemaal verdampt is en het vlees goudbruin en mals is.
  • opdienen met wat gestoofd witloof of wat andere wintergroentje, zelfgemaakte aardappelkroketten of een portie frietjes

Tip : kan uiteraard ook met kip!

 

4. Geroosterde aardappelen met oregano

Wat heb je nodig :

  • 10- 12 middelgrote aardappelen
  • 5-6 eetlepels olijfolie
  • 5 eetlepels citroensap
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 100 ml water

Bereiding :

  • oven voorverwarmen op 230 graden.
  • aardappelen schillen en in partjes snijden.
  • knoflook in kleine stukjes hakken
  • doe de aardappelpartjes en de  knoflook in een ovenschaal.
  • doe hierover olijfolie, citroensap, gedroogde oregano, zout en versgemalen zwarte peper.
  • even goed door elkaar mengen en 100 ml water toevoegen.
  • de aardappeltjes zo’n 40-60 min in de oven laten tot ze mooi goudbruin beginnen te kleuren en lekker zacht zijn van binnen.

Let op : het is wel aangeraden om tussendoor wel twee keer om te scheppen.

Je kan de aardappelen ook vooraf koken, dan moeten ze minder lang in de oven.

  • kook de aardappelen in een snelkookpan.
  • meng in een kom de olijfolie, de gedroogde oregano, knoflook, citroensap, het zeezout en de versgemalen zwarte peper
  • bestrijk de gare aardappelen met dit mengsel en leg ze op een ingevette rooster. Rooster ze op 220° C
  • haal ze uit de oven wanneer ze knapperig en goudbruin zijn

 

5. Bieslookboter

Wat heb je nodig :

  • 200 gram boter
  • 8 soeplepels fijngesneden bieslook
  • 2 soeplepels citroensap
  • smaakmaker, peper en zout

Bereiding :

  • meng de boter (op kamertemperatuur) en het bieslook goed onder elkaar.
  • voeg het citroensap toe en breng op smaak met peper en zout
  • laat de boter in de koelkast hard worden. Ze kan meerdere dagen ebwaard blijven.

Bieslookboter is erg lekker bij gebakken krielaardappelen, rood vlees, vis, gekookte groenten en bij gerechten op basis van eieren (omeletten)

Zomertijd = barbecuetijd : bij de gepofte aardappelen is een nootje bieslookboter een hemelse delicatesse

 

6. Lamsvlees met munt

Dit heb je nodig :

4 sneden lamsbout

voor de marinade :

  • 6 eetlepels azijn
  • 4 eetlepels olie
  • ½ eetlepel fijne suiker
  • 1 eetlepel gehakte muntblaadjes
  • peper en zout

Bereiding :

  • meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom
  • laat daarin de 4 sneden lamsbout rustig marineren. reken minimum een uurtje en draai het vlees af en toe om in de marinade
  • dep de sneden droog voor je aan de echte bereiding begint
  • rooster ze op de tafelgrill of op de barbecue, 4 á 6 minuten aan elke kant al naargelang je van rosé of doorbakken vlees houdt

Tip : is lekker met rijst en met (eveneens geroosterde) tomaten

 

7. Peterselie-omelet

Dit heb je nodig :

  • 1 eetlepel olijfolie
  • beetje boter
  • 1 rode en 1 gele paprika (in reepjes gesneden)
  • 2 aardappelen (in schijfjes gesneden)
  • 4 eieren
  • 1 of  eetlepels fijngehakte peterselie

Bereiding :

  • fruit de reepjes paprika in de olie glazig
  • voeg er de schijfjes aardappel bij
  • laat dit even bakken
  • klop de eieren los en doe er de fijngehakte peterselie bij + snuifje zout en peper
  • Giet dit eiermengsel over de groenten
  • Bak tot een smeuïge omelet
  • Leg een paar nootjes boter er bovenop en zet de pan eventjes onder de grill, tot de bovenkant van de omelet mooi goudbruin is

Tip : lekker met een salade

 

8. Tomaat-kaastoostjes met marjolein

Dit heb je nodig :

  • 4 kleine grijze broodjes (pistolets)
  • olijfolie
  • teentje knoflook
  • tomaat courgette
  • mozzarella
  • peper
  • gehakte, verse marjolein
  • groene olijven

Bereiding :

  • snij de broodjes horizontaal doormidden en haal er wat kruim uit
  • bestrijk de broodjes met olijf (of andere) olie
  • wrijf ze in met een doorgesneden teentje knoflook
  • leg op elk half broodje een schijf tomaat, een schijf courgette en een plakje mozzarella
  • kruid met peper
  • garnier met de olijven en de marjolein
  • Sprenkel bovenop een paar druppels olijfolie
  • zet de broodjes in de voorverwarmde oven op 200°C, tot de mozzarella lichtjes gesmolten is.

Foto's zijn genomen via google